Vinterns ytterrockar för män

vinterns ytterrockar för män 2020

I och med att vi är mitt uppe i den kallaste årstiden för året har det blivit dags att fokusera på lite varmare ytterkläder för vintergarderoben. Vi börjar från ytterrockarna och några av de stiligaste klassikerna då det gäller en lite mer formell stil.

Då det gäller ytterrockar att bära med kavaj bör de vara tillräckligt lång för att undvika de ytterst oklädsamma centimetrar som annars riskerar att sticka ut. Det säkerställer man med några av klassikerna då det gäller ytterrockar, modellerna Covert Coat, Crombie Coat eller Chesterfieldrocken.  I Sverige används även uttrycket Paletå som samlingsnamn för enkel- och dubbelknäppta rockar med markerad midja och ryggslits.

Det är inte alldeles enkelt nuförtiden att särskilja dessa modeller av ytterrockar eftersom många av modehusen numera tillverkar modeller där man kombinerar element från flera av dessa typer modeller. De mer traditionella tillverkarna, som t.ex. brittiska Crombie, håller dock hårt på traditionen och har alla de mest klassiska modellerna i sitt utbud. Anrika Crombie har alltså även fått en alldeles egen modell uppkallad efter sig.

Vi börjar med en kort historia om de vanligaste modellerna av våra ytterrockar och börjar med Chesterfieldrocken. Chesterfield är en lång skräddad ytterrock som fick sitt namn efter Georg Stanhope, 6:e earl av Chesterfield, som var en föregångare inom brittiskt mode på 1830 och 1840-talet. Själva ytterrocken Chesterfield kom till runt 1840-talet och har i stort sett bibehållit sitt originalutförande sedan dess. Denna ytterrock finns både i enkel- och dubbelknäppt modell och i flera olika typer av både tyngre och lättare tyger.

Georg Stanhope, 6:e earl av Chesterfield avmålad år 1837.

Dubbelknäppt Chesterfield och en Covert Coat med dold knäppning och biljettficka från publikationen Jno Mitchell från år 1910.

Illustration av ytterrockar av typen Chesterfield från stilmagasinet Esquire Apparel Arts från mitten av 1930-talet.

Modellen Covert Coat är en enkelknäppt, trekvartslång och figurnära rock med dold knäppning, biljettficka och mörk sammetskrage. Vad få vet är att den har sitt ursprung från 1800-talet och den engelska överklassens fritidsaktiviteter som jakt och ridning.

ytterrockar för rävjakt

Bild från boken The Foxhound of the twentieth century från år 1914.

Vinterns ytterrockar för män

Det som utmärker det svenska vädret i många städer nuförtiden är att det ytterst sällan finns behov för fodrade ytterrockar. Ofta kan samma modell användas både höst som vinter – speciellt om man väljer de dubbelknäppta modellerna av ytterrockar som ger ytterligare värme.

vinterns ytterrockar 2020

Vi börjar från en klassiskt dubbelknäppt rock med rak passform från svenska Berg & Berg, som är tillverkad i en kraftig ullkvalitet i en extra lång och klassisk modell med breda slag och bälte baktill för en stilfull look. Om det finns ett måste till denna säsong bland ytterrockar för vintern, så är det just en dubbelknäppt ytterrock. Färger som navy, kamelfärgat eller mörkgrått är alltid tidlösa och stiliga att satsa på.

Från Mr Porters egna märke Mr P kommer denna dubbelknäppta, beiga ytterrock. En mycket ren och stilig färg som är enkel att kombinera med många olika färger på byxor och accessoarer.

ytterrockar vintern 2020

En dubbelknäppt ytterrock från Morris Heritage, med högt fokus gällande hantverk och materialval. Även här är det med fokus på en klassisk framtoning och nonchalant elegans för den medvetna mannen

raglan jacka vintern 2020

En enkelknäppt så kallad raglanrock med rak passform och bälte i midjan från svenska Berg & Berg. Denna är tillverkad i en kraftig ullkvalitet i en lång och klassisk modell med fiskbensmönster, som är alldeles utmärkt för vinterns kallare väder.

vinterns ytterrockar 2020

Klassisk rock från Morris Heritage, i en strukturerad ullväv från italienska Leomaster Capritex Tessuti.

vinterns ytterrockar

En rutig dubbelknäppt modell från italienska mästaren Rubinacci.

vinterns ytterrockar 2020

Rock från Tiger of Sweden, som är tillverkad i en tät och ruggad väv av en ull-, kashmir- och syntetkvalitet. Här finns även en specialitet i form av en scarf i samma kvalitet som rocke, som fästs med en knapp i nacken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *