Fördelen med privata semesterbostäder

fördelarna med privat semesterboende
Familjen Kennedy på semester år 1963.

Snart är den här, den härliga sommarsemestern. Det är en tid när många familjer äntligen får mer tid för varandra och sina gemensamma aktiviteter. För att helt komma bort från vardagens stress väljer också många att resa till utlandet.

En trend som växt sig allt starkare under de senaste åren är att boka privata semesterbostäder under resorna. Detta gäller inte endast familjer, utan även hos andra grupper av resenärer har detta blivit allt populärare – som kompisgäng och andra som vill komma bort från de stora semesteranläggningarna och den hysteri som ofta råder hos dessa.

Tack vare efterfrågan har antalet aktörer som erbjuder privata semesterboenden också ökat under de senaste åren. En av de som varit längst med i branschen och samtidigt en av absolut största är Interhome som har över 40 000 bokningsbara semesterhus och lägenheter i 32 länder.

Här finns det mesta, oavsett om man är ute efter att hyra ett hus i alperna, en villa med pool, en storstadslägenhet, en vingård eller ett slott.

Svenskarna och charterresor

Som vi nämnt tidigare är inte semesterresor till utlandet någon speciellt gammal företeelse bland svenskarna. Den första svenska charterresan med flyg genomfördes faktiskt så sent som år 1955. Denna resa gick mellan Stockholm och Palma på Mallorca och varade i 16 dagar.

Delvis handlade det om priset på flygresor, men framförallt bristen på semesterdagar. 1951 införde Sverige lagstadgad rätt till 3 veckors semester och 1963 infördes en ny semesterlag med rätt till fyra veckors semester.

Den växande materiella standarden i början på 1950-talet ökade även intresset för utlandsresor och allt fler researrangörer började erbjuda färdiga sällskapsresor. Men den vanligaste formen av resor var forsättningsvis att åka med tåg, buss eller båt.

Servering ombord på en DC-8 under 1960-talet.

Sedan dess har mycket hänt och numera reser miljontals svenskar med charter varje år. De vanligaste svenska resmålen är Grekland, Spanien, Turkiet och Thailand. Resvanan har gjort att behovet efter individuellt utformade resor ökat. Man vill helt enkelt se och uppleva nya saker under sina resor.

Detta påverkar också hur vi bor under resorna.

Fördelar med privata semesterbostäder

Det vanligaste sättet att bo under semesterresorna har varit på hotell. Främst har det kanske varit en fråga om utbud och pris. Länge var privata boenden på utlandsresor förknippade med de rika och berömda som behövde privat utrymme för att undkomma strålkastarljuset för en stund.

Under de senaste åren har man dock alltså sett en klar ökning av antalet människor som väljer privata semesterbostäder. Det finns många orsaker till detta.

Numera har de flesta råd att boka en egen privat semesterbostad och därmed kan man också fokusera på att välja det med ändamålsenliga boendet med tanke på resan.

En av de absolut största fördelarna är ju naturligtvis den privata yta som man får till sitt förfogande. Hotell är oftast dyrare och mer begränsat gällande det utrymme man har att röra sig på. Vill man ha det mer privat och slippa trängas med andra gäster finns många fördelar med att hyra en privat semesterbostad.

Allt eftersom vi blivit mer vana resenärer har också längtan efter frihet och flexibilitet ökat. Man vill ta dagen i sin egen takt, utan att behöva vara uppe en viss tid för hotellfrukosten eller stress med att behöva delta i hotellets aktiviteter.

Man kan också laga sin egen mat, något som kan vara en stor fördel om man har små barn eller är i behov av specialkost.

Framförallt blir allt så mycket mer familjärt om man har ett helt eget boende för familjen eller vännerna. Bland utbudet av privata semesterbostäder finns det numera något för de flesta, vare sig man vill lyxa till det eller bara ha något hemtrevligt och mysigt.

Även resebranschen har sina trender, men privata semesterbostäder är något som med största sannolikhet kommer att bli ännu mer populärt inom de närmaste åren.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *