10 snyggaste ytterrockarna för män höst/vinter 2021

Snygga ytterrockar för män höst vinter 2021 2022

Trots att vi ännu har det hyfsat varmt på våra breddgrader börjar det så småningom vara dags att förbereda sig på det kallare höst- och vintervädret. Det gör vi idag genom att fokusera på några klassiska ytterrockar med inspiration från 1930-talet – ett årtionde som starkt påverkar herrmodet hösten och vintern 2021.

Det är nämligen ingen tvekan om att trenderna inom mode för män 2021 uppvisar många detaljer som vi såg inom det som ofta kallas den gyllene eran inom klassiskt herrmode.

Hur man hittar ytterrockar med klassiska detaljer

snygga ytterrockar online

Flera klassiska märke, som t.ex. brittiska Crombie, håller hårt på traditionen och har alla de mest klassiska modellerna i sitt utbud. De har även en alldeles egen modell uppkallad efter sig.

snygga rockar för män höst vinter 2021

Om du söker ytterrockar med klassiska detaljer som bröstficka, dubbelknäppning och breda slag i Sverige rekommenderar vi exklusiva herrmodesajter som Care of CarlMr Porter och Farfetch. Här hittar du denna säsong snygga modeller från flera olika märken.

klassiska ytterrockar dubbelknäppning
Här syns ett så kallat tygsample från tidningen Esquire Apparel Arts från vintern 1937 med alla de detaljer du kan önska av en klassisk ytterrock.

Längre fram i texten tar vi fram exempel på några av de snyggaste klassiska modellerna av ytterrockar denna höst och vinter.

Kort historia om ytterrocken

Vi börjar med en kort historia om de vanligaste modellerna av våra ytterrockar och börjar med Chesterfieldrocken. Chesterfield är en lång skräddad ytterrock som fick sitt namn efter Georg Stanhope, 6:e earl av Chesterfield, som var en föregångare inom brittiskt mode på 1830 och 1840-talet. 

historien om ytterrockar
Georg Stanhope, 6:e earl av Chesterfield avmålad år 1837.

Själva ytterrocken Chesterfield kom till runt 1840-talet och har i stort sett bibehållit sitt originalutförande sedan dess. Denna ytterrock finns både i enkel- och dubbelknäppt modell och i flera olika typer av både tyngre och lättare tyger.

Modellen Covert Coat är en enkelknäppt, trekvartslång och figurnära rock med dold knäppning, biljettficka och mörk sammetskrage. Vad få vet är att den har sitt ursprung från 1800-talet och den engelska överklassens fritidsaktiviteter som jakt och ridning.

rävjakt i Storbritannien
Bild från boken The Foxhound of the twentieth century från år 1914.

Stilregler för ytterrockar

När man bär ytterrock med kavaj är det en av de viktigaste och samtidigt enklaste stilreglerna att denna bör vara tillräckligt lång för att undvika att kavajen eller andra kläder du bär under den riskerar att sticka ut.

Det säkerställer man med några av klassikerna då det gäller ytterrockar, modellerna Covert Coat, Crombie Coat eller Chesterfieldrocken. I Sverige används även uttrycket Paletå som samlingsnamn för enkel- och dubbelknäppta rockar med markerad midja och ryggslits.

klassiska ytterrockar för män
Illustration av ytterrockar av typen Chesterfield från stilmagasinet Esquire Apparel Arts från mitten av 1930-talet.

Modeller av rockar för män

Det är inte alldeles enkelt nuförtiden att särskilja modeller av ytterrockar eftersom många modehus numera tillverkar modeller där man kombinerar element från flera olika modeller.

snyggaste rockar för män höst vinter 2021

En av de vanligaste och samtidigt stiligaste modellerna av ytterrockar heter alltså Chesterfield. Det som vi speciellt söker efter när vi tar fram snygga modeller av ytterrockar för hösten och vintern 2021 är de klassiska detaljerna. Det skall vara gärna vara breda spetsiga slag, dubbelknäppning och om möjligt biljettficka vid bröstet.

Snyggaste rockarna för män höst och vinter 2021

Här tar vi fram några av de snyggaste modellerna på ytterrockar för män hösten och vintern 2021. Bland annat Oscar Jacobson är ett märke som i regel har många snygga modeller i klassiskt snitt varje höst- och vinterkollektion.

klassiskt herrmode snyggaste rockarna höst vinter 2021

1. Mörkbrunt – snyggt till höst och vinter

snygga rockar för män höst vinter 2021

Snygg dubbelknäppt rock från Oscar Jacobson. Den har spetsiga slag och är tillverkad i en tunn ullblandning med lyxig lamaull vilket ger en pälsliknande textur.

2. Sherling-krage – annorlunda och elegant

rock med pälskrage höst vinter 2020
klassisk rock pälskrage höst vinter 2020

Dubbelknäppta rockar med pälskrage har länge varit en raritet hos herrkollektionerna. Här syns en ytterrock från Oscar Jacobson i klassiskt längre modell under namnet Pekka med avtagbar sherling-krage.

Den är producerad i en mjuk och lätt ruggad väv i en ull- och kashmirblandning. Ett mycket stiligt plagg för hösten och vintern 2021.

Farfetch är den sajt för herrkläder online med det största utbudet av ytterrockar. Kolla gärna in även deras Pre-owned avdelning för att hitta klassiska modeller av ytterrockar.

3. Beige och ljusgrått – elegant alternativ

höst vinterjacka herr 2021
höst och vinterjackor herr 2021

Ljusgrå eller beiga modeller är alltid stiligt till hösten och vintern. Här har vi en dubbelknäppt modell från italienska Lardini, som är tillverkad i en fin ullkvalitet.

4. Mörkgrått – en klassiker

snyggaste rockarna för män höst vinter 2021
snyggaste rockar män hösten 2021

Grå ytterrockar är snygga att kombinera både med bruna och grå plagg. Även färgen navy går att kombinera med färgen. Här har vi en mörkgrå, dubbelknäppt modell med kashmir från Oscar Jacobson som gör plagget mjukt och följsamt. Dessutom bidrar kashmirtyget till en lyxig lyster på rocken.

5. Kamelfärgat – ett måste i herrgarderoben

höst och vinterjackor herr höst vinter 2021

En kamelfärgad rock hör hemma i varje stilig mans garderob. Om du vill hitta lyxiga och snygga modeller av ytterrockar i kashmir denna höst och vinter rekommenderar vi BOSS som har ett stort utbud i detta tyg.

6. Burgundy och rostfärgat – färgklick i tillvaron

snygga klassiska rockar för män höst vinter 2021
snygga ytterplagg herr höst vinter 2021

Förutom ovan nämnda klassiska färger kan vi rekommendera alternativa färger som burgundy och rostbrunt. Det är ett enkelt sätt att lägga till en färgklick i höst- och vintermörkret. Här är en stilren, dubbelknäppt rock med smalt skuren passform från Oscar Jacobson i kashmir.

7. Navy – klassisk elegans

eleganta höst och vinterjackor för män 2021
snyggaste rockar för män hösten 2021

Här har vi en stilren, dubbelknäppt rock från Oscar Jacobson i en smalt skuren passform. Den har en något kortare längd en klassisk rockar, men den är tillverkad i en ullkvalitet med inslag av mjuk kashmir som ger rocken en riktigt snygg lyster.

8. Långa modeller – för formella tillfällen

höstjackor vinterjackor för män 2021

Om du önskar en mer tidlös och klassisk modell in långt utförande finns här en variant från Ralph Lauren. Modellen Pekka från Oscar Jacobson är en annan ytterrock som är perfekt för formella sammanhang.

9. Militärrocken – återkomsten av en gammal klassiker

militärinspirerade rockar herr 2021

I nya kollektionen från Kingsman hittar vi en en dubbelknäppt rock som med sina guldfärgade knappar påminner en hel del klassikern ”The Great Coat” från Crombie.

10. Raglanrocken – eftersökt men sällsynt

raglanrock hösten 2021

Raglanrockar är eftertraktade hösten och vintern 2021 och vi har också sett överskjortor i liknande utförande under året. Bland annat Z Zegna har en stilig modell i sin kollektion för hösten och vintern 2021.

Written By
More from Gentlemannen
Ta med hunden på lyxhotell i Sverige och Europa
Många hundägare känner förmodligen igen känslan av oro och krångel som ofta uppstår när...
Read More
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.