Hur man inreder sitt hem med belysning

Belysningen fyller en väldigt viktig funktion i ett hem. Med hjälp av belysning kan man skapa rätt stämning i hemmets olika rum och lyfta dess inredning till nya höjder. Lamporna i sig är också inredningsdetaljer som inte skall underskattas. Framförallt gäller det ändå att tänka praktiskt när det gäller belysningen – vilken funktion skall lamporna i hemmet fylla?

Det finns många som lever i uppfattningen att det gällande inredning behövs riktiga experter för att få till det. Framförallt bland männen kan man ibland märka en osäkerhet när det gäller dessa frågor – man skulle gärna ha ett kvinnligt öga som bekräftar att man är rätt ute i sina val. Det gäller inte minst vid val av lampor till hemmet, något som mer än något annat är det som lägger den sista touchen på inredningen.

Det behöver dock inte vara så svårt som det verkar. Det gäller bara att iaktta några enkla regler när man jobbar med belysning. Här är några tips som kan hjälpa dig på vägen.

Exempel på hur man kan planera belysningen i sitt hemmabibliotek från Book of home building and decoration från 1912.

Hur man väljer inomhusbelysning

Varje rum uppfyller olika behov och därför behöver man tänka igenom vilken funktion lamporna skall fylla i det aktuella rummet. I vardagsrummet är ofta det dekorativa av större betydelse än det rent praktiska, medan det i arbetsrummet, toaletten och framförallt köket ofta finns helt andra krav på funktionell belysning.

Gällande lampor och belysning finns det oändligt med möjligheter. Men en bra tumregel är ändå att välja lampor som passar till den stil man i övrigt har på inredningen. Numera finns alla möjliga funktioner på lamporna, oavsett stil.

En av de mest mångsidiga sajterna när det gäller utbud av lampor är Lamp24.se där man hittar över 30 000 olika lampor och ljuskällor. Här finns allt från taklampor, golvlampor och spotlights till utomhuslampor och LED-belysning. Här finns också bra guider för vad man skall tänka på vid valet av belysning till hemmets olika rum.

Ett bra sätt att jobba med belysning är att börja med det funktionella – vilken belysning behövs för att man skall se tillräckligt bra på de platser i hemmet där man verkligen behöver ett bra synfält? Hit hör allmänbelysning som ger mycket ljus vid t.ex. städning och matlagning. Sedan kan man jobba vidare med stämningsljusen som bidrar till att höja trivseln i hemmet. Hit hör t.ex. golvlampor och bordslampor med vars hjälp man kan framhäva viktiga detaljer i hemmet. Spotlights kan även vara bra att komplettera med för att framhäva värdefulla målningar eller konstföremål.

Satsa på rätt taklampor

Grunden för det mesta gällande belysningen är taklampor, som traditionellt sett alltid varit en viktig del av heminredningen och en given mittpunkt i hemmet. Det är bland dessa vi ofta sett de mest spektakulära skapelserna genom historien, med allt från kristallkronor till förgyllda taklampor i guld.

Eftersom dessa ofta är bland det första man lägger märke till i ett rum kan det vara värt att satsa lite extra på detta viktiga och dekorativa inslag i interiören.

Ett exempel på en mångsidig taklampa är pendellampan, som finns i allt från vintage, skandinavisk, klassisk eller rustik stil. Denna ger ett mycket flexibelt ljus över hela rummet.

Dela upp ljuskällorna

Ett vanligt fel som många gör är att man har alltför få ljuskällor i sitt hem. Speciellt i stora rum kan man få till stånd många olika stämningar beroende på vilka lampor man väljer att ha på i rummet.

En bra tumregel är att ha ända upp till sju ljuspunkter i ett normalstort rum. I ett större rum kan det behövas ända upp till nio ljuspunkter.

Använd golvlampor, spotlights och bordslampor för ytterligare belysning på de ställen där du behöver mer ljus. Ett annat bra tips är att även placera rummets lampor i varierande höjder. På det sättet kan man få till stånd ett spännande samspel mellan skuggor och ljus i rummet.J

Jobba enligt tema

Ett bra sätt att jobba med belysning är att utgå från stilen i rummet och sedan välja lampor från samma serie i allt från taklampa, golvlampor till vägglampor. På detta sätt undviker den osäkra stilkrockar som annars kan förekomma. Det är även ett väldigt bekvämt sätt att välja belysning till ett rum.

Om man har ett modernt hem med ljusa ytor och möbler, brukar det i de flesta fall vara säkrast att välja moderna designerlampor. Men det är ju även en smaksak. Det viktigaste är att man själv trivs med sina val.

Tänk praktiskt

Bland de utrymmen där det behövs extra uppmärksamhet vid funktionell belysning är köket. Det gäller både vid köksbord som vid arbetsbänken. Här kan det då vara en bra idé att ha taklampor med dimmerfunktion som låter en ställa in ljuset enligt behov.

Även i toaletten kan det vara speciellt viktigt med funktionell belysning eftersom man sällan har så många ljuskällor i detta rum. En dimmerfunktion i form av en spotlight är därför väldigt användbart för just detta utrymme.

Det finns alltså en hel del att beakta vid val av belysning. I de flesta fall handlar det ändå främst om vad man själv gillar. Det viktigaste är liksom inom alla områden, att man lägger tillräckligt med tid och uppmärksamhet vid detaljerna och verkligen bryr sig om att välja rätt lampor. Finns engagemanget blir det ytterst sällan fel.E

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *