Hur man behåller sin stil vid tunnhårighet

Ett problem som många män råkar ut för någon gång i livet är håravfall. Detta kan vara traumatiskt och påverka självförtroendet i hög grad. Det är också ett ämne som man kanske inte så gärna pratar om. För män kan det till och med kännas skamligt att erkänna att man har problem med håravfall. Hur ska man då göra med håret när det börjar bli tunnhårigt för hålla stilen?

Håravfall är något som inte endast berör oss vanliga döda. Även bland många av de män som numera ses som stilikoner har detta varit en verklighet att förhålla sig till. Vad många kanske inte känner till är att en delorsak till att Frank Sinatra så ofta valde att bära hatt inte bara var en imagefråga, han hade också komplex för sin tunnhårighet – något som man kan läsa om i boken The way you wear your hat: Frank Sinatra and the lost art of livin’ av Bill Zehme. I boken förklarar hans dotter Nancy Jr. att han bar hatt främst för sitt allt högre hårfäste.

Bild: Louis Armstrong, Bing Crosby, Peggy Lee och Frank Sinatra. Frank Sinatra och Bing Crosby använde båda tupé under sina karriär. (CC BY 2.0) av Kate Gabrielle.

Detta var kanske ett mer gångbart alternativ under en tidsera när var och varannan man bar hatt även inomhus. Nuförtiden med allt färre män som bär hatt är detta kanske inte ett hållbart alternativ för den som önskar dölja sin tunnhårighet.

Genom historien har många män valt tupé och andra mer eller mindre uppfinningsrika metoder för att dölja sin tunnhårighet. Humphrey Bogart, Sean Connery och Bing Crosby är bara några av de Hollywood-kändisar som bar tupé under sina karriärer. I ärlighetens namn är dock detta sällan ett lyckat sätt att få till en naturlig ”look”. Att använda sig av den speciella överkamningsteknik där man låter håret växa ut för att genom detta försöka dölja skallighet är inte heller det en speciellt lyckad metod.

Ett av de bästa sätten är väl ändå i detta fall att acceptera naturens gång och anpassa frisyren efter tunnhårigheten, genom att helt enkelt raka av sig håret och därefter hålla det så kort som möjligt. Detta kan dock vara lättare sagt än gjort. I många fall påverkar det nämligen hela ens självbild.

Lyckligtvis har tekniken utvecklas en hel del under de senaste årtiondena och numera finns det faktiskt hjälp att få om man har problem med håravfall. Hit hör hårtransplantation som blivit allt vanligare hos män allteftersom metoden blivit säkrare och mer effektiv. Mer om det lite senare.

Håravfall är ett verkligt problem

Vi män har traditionellt sett haft svårt att prata om problem. Detta gäller allt från jobbrelaterade bekymmer till relationsproblem. Detta kan kanske delvis förklaras i vår vilja att visa oss starka och dominerande – en egenskap som ligger djupt inrotad i oss sedan urminnes tider.

Som tur verkar det som att detta håller på att ändras och att allt fler därigenom kan uttrycka sig utan rädsla för att verka svaga och underlägsna. Detta gäller även våra kroppsliga brister som vi har komplex inför. Man skall naturligtvis kunna känna sig accepterad som man är och det finns inget att skämmas för om man t.ex. börjar bli tunnhårig. Om man ändå känner att detta är något som påverkar självförtroendet och självbilden i negativ riktning skall man också kunna prata om detta.

Ärftligt håravfall är den vanligaste typen av håravfall för både kvinnor och män – för män är det dock betydligt vanligare. För vissa kan detta börja väldigt tidigt i livet och kan orsaka stora psykiska påfrestningar. Oftast är det just på det mentala planet som det märks mest, men tyvärr verkar det som att de flesta väljer att lida i det tysta, som att det vore något skamligt med håravfall.

För vissa kan det vara av mindre betydelse och endast en möjlighet till förändring av ”frisyr”. För andra kan det dock kännas som att det påverkar manligheten avsevärt – och därmed alltså självförtroendet.

Fungerande metoder för håravfall

Då det gäller metoder för att befrämja hårväxten finns det både receptbelagda och receptfria läkemedel att köpa från apoteket. Även laserbehandlingar utförs ibland mot håravfall. Det är dock tveksamt om någon av dessa metoder faktiskt fungerar.

Då det gäller laserbehandling finns inga övertygande studier som visar att det fungerar. Läkemedel kan ge effekt efter ungefär ett halvår, men problemet med dessa är att man isåfall bör fortsätta med användningen för att effekten skall hålla i sig. Annars kan det leda till ett massivt håravfall efter några månader.

Då återstår egentligen hårtransplantation som den enda bra metoden mot håravfall för att permanent få ytterligare hårväxt. Det finns numera flera bra kliniker som utför hårtransplantationer till överkomliga priser. För att få ett bra resultat bör patienten ha ett bra område att ta från, som i facktermer kallas givarområde. Antal hårsäckar som kan plockas beror på givarområdets täthet. Ju fler hårsäckar som transplanteras desto bättre och naturligare blir resultatet.

De flesta män och kvinnor som drabbats av ärftligt håravfall med skallighet eller djupa vikar kan förvänta sig goda resultat av en hårtransplantation. Man bör dock ha ett tillräckligt bra givarområde i bakhuvudet att utvinna hårsäckar ifrån, men det finns även möjlighet att utvinna hårsäckar från andra givarområden som t.ex. från brösthåret.

De vanligaste områdena att transplantera hår till är hjässan, vikarna och hårlinjen. Det finns också möjlighet att göra små kosmetiska justeringar som att flytta hårlinjen till att fylla ut större kala områden på huvudet. De transplanterade hårsäckarna växer fast nästan genast och börjar producera naturligt hår med tiden. Bland det mest positiva med en hårtransplantation är att resultatet oftast ser naturligt ut och att transplanterat hår inte faller av.

Med andra ord finns det numera alternativ till hatten och tupé för den som önskar bibehålla sitt hårsvall – det har den snabba utvecklingen inom området sett till. Det avgörande att besluta om är hur viktigt håret är av ens personlighet och stil. Om det känns viktigt är det inget som bör förnekas, oavsett vad andra tycker om saken och då kan en hårtransplantation vara ett bra sätt att återfå sin forna frisyr.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *