Electrolux fyller 100 år och inleder jubileumsåret med ny bok

Bild: Electrolux

I augusti 2019 är det 100 år sedan Electrolux grundades av den svenske entreprenören Axel Wenner-Gren. Detta uppmärksammas med ny bok om företagets långa historia och hur Electrolux blev en av världens ledande tillverkare av hushållsprodukter. Boklanseringen är inledningen av Electrolux 100-årsfirande som kommer innehålla en rad jubileumshändelser och aktiviteter.

Den nya boken Shape living for the better: The first 100 years of Electrolux, är skriven av näringslivsjournalisten och företagshistorikern Ronald Fagerfjäll och ges ut av Förlaget Näringslivshistoria. Boken inleds med Electrolux-grundaren Axel Wenner-Grens liv som entreprenör och beskriver hur Electrolux genom åren har försett miljontals hem runt om i världen med nya innovationer och smart design som gör livet bättre och mer hållbart.

Axel Wenner-Gren, grundaren av Electrolux.
Den första diskmaskinen som lanserades 1959 av Electrolux, D10, känd som “Runda Burken” Bild: Electrolux

Författaren Ronald Fagerfjäll har skrivit boken efter att ha gått igenom Electrolux omfattande arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria. Boken innehåller unika dokument och omkring 300 bilder från företagets hela historia, varav många aldrig tidigare publicerats.

Ytterligare reklam för diskmaskinen D10 från 1959.

Shape living for the better: The first 100 years of Electrolux finns tillgänglig som PDF och e-bok för nedladdning här. En svensk utgåva av boken kommer att ges ut i PDF-format för nedladdning. En kortare version av både den svenska och engelska boken kommer också att finnas tillgänglig som ljudbok. Den fysiska utgåvan går att köpa från bokhandlare på nätet.

Bild från 1924 med utställning av Electrolux dammsugare som hölls i Grand Central Palace i New York. Bild: Elektrolux

Electrolux kommer att uppmärksamma sin hundraårsdag den 29 augusti 2019 med ett jubileumsfirande vid huvudkontoret i Stadshagen, Stockholm, där besökare kan ta del av en ny utställning och uppleva hur företagets varumärken levandegörs. Electrolux planerar då även att offentliggöra nya initiativ för att bidra till ett ännu mer hållbart nästa århundrade.

Reklam för köksassistenten N4.
Frysen City Box som lanserades år 1956. Bild: Electrolux.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *