Hur man lindrar stress och depression

hur man lindrar stress och depression

Det finns forskning och studier som visar att fysisk träning lindrar depression och stress, på samma sätt som terapi och läkemedel. Det är också därför läkare och forskare rekommenderar att man ska träna fysiskt om man är deprimerad och/eller stressad.

Att cykla varje dag gör inte bara gott för plånboken och miljön utan även för hälsan, som i sin tur motverkar stress och depression. Även om man inte kör ett hårt träningspass med cykeln är det bra att vara ute i naturen och få frisk luft. Det gör också mycket gott för hälsan. Man får lite egen tid, samtidigt som man får uppleva nya platser på nära håll.

Att cykla till vardags dämpar också stressen av att stå i bilköer eller oron man kan få över försenade bussar och tåg till exempel. Det finns alltså väldigt många fördelar med cykling, men man måste också sköta om cykeln. På Tooorch.com kan man få mer tips om hur man tar hand om sin cykel på bästa sätt.

Utöver cykling finns det även många andra sätt att motverka stress och depression som till exempel:

  • Yoga och meditation – är ett nästan unikt sätt för att både trimma kropp och knopp.
  • Annan fysisk aktivitet – så länge du tycker att det är kul/givande
  • Samtalsterapi – mycket populärt under dom senaste åren
  • Läkemedel – både receptfria och receptbelagda
  • Djur – skaffa eller låna ett djur som du tycker om

Utöver alla alternativen ovan finns det väldigt många fler metoder för att motverka stress, ångest och depression. 

Tyvärr är depression och stress en stor bov i världen idag och man har försökt forska fram vad som lindrar mot depression och stress, men också vad det beror på. Om man vet vad som är den bakomliggande faktorn blir det också lättare att hantera depressionen och stressen. Därför har man forskat fram olika sätt att hantera depression på.

Många äter läkemedel för att lindra mot depression och stress, men för att man ska minska på läkemedelskonsumtionen har man försökt hitta andra vägar också. Läkemedel kan absolut hjälpa mot stress och depression, det finns det många studier på. Men det finns också studier som visar att man ofta blir beroende av ämnet i läkemedlet och det är det man vill undvika. Därför letar man andra vägar som kan motverka stress och depression.

Det har visat att ovanstående alternativ faktiskt fungerar mot depression och stress. Med mental aktivitet som till exempel meditation och samtalsterapi ger man hjärnan ett inre lugn, vilket i sin tur också motverkar depressioner och stress. Om man bör för mycket inom sig kan det leda till att man stressar upp sig själv eftersom man har för mycket att tänka på.

Genom att dela problemen med någon lättar för en själv och för hjärnan. Det sägs att djur ger samma effekt, även om djur inte kan kommunicera med människor bidrar dem till ett inre lugn. Man blir också generellt glad av djur. I synnerhet hundar, därför har man också börjat mycket med terapihundar. För att man vet vilken effekt det gör på människor och deras hälsa.

Även om man inte har en terapihund är man trots allt tvungen att gå ut med hunden. Och promenader är detsamma som fysisk aktivitet, alltså ett annat alternativ till att motverka depression och stress. I och med att man rör på sig, sen att man också får dela promenaden med ”människans bästa vän” gör promenaden komplett.

Att man på senare tid även kunnat bevisa att även fysisk träning hjälper mot stress och depression är helt klart en lättnad. Det visar att det finns fler alternativ och också ett bättre alternativ till läkemedel.

Både den fysiska hälsan och den mentala hälsan måste må bra för att man ska må bra i sin helhet. Dessa två går hand i hand och påverkar varandra. Mår man fysiskt dåligt så mår man också psykiskt dåligt och vice versa. Därav är det viktigt att ta hand om både kroppen och hjärnan. Och stimulera hjärnan på rätt sätt.

Och vad som är rätt för dig är upp till dig att bestämma, och bäst av allt är att det idag finns både resurser på nätet och specialister att träffa 24/7. Gör det som känns bäst för dig. Med det önskar vi dig stort lycka till!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *