Enkla tips för att få ordning på privatekonomin efter semestern

hur man löser ekonomiska bekymmer

Månaderna efter semestern är den tid på året då många har det kämpigt med sin privatekonomi. Under semestermånaderna är det lätt hänt att man går över budgeten när man vill passa på att ta vara på allt det goda som livet har att erbjuda.

I dagens samhälle finns många snabba lösningar på tillfälliga ekonomiska problem. Det kan vara allt från användning av kreditkort, till smålån som man lätt fixar över nätet. Problemet med dessa lån är att de för det mesta är utan säkerhet och därför i regel har höga skötselkostnader i form av ränta.

Eftersom lånesummorna också för det mesta är rätt små tänker man inte nödvändigtvis ens på de kostnader som kommer med i form av räntor. Till en början är dessa lån också lätta att hantera för de flesta. Problemen kommer när det blir till en vana att låna till sitt leverne och när flera lån med hög ränta samlas på hög. Det kan göra det svårt att få en överblick över alla kostnader och i värsta fall kan det också leda till problem med att klara betalningarna.

Allt detta ställer höga krav på det personliga ansvaret och förmågan att planera sin ekonomi. Men även om man hamnat i en tillsynes omöjlig situation ekonomiskt finns det flera knep att ta till.

Samla alla lån och krediter

Ifall man har flera lån med höga räntor är det första steget att försöka samla alla dessa under ett och samma lån. Numera är det enkelt att använda sig av tjänster på nätet för detta ändamål.

På sajter där man jämför lån finns de flesta av de banker och finansinstitut som erbjuder lån samlade. Här kan man genom en och samma ansökan få det lån som passar en bäst, istället för att själv behöva vända sig till alla aktörer med olika ansökningar.

Den enskilt största orsaken till problem i privatekonomin är att man inte har tillräckligt med ordning på alla utgiftsposter. Här är det då en bra idé att samla ihop alla lån och krediter till en räkning, så att det endast finns en utgiftspost att hålla koll på varje månad.

Här handlar det om att man helt enkelt tar ett nytt lån där man med det nya lånet betalar av gamla lån och krediter. Förutom en bättre översikt över den egna ekonomiska situationen finns här även möjligheter att spara en hel del pengar genom bättre lånevillkor.

Minska på kostnaderna

En av de största fördelarna med sajter som hjälper privatpersoner att samla och jämföra lån är den förenklade byråkratin i kontakten med banker och kreditinstitut.

När man på egen hand försöker hitta en bank som kan låna en pengar görs en skild kreditupplysning för varje ny bank man ansöker om lån hos. Detta påverkar ofta räntenivån på det lån man tar eftersom kreditvärdigheten minskar för varje ny upplysning som görs.

Genom att använda sig av sajter som jämför och samlar lån delas en och samma kreditupplysning med de banker och långivare som de samarbetar med och därigenom är det också enklare att få bättre villkor på lånet.

Förenklad byråkrati är alltså endast en av fördelarna. Det finns även möjligheter till direkta inbesparingar vid användning av jämförelsesajter för lån.

Ytterligare besparingstips

En stor orsak till problem i privatekonomin nuförtiden är att man alltför sällan diskuterar dessa med sina närmast anhöriga. Många skulle enkelt kunna avvärja problemen i god tid om man var öppen och diskuterade fram en lösning med sin partner eller inom familjen.

Här finns också ett konkret exempel på hur man enkelt kan få bättre lånevillkor genom att involvera en medsökande i det lån man tar. Genom att samla ihop alla de lån som båda parter har till ett gemensamt lån kan man minska på lånekostnaderna eftersom banker och låneinstitut ser det som en större trygghet att det finns två inkomster som delar på lånet.

Ta ansvar för privatekonomin

En oroväckande utveckling på många håll runtom i världen är den ökade skuldsättningen hos privatpersoner. Framförallt handlar det om en alarmerande ökning av kreditkortsskulder och sms-lån som man använder sig av för att klara vardagen.

Problemet nuförtiden handlar inte endast om för mycket konsumtion – i länder som USA finns det många som har en alltför låg lön i förhållande till de fasta utgifterna. Även i Europa och de nordiska länderna har man kunnat se denna utveckling accelerera under senare år.

Det som man ändå kan göra är att ta ansvar för sin egna privatekonomi. Det gör man bäst genom att ta tag i eventuella problem i god tid och aktivt söka en lösning på dessa. Det bästa är ju att så långt det bara är möjligt undvika lån från första början, men om man hamnat i en knepig sits ekonomiskt finns det alltså även bra möjligheter att fixa detta.

En bra början är att samla ihop sina lån till en lägre ränta. Sedan får man hoppas att man lärt sig mer om penninghanteringens ädla konst tills nästa semester.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *