En helt ny design på Toyotas nya RAV4

År 1994 revolutionerade Toyota bilvärlden med den första modellen av RAV4 – en bil som var den första inom crossover-kategorin. Det var på bilsalongen i Genève som Toyota visade upp den kompakta RAV4 för första gången. Fyra generationer RAV4 har passerat sedan dess, men samtliga versioner har haft ett liknande uttryck i underliggande värde och karaktär.

Målet med designen bakom nya RAV4 som nu lanserats har varit att förmedla pånyttfödelsen av en ikon, genom att skapa en bil som inte liknar något vi sett tidigare. I designen märks också det fokus på känsla och körglädje som kommit att bli ett av Toyotas kännetecken. 

Nya RAV4 är alltså byggd för att köras, och designad för att synas. Med inspiration från naturen och jordnära element, som sten och is har ambitionen varit att skapa en bil som uppmuntrar till äventyr, men som samtidigt behåller ett sofistikerat uttryck.

Designkonceptet för nya RAV4 är ”adventure & refined”, vilket återspeglas i ett robust yttre i kombination med ett sofistikerat uttryck som passar storstadskörning. 

Den är byggd på TNGA-plattformen, Toyota New Global Architecture, som har utvecklats för att ge föraren den optimala upplevelsen bakom ratten. En längre och bredare hjulbas ger en lägre tyngdpunkt som är grunden för SUV-karaktären hos bilen. Tillsammans med en högkvalitativ interiör och teknik i världsklass skall detta återge de värden som Toyota eftersträvar med nya RAV4.

Tack vare den nya självladdande 2,5 liters hybriddrivlinan behöver man heller inte kompromissa med varken effekt eller räckvidd. Nya RAV4 passar lika väl in i städer med stränga utsläppskrav till breda motorvägar och öppna landsvägar i utmanande förhållanden. Den är även utrustad med det innovativa säkerhetspaketet Toyota Safety Sense, som både ger en högre säkerhet och en mer avkopplad körupplevelse.

I lanseringsfilmen nedan berättar Tatsuya Sonoda, chefsdesigner för nya RAV4 på Toyota, om resan från första tanke och skiss till färdigt resultat – något som han menar är en alldeles speciell upplevelse för en designer.

Detta inlägg innehåller reklam från Toyota.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *