General blir Kardinal – Swedish Match lanserar snus i Vatikanstaten

I dag lanserar Swedish Match snus och öppnar en pop up-butik i Vatikanstaten, som inte omfattas av det rådande exportförbudet för svenskt snus i EU då Vatikanstaten inte är ett EU-land. – Vatikanstaten upphörde under 2017 med att sälja cigaretter, och det spelade stor roll för vårt beslut, säger Peter Pålsson, varumärkesansvarig på Swedish Match.Vatikanstaten är världens minsta stat och har cirka 1 000 invånare.

I samband med lanseringen lokalanpassar Swedish Match sitt största snusvarumärke General och lanserar den Vatikanpassade versionen Kardinal. Snusprodukten Kardinal kommer att ha en brödig smak och en ton av rött vin som primära smaksättare.

– Förutom att Vatikanen inte omfattas av EU-förbudet på snus så har vi ju faktiskt en svensk kardinal, vilket gjorde att det kändes extra lämpligt, säger Peter Pålsson, varumärkesansvarig för det nya snusmärket Kardinal.

Kardinal kommer att finnas som både lös- och portionssnus, och totalt planeras det för att lansera tolv snusprodukter under varumärket Kardinal. Men redan nu har Swedish Match fabrik i Göteborg meddelat produktionsproblem med den tolfte produkten, som inte riktigt levererar enligt förväntningarna.

I november 2017 meddelade påve Franciskus att Vatikanstaten upphör med att sälja cigaretter, som tidigare har kunnat köpas för tax free-priser. Swedish Match vision är just en värld utan cigaretter, och beslutet välkomnas av Swedish Match.

– Den slopade cigarettförsäljningen var ett tecken från ovan för oss, och vi tycker att det var ett utmärkt beslut av påven. Vi vet av erfarenhet från Sverige och Norge att snus är världens bästa rökavvänjare, så det kändes logiskt att följa upp påvens påbud med detta. Vi får se hur upphöjd prillan blir i Vatikanen, men vi är optimistiska och hoppas att Kardinal faller prästerskap och turister på läppen, säger Peter Pålsson.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *