Gentlemannen och hudvård

Day 135/365
Creative Commons License photo credit: NicoleAbalde

Mannen måste också sköta om sin hud även om detta är ett rätt så nytta fenomen för de flesta. Som en man som är intresserad av hudvård är det med glädje jag märkt att hyllorna sakta men säkert börjat fyllas med hudvårdsprodukter för män. Trots detta är de flesta män överens om att gränsen går vid användandet av smink. Men hur mycket är det då OK att sköta om sitt utseende som man och vilka produkter bör finnas i var mans badrumsskåp?

Jag har en flickvän som studerar inom skönhetsbranschen och dessutom jobbar på en kosmetikkedja. Hon får ofta gratisprover som hon provar på mig. Jag har lärt mig mer om hudvård det senaste halvåret än jag gjort sammanlagt på mina 34 levnadsår tidigare.

Jag har alltid skött om min hud noggrannt genom regelbunden rengöring morgon och kväll samt med peeling och ansiktsmask en gång i veckan. Denna behandling har gjort att jag känt mig relativt fräsch under veckans alla dagar och har gjort att jag har en bra hud trots min relativt mogna ålder. Särskilt att minst en gång i veckan göra en grundbehandling för att ta bort döda hudceller genom peeling och mask känner jag att gör mycket för att bibehålla en fräsch hud.

Nuförtiden är t.o.m produkter som serum och ögonkrämer bekanta för mig tack vare min flickväns ihärdiga jobb att testa sina nya produkter på mig. Att jag missat så många viktiga produkter inom hudvård har fått mig att inse att jag är långt ifrån fullärd inom detta området. Frågan är således vad är viktigt vid skötseln av din hud och vilka produkter behöver finnas i varje man badrumsskåp för att man skall få de bästa möjliga förutsättningarna till en fräsch och snygg hud?

Vi ställer frågan till experten i hushållet, nämligen min flickvän.

 1. Rengöring är a och o för en bra hud. Rengör huden morgon och kväll. På kvällen är det extra viktigt med bra rengöring eftersom huden reperarerar sig från dagens påfrestningar under natten. Dagligen utstätts huden för fria radikaler i form av t.ex. smuts och damm. Att satsa i bra rengöringsprodukter som passar din hudtyp är aldrig bortkastat.
 2. Fukta din hy efter rengöringen. Att ha en fuktkräm som passar din hudtyp är viktigt eftersom huden behöver återfuktas för att behålla sin elasticitet. Fastän hur fet hud du än har behöver din hud återfuktas eftersom den annars blir ”yttorr”. Huden behåller även sin lyster på ett helt annat sätt vid regelbunden användning av en bra hudkräm. Biotherm har produkter som absorberas snabbt av huden och känns behaglig.
 3. Använd regelbundet peeling för att avlägsna döda hudceller och ansiktsmask för att komplettera behandlingen. En ansiktsmask kan användas t.ex. för att återfukta på djupet och balansera fet hy. Använd peeling en till två gånger i veckan för bästa effekt.
 4. Använd ögonkräm för att motverka mörka ringar under ögonen, påsar/svullnad under ögonen och även mot rynkor. Detta bör göras i samma utsträckning som användning av fuktkräm för ansiktet.
 5. Detta kan tyckas vara överkurs för de flesta män, men serum är en produkt som bör övervägas för att uppnå maximal effekt med din dagkräm. Serumet tränger in 10 gånger djupare i huden än en fuktkräm. Serumet reparerar och vårdar effektivt din hud. Applicera alltid serumet innan du applicerar fuktkrämen.

De produkter som du behöver för din hudvård är alltså följande:

 • Rengöringsemulsion eller gel
 • Fuktkräm
 • Peeling
 • Ansiktsmask
 • Ögonkräm
 • Serum

Förutom detta finns det naturligtvis även produkter för rakning som mannen bör beakta, t.ex. after shave. Denna artikel är dock skriven inom ramen för min flickväns expertkunskap då därför lämnas detta utanför artikeln.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.