Ford presenterar smart säng som rullar tillbaka själviska sovare till sin sida

ford new smart bed

Redan innan nyår presenterade Ford den brusreducerande hundkojan, den första uppfinningen inom en serie av initiativ där teknologier från fordonsindustrin hjälper till att lösa vardagsproblem. Nu kommer en till uppfinning, inom det som Ford kallar ”interventions” – den smarta sängen.

Personer som delar säng med en som rullar över till andra sidan under nattens gång kan få många sömnlösa nätter – ett problem som Ford tittat närmare på och löst genom teknologi från fordonsindustrin. Studier visar att 25 procent av alla som är i en relation sover bättre ensamma än bredvid sin partner.

Ett vanligt problem i parrelationer är att den ena blir störd i sömnen då den andre rullar runt i sängen under natten. En lösning är att sova i separata sängar, vilket i värsta fall kan leda till skilsmässa på grund av avsaknaden av närhet – ett fenomen kallat ”sömn-skilsmässa”. En annan skulle kunna vara Fords nya, smarta säng, som använder teknologi från fordonsindustrin.

smart säng från ford
Bild: Ford

När par sover tillsammans så har de ofta mindre utrymme än ett barn har i sin säng. När människor sover är de som mest känsliga, så vi är programmerade att vakna när något rör eller snuddar vid oss. Den försvarsmekanismen kickar igång så fort någon i sängen rullar över till din sida, och sömnen störs medan den andre personen fortsätter sova i lugn och. Jag har sett det här förstöra relationer, säger Neil Stanley, doktor, sovexpert och författare till ”How to Sleep Well”.

Liknande teknologi används i Fords filövervakningssystem

Filövervakningssystemet ”Lane-Keeping System” i Fords bilar underlättar körningen och gör den behagligare. Systemet använder en framåtriktad kamera för att läsa av om man råkar glida ur körfilen av misstag.

Om man är långsam att reagera eller inte svarar alls, ser systemet till att man säkert kommer tillbaka in i rätt fil genom att ge motkraft i ratten.

Bild: Ford

På ett liknande sätt använder den smarta sängen sig av sensorer som läser av då tyngden i sängen förflyttar sig, och därmed kan identifiera om någon ligger på fel sida av sängen.

Bild: Ford

Filövervakningssystem i Fords bilar underlättar körningen och gör den behagligare. Genom att visa hur liknande tänk kan användas på en säng vill vi lyfta denna typ av teknologi – som förare inte alltid är medveten om, säger Anthony Ireson, marknads- och kommunikationschef på Ford Europa.

Den smarta sängen är en prototyp och en del av en rad uppfinningar från Ford där teknologi från fordonsindustrin används för att lösa vardagsproblem.

roja perfume luxury
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *