Framgång har ingen åldersgräns

Laughter is timeless. Imagination has no age. And dreams are forever. -Walt Disney

Hur ofta hör man inte personer klaga över åldern som ett hinder för att lyckas? Det är kanske inte så märkligt att många blir så åldersfixerade, speciellt i dagens samhälle där väldigt unga människor kunnat nå framgång väldigt snabbt. Facebook-grundaren Mark Zuckerberg och andra unga framgångsrika människor är exempel på personer som skapat oss sinnebilden av det unga geniet. Även i böcker som Framgångsfaktorn av Malcolm Gladwell kan man läsa om den så kallade 10.000-timmars regeln som säger att det behövs 10.000 timmar av hängivet och fokuserat arbete i unga år för att bli expert på något.

Betyder detta att man redan när man passerat 30-års ålder kan börja ge upp sina drömmar ifall man inte lyckats hitta sitt framgångsrecept? På den frågan skulle jag vilja svara ett entydigt nej. Det är självklart att det är mycket enklare att nå framgång ifall man redan som barn hittat det som man vill satsa på och därefter helhjärtat kunnat jobba sig till framgången. Men hur många har det på det sättet?

Som även Gladwell konstaterade i sin bok är framgång en summa av gynnsamma omständigheter, talang och hårt arbete. Då det handlar om gynnsamma omständigheter är det både omvärldsfaktorer som demografi, samhällsekonomin, teknologisk utveckling och inte minst familjen som starkt påverkar möjligheterna att lyckas. Om dessa faktorer inte gynnat en, är det inte senast i det skedet dags att ge upp och acceptera sin lott i livet?

Nedan har jag lagt till infografik (2 stycken) över personer som bevisar att det aldrig är för sent att lära sig nya saker och oavsett ålder. Det störta hindret som man möter på med stigande ålder är bristande entusiasm och ork, men det senare har oftast att göra med det första. Ifall intresset och entusiasmen och framförallt tron på sin egen förmåga finns kommer man att märka att åldern oftast inte utgör något problem för att lära sig nya saker och även bli riktigt bra på det man gör. Och vem vet vilka kunskaper man odlat genom sina intressen under alla dessa år? Sluta därför aldrig att vara nyfiken, utan dra nytta av de kunskaper som åldern för med sig.

Klicka på infografiken om ni vill ha den större.

Too Late to Learn?

 

Success has No Age Limit

Bild överst: Nasa on the Commons

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.