Vinterns ytterrockar för män

vinterns ytterrockar för män 2020

I och med att vi är mitt uppe i den kallaste årstiden för året har det blivit dags att fokusera på lite varmare ytterkläder för vintergarderoben. Här tar vi fram några av de stiligaste klassikerna bland ytterrockar.

Då det gäller ytterrockar att bära med kavaj finns det några stilregler för män att beakta. Rocken bör vara tillräckligt lång för att undvika de ytterst oklädsamma centimetrar som annars riskerar att sticka ut.

Det säkerställer man med några av klassikerna då det gäller ytterrockar, modellerna Covert Coat, Crombie Coat eller Chesterfieldrocken.  I Sverige används även uttrycket Paletå som samlingsnamn för enkel- och dubbelknäppta rockar med markerad midja och ryggslits.

Hur man hittar ytterrockar med klassiska detaljer

klassiska ytterrockar för män online
Här syns ett så kallat tygsample från tidningen Esquire Apparel Arts från vintern 1937 med alla de detaljer du kan önska av en klassisk ytterrock.

Flera klassiska märke, som t.ex. brittiska Crombie, håller hårt på traditionen och har alla de mest klassiska modellerna i sitt utbud. De har även en alldeles egen modell uppkallad efter sig.

Om du söker ytterrockar med klassiska detaljer som bröstficka, dubbelknäppning och breda slag i Sverige rekommenderar vi exklusiva herrmodesajterna Care of Carl och Mr Porter. Här hittar du denna säsong snygga modeller från många olika märken.

Längre fram i texten tar vi fram exempel på några av de snyggaste klassiska modellerna av ytterrockar denna vinter.

Kort historia om ytterrocken

Vi börjar med en kort historia om de vanligaste modellerna av våra ytterrockar och börjar med Chesterfieldrocken. Chesterfield är en lång skräddad ytterrock som fick sitt namn efter Georg Stanhope, 6:e earl av Chesterfield, som var en föregångare inom brittiskt mode på 1830 och 1840-talet.

Själva ytterrocken Chesterfield kom till runt 1840-talet och har i stort sett bibehållit sitt originalutförande sedan dess. Denna ytterrock finns både i enkel- och dubbelknäppt modell och i flera olika typer av både tyngre och lättare tyger.

klassiska ytterrockar historia
Georg Stanhope, 6:e earl av Chesterfield avmålad år 1837.

Modellen Covert Coat är en enkelknäppt, trekvartslång och figurnära rock med dold knäppning, biljettficka och mörk sammetskrage. Vad få vet är att den har sitt ursprung från 1800-talet och den engelska överklassens fritidsaktiviteter som jakt och ridning.

Bild från boken The Foxhound of the twentieth century från år 1914.
klassiska rockar för män klassiskt herrmode
Illustration av ytterrockar av typen Chesterfield från stilmagasinet Esquire Apparel Arts från mitten av 1930-talet.

Vinterns ytterrockar för män

Det som utmärker det svenska vädret i många städer nuförtiden är att det ytterst sällan finns behov för fodrade ytterrockar. Ofta kan samma modell användas såväl till höst, vinter som vår. speciellt om du väljer de dubbelknäppta modellerna av ytterrockar som ger ytterligare värme.

ytterrockar klassisk modell

Tom Ford är känd som ett av världens mest lyxiga herrmärken. Det är också Tom Ford som återigen kommer att vara det märke som James Bond klär sig i i den kommande filmen No Time to Die.

I Sverige är det sajten Man of a Kind som har exklusiv rätt på försäljning av märket online. Här har vi en lång, dubbelknäppt rock från Tom Ford i ullblandning, med klassiska detaljer som rejäl krage och trubbiga slag.

Om det finns ett måste till denna säsong bland ytterrockar för vintern, så är det just en lång dubbelknäppt ytterrock. Färger som navy, kamelfärgat eller mörkgrått är alltid tidlösa och stiliga alternativ att satsa på.

lyxiga klassiska ytterrockar för män

På tal om exklusiva märken för män. Innan Tom Ford blev James Bonds val var det italienska Brioni som levererade kostymer till filmerna. Här syns en klassisk ytterrock i olivgrön färg – en av årets stora modefärger för män.

klassisk rock biljettficka

En av årets stora herrmodetrender är kläder i exklusiva tyger som kashmir och alpacka. Ovan har vi en dubbelknäppt rock från Tiger of Sweden, som är tillverkad i en mjukt, ruggad ull- och alpackablandning.

Denna rock är av längre modell och med klassiska detaljer som breda slag och biljettficka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *