Höstens och vinterns ytterrockar för män

Trots att vi ännu har det hyfsat varmt på våra breddgrader börjar det så småningom vara dags att förbereda sig på det kallare höst- och vintervädret. Det gör vi idag genom att fokusera på några klassiska ytterrockar med inspiration från 1930-talet.

När man bär ytterrock med kavaj är det en av de viktigaste och samtidigt enklaste stilreglerna att denna bör vara tillräckligt lång för att undvika de ytterst oklädsamma centimetrar som annars riskerar att sticka ut. Det säkerställer man med några av klassikerna då det gäller ytterrockar, modellerna Covert Coat, Crombie Coat eller Chesterfieldrocken.  I Sverige används även uttrycket Paletå som samlingsnamn för enkel- och dubbelknäppta rockar med markerad midja och ryggslits.

Det är inte alldeles enkelt nuförtiden att särskilja dessa modeller av ytterrockar eftersom många av modehusen numera tillverkar modeller där man kombinerar element från flera av dessa typer modeller. De mer traditionella tillverkarna, som t.ex. brittiska Crombie, håller dock hårt på traditionen och har alla de mest klassiska modellerna i sitt utbud. Anrika Crombie har alltså även fått en alldeles egen modell uppkallad efter sig.

En av de vanligaste modellerna av ytterrockar heter Chesterfield. Chesterfield är en lång skräddad ytterrock som fick sitt namn efter Georg Stanhope, 6:e earl av Chesterfield, som var en föregångare inom brittiskt mode på 1830 och 1840-talet. Själva ytterrocken Chesterfield kom till runt 1840-talet och har i stort sett bibehållit sitt originalutförande sedan dess. Denna ytterrock finns både i enkel- och dubbelknäppt modell och i flera olika typer av både tyngre och lättare tyger.

Det är från denna klassiska modell vi idag tar fram några snygga modeller för hösten och vintern och passar samtidigt på att hämta lite inspiration från 1930-talets klassiska herrmode.

För just denna säsong är vi speciellt förtjusta i den dubbelknäppta modellen, med breda slag. Biljettfickan är också en detalj som känns viktig på säsongens ytterrock. Det är dock förvånansvärt hur svårt det är att hitta denna typ av ytterrockar från de lägre prisklasserna. Oftast måste man söka sig till sajter som Mr Porter med dess exklusiva märken för att hitta dubbelknäppta modeller med breda slag och biljettficka.

Dubbelknäpp ytterrock i cashmere från anrika engelska Dunhill.

Ytterrock i fiskbensmönster med breda slag och dubbelknäppning från engelska Richard James.

”Prince of Wales-rutig” ytterrock från franska Givenchy med klädsam sammetskrage.

Stilig och lyxig ytterrock från Tom Ford.

Dubbelknäppt ytterrock i hundtandsmönster och alpacaull från italienska Incotex.

En något kortare modell av ytterrock än på bilden, men fortfarande väldigt stilig ytterrock från italienska Canali.

Sedan har vi kommit fram till de förmånligare alternativen på ytterrockar. Här en ytterrock i smal passform från J. Lindeberg.

En dubbelknäppt modell från Morris Stockholm som med sina guldfärgade knappar påminner en hel del klassikern ”The Great Coat” från Crombie.

Från Savvy Citizen kommer denna ytterrock i läcker rostbrun färg. En personlig favorit bland färger på ytterrockar för tillfället.

Stilig, aningen glansig rock från Filippa K i en mjuk kashmirmix och fiskbensmönster. Klicka på bilden för att se dess snygga mönster i detalj.

En klassisk sandfärgad ytterrock från William Baxter i ullmix och har normal passform. På rocken finns läderimitationdetaljer på fickorna samt under kragen.

Från Oscar Jacobson kommer denna ytterrock i mjuk kashmirmix, som ger en ytterst stilig ytfinish. Även här kan det vara värt att detaljstudera tyget på nära håll.

Från Les Deux kommer denna melerade ytterrock med dold knäppning. Rocken är tillverkad i en mjuk och varm ullmix.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *