Grooming – trenden som nu är vardag

groomingtrender

Är det någon som undgått att det idag är lika viktigt att ta hand om hud och hår som det är att ha koll på kläderna? Idag kan vi vara glada över att det faktiskt tas mer hänsyn till männens fysiska attribut än vad man gjort förut och att det finns mer att välja på i produkter.

Sedan några år tillbaka så har både hår på huvudet och skägget fått växa, vilket i sin tur har krävt mer arbete och efterhållning. Skäggolja, skäggvax och diverse andra skäggprodukter har exploderat tillsammans med trenden att ha längd på barret. På senaste året har även skönhetsprodukter för männens hud vuxit sig stort där fler och fler nu skapar sig en hudvårdsrutin som anpassas efter eget behov. Skönhet för män som produktinriktning och i marknadsföring har helt enkelt lönat sig, äntligen ser vi att det är “ok” att även män tar hand om sin hud likväl som sitt hår och skägg. 

Dock har vi fortfarande lång väg att gå. Myten om att bara kvinnor får bry sig om huden eller att endast kvinnor och män i “drag” får använda smink är fortfarande till hinder för många. 

En kort introduktion till en enkel hudvårdsrutin

  1. Tvätta ansiktet med en mild ansiktsrengöring (inte tvål då alltså). Känner du dig torr i ansiktet efter så tvätta bara på kvällen, på morgonen håller du dig till ljummet vatten
  2. Använd ett serum beroende på vad du har för behov som t.ex.
    a) Acne – produkt som innehåller salicylsyra
    b) Fet hy men inte så mycket finnar – något med niacinamide
    c) Uttorkad, livlös hy – något med hyaluronsyra
  3. Ansiktskräm – anpassa den till hur din hud känns. Är den allmänt känslig och du lider av rosacea? Satsa på parfymfritt. Har du problem med acne, satsa på en gelbaserad istället för oljebaserad.
  4. Topp med det viktigaste för din hud om du inte vill åldras i förtid – solskydd! Är det vinter, använd SPF 20. Är det vår, använd SPF 30. Är det sommar, använd minst SPF 50. Detta gäller även om du lätt bränner dig eller inte. Tro mig, du kommer ändå att få färg på sommaren.

Skäggvård, ett sätt att ha “egentid”

Precis som med hudvård så är den egna groomingen den tid du har för dig själv i badrummet. Oavsett om du lever ensam eller har huset fullt av ungar så kan du ta din egentid där du bara njuter av egen omvårdnad. 

Passa på att innan dess ha tvättat ansiktet, haft på de produkter du behöver innan du tar dig vidare till skägg och hår. Kombinera att trimma skägget med att ha på skäggoljan, massera in den ordentligt innan du använder skäggvax för att styla. 

Tro mig, det kommer att uppskattas, din hud och ditt hår kommer att tacka dig, för att inte glömma din kommande eller nuvarande kärlek…

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *