En oväntad nyhet från Mariestads – en alkoholfri Strong Ale

Mariestads senaste innovation finns nu på hyllorna i Systembolaget. Bryggmästare Richard Bengtsson har haft som ambition att sätta en helt ny standard, att brygga en alkoholfri öl med en kraftfull och fyllig smak. För att lyckas med detta har han tagit en oväntad väg genom att utgå från en Strong Ale, en ölsort med mycket hög alkoholhalt. Resultatet är Mariestads Strong Ale Alkoholfri, som nu lagom till julborden finns att köpa hos Systembolaget.

Richard Bengtsson har för vintern 2018 framställt en helt unik ölbrygd, och resultatet är Mariestads Strong Ale Alkoholfri. Richard Bengtsson tog sin an utmaningen om att brygga en smakrik alkoholfri strong ale med inspiration från oväntat håll. Här kan man följa med på hans resa mot alkoholfritt i denna film: https://www.youtube.com/watch?v=ai0PWByHErc&t=18s

Jag inspireras av hur samhället utvecklas och det är spännande att se att allt fler väljer alkoholfritt. Därför vill jag kunna erbjuda en ordentligt smakrik öl i den alkoholfria kategorin, säger Richard Bengtsson, bryggmästare på Spendrups Bryggerier.

Mariestads Strong Ale är en kraftfull alkoholfri öl som bryggs i klassisk ale-tradition. Efter fyra veckors lagring har brygden uppnått sin fulla kraft och balanserade beska. Den hettas då varsamt upp i vacuum till 42 grader för att destillera bort alkoholen.

– Den som vet något om bryggkonst vet att det är snudd på omöjligt att göra en smakrik ale med 0,5% alkohol. Men jag backar aldrig för en utmaning. Resultatet sätter en helt ny standard för alkoholfritt. Mariestads Strong Ale är för den moderna livsnjutaren, säger Richard Bengtsson.

Resultatet blev en fyllig alkoholfri ale med härlig maltkropp och fruktiga toner, som avnjuts bäst kall. Thomas Sjögren, Årets Kock-vinnare 2015 och senast vinnare i TV4’s program ”Kockarnas Kamp”, har smakat ölen och lagat mat som passar till brygden.

Mariestads alkoholfria Strong Ale passar utmärkt till vår svenska husmanskost. Mustiga kötträtter med sötma från våra härliga rotfrukter blir en utmärkt kombination. Prova den även gärna efter maten till lite mörkare choklad eller någon av våra svenska lagrade hårdostar, säger Thomas Sjögren.

Ölen innehåller Melanoidinmalt som ger en härlig maltarom, samt övriga maltsorter Pilsner, Münchner och Karamell. Ölen är bryggd på humlesorterna Magnum, som ger en utsökt beska, och Cascade, som ger brygden kryddiga grapefrukttoner.

Mariestads Strong Ale Alkoholfri finns i en begränsad upplaga på 10 000 exemplar, och varje flaska innehåller 75 centiliter och den har ett pris på 69 kronor. Den 1 december lanserades Mariestads Strong Ale Alkoholfri och är tillgänglig på välsorterade Systembolag. Här kan du hitta brygden: https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/mariestads-194401Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *