Förbättra din privatekonomi genom att välja ett investeringssparkonto

investeringssparkonto ISK

Hos tidigare generationer var man i regel mycket duktigare på att lägga undan pengar för framtida behov. Eftersom varken kreditköp och snabblån fanns tillgängligt i alls samma utsträckning var det en nödvändigt att ha pengar tillgängliga innan man gjorde sina inköp. En ansvarsfull man ser dock till att även ta hand om sin privatekonomi och därför delar vi idag med oss av några tips för hur du kan gå tillväga.

Begreppet sparande inrymmer många dimensioner och bland svenskar har fondsparande och direktplaceringar i aktier blivit en allt populärare sparform under de senaste årtiondena. Speciellt i ett samhälle där nollränta blivit det nya normala behöver det finnas en strategi för hur du på ett annat sätt kan öka besparingarnas värde. Som bekant ser ju annars inflationen till att effektivt minska på pengarnas värde om du endast har dem på ett konto med nollränta.

Investeringssparkonto – Ett bekvämt sätt att spara

Det har blivit allt populärare med investeringssparkonto (ISK) hos privatpersoner. Det är inte så märkligt med tanke på hur mycket enklare och smidigare det gör allting vid handel av aktier och fonder. 

Orsaken till att investeringssparkonton infördes år 2012 var också främst att göra det enklare för privatpersoner att äga värdepapper och därigenom stimulera sparande. Enkelheten har också gjort så att allt fler människor vågat ge sig in i aktiemarknaden och påbörja ett sparande i aktier och fonder.

Fördelar med ISK

Vilka är då fördelarna med ett investeringssparkonto? Vi nämnde enkelheten, men vad är det som gör det så smidigt och finns det även andra fördelar?

För det första är det skattemässigt fördelaktigt. Istället för att som vid vanliga aktie- och fondkonton vid varje enskild affär betala en skatt på 30% vid de vinster du gör, betalar du en så kallad schablonskatt på tillgångarna. För detta år har sänks skatten också sänkts till 0,375% av kapitalunderlaget, något som gör det ytterligare mer förmånligt att sköta aktiehandel via ISK. 

Denna skatt på ISK är färdigt uträknad på din deklaration och du behöver således inte själv deklarera för varje enskild affär. Kontot är också kostnadsfritt och du kan när som helst sätta in eller ta ut pengar ur kontot utan extra kostnad.

Nackdelar med ISK

Självklart finns det också några nackdelar att beakta med ett investeringssparkonto. Hit hör bland annat att schablonsskatten kommer att tas ut även om värdet på tillgångarna skulle sjunka. Företag kan heller inte äga ett investeringssparkonto, utan det begränsar sig enbart till privatpersoner.

Sammanfattning

Vi har i flera omgångar gått in på ämnet ekonomi och sparande här på Gentlemannaguiden. Trots att pengar aldrig får bli det viktigaste här i livet, hör det alltså till varje ansvarsfull man att ha ordning på sitt liv även inom detta område. Privatekonomiska frågor är onekligen en viktig del av livet som påverkar både hur vi mår och våra möjligheter att förverkliga våra drömmar. Att ha ordning på sin privatekonomi ger en trygghetskänsla som skapar ro i vardagen. 

Då det gäller placeringar i aktier och fonder är investeringssparkonto kontoformen som bör användas för de flesta av oss. Ytterst få har tid eller energi att hålla ordning på alla transaktioner i vanliga aktie- och fondkonton. Därför är det ett behändigt sätt att lösgöra tid för annat som betyder mycket för en i vardagen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *