Hur du blir rätt klädd för jobbet – Trender gällande arbetskläder

Vid bevakningen av herrmodet fokuserar man oftast på den klädsel som är vanlig inom typiska kontorsjobb. Där ställer man sig ibland frågan varför man i dagens samhälle inte i lika hög grad som förut klär upp sig när man beger sig till jobbet. I vissa yrkesgrupper har detta varit en ”icke-fråga” – man har helt enkelt fokuserat på funktion och det estetiska har nästan alltid fått en undanskymd roll. Idag tar vi oss dock en närmare titt på trenderna inom arbetskläder på ett lite bredare plan, inom yrken som ofta benämns ”blue-collar” och där fysiskt arbete är i fokus.

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om trenden med maskintvättbara kostymer och de stora modehusen satsar numera allt mer på resekollektioner. Inom många andra yrkesgrupper har så kallade funktionsplagg alltid varit viktiga. Det betyder dock inte att man alltid haft möjlighet att klä sig ändamålsenligt i sitt jobb. Länge var man tvungna att förlita sig på bomullsplagg som varken var vatten- eller vindtäta och som heller inte andades speciellt bra.

Arbetskläder från kanadensiska T. Eaton Co. för hösten och vintern 1920-21. Denim och liknande starka bomullstyger har länge använts inom arbetskläder. Det är intressant att konstatera att man vid denna tidsperiod även marknadsförde samma kläder för barn, såväl gällande fritids- som arbetsplagg.

Där har vi sett en rejäl förändring under de senaste årtiondena. Nya material har lanserats där produktutvecklingen ofta påskyndats av de krav och önskemål som finns inom extremsporter där det ställs stora krav på det funktionen bland plaggen. Att idrotten varit pådrivande inom produktutvecklingen inom kläder och mode är visserligen inget nytt, men få reflekterar över hur stora förändringarna varit under enbart de senaste årtiondena inom många yrkesgrupper för att få fram mer ändamålsenlig klädsel.

Bra alternativ gällande arbetskläder

Det finns en del riktigt bra märken gällande arbetskläder. Märken som satsar hårt på produktutveckling för att få fram kläder som håller hög kvalitet gällande funktionalitet. Det som man kanske inte tänker på i första hand är att flera aktörer inom denna sektor, precis som gällande vilka andra modehus som helst, ofta har egna kollektioner och egen design på plaggen.

Marknadsledande inom så kallad workwear är familjeägda företaget engelbert strauss, som i sitt utbud har arbetskläder av hög kvalitet – med artiklar som byxor och jackor samt arbetsskydd. Sedan ett par år har de utvecklat egna kollektioner där man ställer höga krav på design och funktion. Här finns bland annat en svart vinter softshelljacka som tack vare sina isolerande ISOFILL® och FIBERtwin® textilier och sportiga intryck blivit populär både som arbetsjacka och till fritiden. Att det går att få denna typ av högkvalitativa jackor för under 1000 kr för privatpersoner är naturligtvis även något som gör dessa så populära även som fritidsplagg.

Ett bra tips om man söker efter förmånliga plagg med bra prestanda, inte endast som arbetskläder, utan även för fritiden är att gå in på engelbert-strauss.se och kolla bland utbudet.

Det är skillnad på arbetskläder och skyddskläder

I vissa yrken är certifierade arbetskläder obligatoriska, där certifieringen visar att vissa säkerhetskrav uppfylls. Dessa så kallade skyddskläder räknas som personlig skyddsutrustning och är skilda från arbetskläder till funktion och egenskaper. Den huvudsakliga funktionen här är att minimera risker för säkerhet och hälsa via yttre påverkan, som hetta och kemikalier.

Inom de flesta yrken är dock certifierade arbetskläder inte nödvändiga, men här kan istället faktorer som köld- och väderskydd vara nödvändigt. Även rörelsefrihet och hållbarhet är viktigt inom många branscher.

Att välja arbetskläder

När man väljer arbetskläder bör alltid användningsändamålet vara i fokus. Sker arbetet i huvudsak inne eller ute? I de yrken där arbetet sker utomhus behöver man ha väderbeständiga arbetsjackor och klädsel som håller en varm och torr under långa dagar i krävande väderförhållanden.

I yrken där man delvis rör sig inomhus kan det behövas lättare jackor med bra klimatkomfort behövas. Med mycket byten mellan inomhus- och utomhusmiljö kan t.ex. en kombinationsjacka vara en bra lösning, där man enligt behov kan bära de olika skiktena separat.

Både när det gäller jobb i utomhus- eller inomhusmiljö är rörelsefriheten och funktionalitet i materialen viktiga och det är alltså framförallt där som utvecklingen varit så snabb den senaste tiden. Faktum är att utvecklingen gjort så att många arbetskläder numera har en smalare silhuett och en färgskala som påminner om mycket av det som man ser inom friluftslivet.

Mode och arbetskläder

På flera arbetsplatser är enhetlighet och gemensamma klädkoder viktiga. Här finns ofta en tanke bakom faktorer som färgval och vad man med kläderna avser uttrycka för budskap.

Med alla de alternativ som numera finns gällande funktionella plagg finns heller ingen orsak varför man inte skall kunna tänka på faktorer som passform och snygga färgkombinationer inom samtliga yrkesgrupper, oavsett vilken bransch man befinner sig i.

Att man med kläder påverkar hur både andra och vi själva ser på oss är bevisat. Speciellt i yrkessammanhang är det viktigt att komma ihåg vad man vill signalera till mottagaren.

Här kunde man säga att utvecklingen gällande arbetskläderna kanske delvis gjort det svårare än tidigare att välja rätt. Samtidigt är detta också det som är tjusningen med modet – även inom detta område har alternativen nu blivit betydligt fler och intressantare för den som är intresserade av att klä sig snyggt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *