Försnabba din fettförbränning med kylbehandling

Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer.

Den värme som vi haft denna sommar har varit exceptionell. Inte mig emot, jag älskar värme. När termometern visar över +30° vill man dock gärna svalka sig ibland. Det mest konventionella sättet är väl att söka sig till havet för ett svalkande dopp med jämna mellanrum.

Då det gäller det kylans effekt på kroppen har denna många fördelar som ofta förbises. Bland annat för viktminskning och i återhämtande syfte efter träningspass.

Isbad som återhämtande åtgärd efter träningspassen är en både välkänd och omtvistad metod bland idrottare. Att kyla ner kroppen riktigt ordentligt genom att hoppa ner i ett 10-15 grader kallt bad sägs förbättra återhämtningen genom att det minskar den inflammation och rensar ut de slaggprodukter som man drar på sig under ett träningspass. Speciellt effektivt sägs det vara efter tuffa pass med alla de slaggämnen som man drar på sig under dessa pass. En annan lite mindre bekant effekt av att med jämna rum kyla ner kroppen finns nämnt i Timothy Ferriss bok 4-timmarskroppen : en extremguide till snabb fettförbränning, ökad styrka. Enligt Ferriss kan man bland annat tredubbla fettförbränningen genom att med olika metoder kyla ner sin kropp.

Det är ju egentligen ingenting nytt om man tänker på det. De flesta av oss vet ju att kroppen vid kyla reagerar så att den måste mobilisera mer energi för att upprätthålla kroppsvärmen och därför förbränner också kroppen mer kalorier. Det oaktat är det sällan man hör talas om kylbehandlingar som metod för att minska i vikt.

Enligt det traditionella sättet att se på kaloriräkning är viktökning eller viktminskning=kalorier in-kalorier ut. Enligt Ferriss är dock den mänskliga kroppen ett öppet termodynamiskt system som även har ett antal andra alternativ för hur den handskas med intagna kalorier.

Som exempel används bland annat Michael Phelps och det faktum att han under sin aktiva karriär åt ungefär 12000 kalorier per dag. Enligt det traditionella sättet att se på energiförbrukning, med träning och förbränning i viloläge som enda påverkbara parametrar, skulle det vara en omöjlig ekvation att förbränna dessa mängder kalorier under ett dygn. Detta oavsett vilken typ av ämnesomsättning personen ifråga har. För att lägga saker och ting i perspektiv så förbränner man strax under 3000 kalorier under ett maratonlopp, lite beroende på hur länge det tar att avverka sträckan.

Den enda logiska förklaringen i detta fall är vattnets belastning och det faktum att kroppen även förbrukar en hel del med energi för att upprätthålla kroppsvärmen i det kalla vattnet. I Phelps fall blev det ju åtskilliga timmar i vattnet under en normal dag med träning.

Utan att gå desto närmare in på alla kemiska reaktioner som beskrivs i boken kan det konstateras att is- och kylbehandling kan ha effekter på viktminskningen genom att kylan i sig gör att kroppen blir tvungen att producera värme (energi) för att upprätthålla balansen. I boken nämns några intressanta metoder att pröva på. Speciellt i denna sommarvärme är väl många av oss extra benägna att pröva på dessa metoder – vem vet, kanske det även är rutiner som hänger kvar efter semestern. Här är några av metoderna:

– 5-10 minuter med kall dusch innan frukost och/eller innan läggdags.

– Placering av ispåse på nacke eller Trapezius 20-30 min. helst på kvällen då känsligheten för insulin är lägst.

– En halv liter isvatten på fastande mage genast efter att man vaknat. Detta kan enligt vissa studier öka ämnesomsättningen vid vila ända upp till 30 procent under resten av dagen.

– Isbad i ett badkar i upp till 20 minuter i en temperatur på 10-15 grader.

Till detta kan alltså också läggas simning, oavsett om man då rör sig i öppet vatten eller simbassäng. Sommaren är alltså den perfekta tidpunkten att rivstarta ett hälsosammare leverne och smärtfritt komma igång med kylbehandlingen och därmed alltså fettförbränningen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *