Effektiv borttagning av oönskad hårväxt

Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer.

De flesta av oss har säkert områden på kroppen med oönskad hårväxt. Oavsett hur mycket man rakar sig, plockar eller vaxar verkar det inte som att det hjälper. Dessutom leder allt detta ofta till irritation och en känsla av att det inte riktigt hjälper. Istället upplevs det som att hårväxten snarast tilltagit till en följd av alla ansträngningar. Vad kan man då göra för att avlägsna denna oönskade hårväxt permanent?

Ofta skiljer det sig mellan kvinnor och män gällande vilken typ av kroppsbehåring som man anser vara besvärande. För män är typiska problemområden kraftig och väl utvecklad hårväxt på rygg, bröst, ben, armar och ansikte. I vissa fall kan även kraftig behåring på magen vara ett problem. Kraftig hårväxt på ryggen är sällan eftertraktat, men det kan ändå vara en av de kroppsdelar där en del män kan utveckla en kraftig hårväxt och där kan det dessutom vara mer framträdande än på andra delar av kroppen.

Trots att det fortfarande är socialt accepterat att vara hårig som man finns det vissa områden där kraftig hårväxt kan kännas direkt generande. Rygg och mage är några typiska områden där det kan man sällan önskar sig riklig hårväxt. Allt fler önskar sig även slätrakad bringa och rakade ben, dels för att framhäva muskler, men även för att man helt enkelt tycker att det är snyggare.

Metoder för hårborttagning

De flesta ägnar sig åt hårborttagning, om inte dagligen, så åtminstone varje vecka. Vi har alla våra favoritmetoder där rakhyveln eller rakapparaten är de mest använda både bland män och kvinnor. Bland männen är det ansiktshåren som oftast ansas, medan kvinnor använder dessa verktyg främst för armhålor och ben. Vid rakning med dessa verktyg växer dock håret snabbt ut igen – oftast trubbigare och grövre än innan rakningen.

Detta gäller även andra kroppsdelar som ben och bröst. En mer bestående metod är vaxning, som innebär att man med hjälp vax drar ut hårstrån från roten. Resultatet kan hålla i ett par veckor, men den som genomgått behandlingen kan vittna om att det gör väldigt ont. Speciellt bland män med riklig och kraftig hårväxt kan det kännas som att det inte riktigt är värt mödan. Denna metod kan i många fall även orsaka irritation på huden.

Sedan finns det också metoder som hårborttagningskräm och epilering. Detta är dock heller inte metoder som ger ett speciellt permanent resultat. Alla nämnda metoder kan också vara väldigt tidskrävande och som nämnt, smärtsamma. Dessutom kan det faktiskt vara så att de inte ger det resultat som man önskat sig. Vill man ha ett mer bestående och bättre resultat krävs det istället andra metoder.

Permanent hårborttagning med laser

Allt fler väljer numera att genomföra en permanent hårborttagning med laser som metod vid oönskad hårväxt. Även på detta område har utveckling gått framåt väldigt mycket på senare år och numera finns metoder som på ett effektivt sätt ta bort oönskad hårväxt. Dessutom har utvecklingen gjort att dessa metoder blivit allt förmånligare på senare år.

Ett av de ställen som erbjuder det absolut senaste inom hårborttagning med laser i Stockholm är Akacia Medical. Där genomför man numera laserbehandling med något som heter Soprano ICE Platinum, som behandlar oönskad hårväxt på tre djup. Detta ger en permanent och effektiv hårborttagning med laser som i genomsnitt sägs kräva 30% färre behandlingar jämfört med andra laserbehandlingar – något som i längden sparar pengar.

Problemet med många laserbehandlingar har traditionellt varit behandling av ljusa och gråa hår. För att kunna genomföra en effektiv laserbehandling har det behövts en viss kontrast mellan hud och hår, dvs. det har varit viktigt att håret är mörkare än huden – något som gjort att även röda hår varit svårbehandlade.

Laserbehandling med Soprano Ice Platinum klarar dock allt detta, mörka, ljusa, grova och tunna hårstrån samt alla hudfärger. Denna maskin är också den enda bland lasermaskinerna som går att använda på solbränd hud. Det är inte utan orsak denna utsetts till en av världens bästa lasermaskiner för hårborttagning. Att detta är den enda kliniskt bevisade metoden för hårborttagning med laser som praktiskt taget är smärtfri har också bidragit till dess popularitet.

Det är skillnad på metoder

I många fall blandar man ihop laserbehandling med IPL (intensivt pulsat ljus). Laser är dock effektivare än IPL och även säkrare på grund av att det riktar sig specifikt mot hårrötterna och minskar risken för omgivande hud. Specifikt för just laserbehandling med Soprano Ice lasern är att den har ett inbyggt kylsystem som förebygger eventuella bränningar och gör behandling skonsam och smärtfri.

Det finns alltså bra metoder numera om man lider av oönskad hårväxt som påverkar ens självförtroende. Om man som man är rädd för hur det uppfattas av omgivningen att vara slätrakad på vissa områden finns det även möjlighet att endast tunna ut den så kallade hårmattan och inte ta bort allt. Detta kan göras bland annat på benen, som kan vara ett vanligt problemområde hos män med riklig hårväxt på kroppen.

Som vi konstaterat tidigare har vi män blivit allt mer öppna för att pröva på olika metoder för att förbättra vår skönhet. Hos vissa finns det fortfarande finns en attityd som förskönar ”grottmansidealet” och som påtalar att skönhetsbehandlingar endast är för kvinnor och något som inte män skall syssla med. Detta tar dock inte hänsyn till det faktum att även män har områden på kroppen som man inte är så stolt över – problem som till och med kan påverka självförtroendet i vardagen. Om man då på ett enkelt sätt kan eliminera dessa problem, varför inte göra det om nu tekniken gjort det möjligt?

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *