Gentlemannens bortglömda plagg – Knickerbockers

knäbyxor knickerbockers

Knickerbockers, på svenska mer kända som golfbyxor, är en ”påsigare” form av byxor som slutar vid knäna och som spänns åt med ett spänne för att hålla strumporna på plats. Även inom den svenska modeindustrin kallas byxmodellen numera ofta knickerbockers, eftersom man inom engelskan främst använder denna benämning efter basebollklubben som först bar detta klädesplagg.

Knickerbockers var en vidareutveckling avv 1700-talets knäbyxa och dök först upp i USA bland basebollspelare på 1840-talet, som en del av laget ”New York Knickerbockers” uniform. Via brittiska golfspelare spred den sig sedan över till Europa på 1910-talet och blev också populär bland cyklister och längdskidåkare.

Knickerbockers var en utpräglad ”friluftsbyxa” när den var som mest populär under den första delen av 1900-talet och var populär inom de flesta friluftsaktiviteter. På bilderna nedan kan ni se några modeller av knickers. Under sin mest populära period kallades byxan i Sverige ofta även för äppelknyckarbyxor, speciellt när de bars av pojkar, eftersom det antogs vara lätt att gömma pallade äpplen i byxbenen.

Numera används knickerbockers bland annat inom basebollen och fäktning, även om byxorna under de senaste årtiondena blivit allt mer tighta. Inom de flesta andra idrottsformer har knickerbockers ersatts med andra typer av byxor och material.

PicsArt_1410246274113

PicsArt_1410247262042Knickerbockers från Sears katalog 1935.

PicsArt_1410247335750

Källor: Wikipedia

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *