Kalle Anka intar Drottningholms slott

I det nya numret av Kalle Anka & C:o reser Kalle och knattarna till Drottningholms slott. Besöket förvandlas snabbt till ett kvackigt äventyr som utspelar sig i slottets salar.  Numret släpptes i samband med dopet av Prins Alexander, son till prins Carl Philip och prinsessan Sofia som döptes i Drottningholms slottskyrka den 9 september.

Det senaste numret av Kalle Anka och C:o utspelas i slottsmiljö på Drottningholm. Knattarna är till en början inte så intresserade av farbror Kalles högläsning ur turistbroschyren, men när det visar sig att flera värdefulla föremål har försvunnit från slottet, stiger deras entusiasm snabbt och Kalle får göra sitt bästa för att hänga med i svängarna. Förutom den specialskrivna historien ”Det förhäxade slottet!” innehåller numret även bildgåtor och en faktasida som har tagits fram i samarbete med Drottningholms slottsförvaltning.

Vi tror att specialnumret om Drottningholms slott kommer att uppskattas av våra läsare och hoppas såklart att hela kungafamiljen med barn och barnbarn kan njuta av serien och känna igen sig i miljöerna, säger Cathrine Lyng, redaktionellt ansvarig på Kalle Anka & C:o.

Hela Drottningholmsområdet utnämndes 1991 av Unesco till Sveriges första världsarv. Sedan dess har Sverige fått ytterligare 14 världsarv, bland andra Hansestaden Visby och Gammelstads kyrkstad utanför Luleå. I våras fick alla besökare på Kalle Ankas hemsida rösta på vilken av de svenska platserna på Unescos världsarvslista som de ville att Kalle och knattarna skulle resa till – Drottningholms slott vann med klar majoritet.

Det är 25 år sedan som Drottningholm utnämndes till Sveriges första världsarv av Unesco, därför är det extra kul att Kalle Ankas läsare valde just Drottningholms slott i omröstningen om vilket av Sveriges världsarv som Kalle och knattarna skulle besöka. Genom att kombinera kunskap och underhållning får både barn och vuxna lära sig mer om Drottningholms slott, säger Helena Chreisti, världsarvssamordnare för Drottningholm.

Drottningholmsnumret finns att köpa i butik från och med den 13 september och kungafamiljen kan räkna med att många knattar kommer på besök under hösten. På kalleanka.se finns ett fullmatat quiz om de olika världsarven där de som deltar kan vinna prenumerationer på Kalle Anka & C:o.

kalle-anka-drottningholm-omslag

Fakta om Drottningholms slott

drottningholms-slott

  • Drottningholm byggdes som ett sommarslott på 1600-talet.
  • När drottning Lovisa Ulrika fyllde 33 år, den 24 juli 1753 fick hon  Kina slott i födelsedagspresent. Eftersom hon gillade teater lät hon också bygga en stor teaterbyggnad och i parken gjordes en lövteater med kulisser formade av träd.
  • När Gustav III var kung gjordes dagsutflykter till Kina slott om vädret var ­fint. Kungen bestämde om det var fint väder och satte då upp spelkortet hjärter kung på sovrumsdörren.
drottningholm-slottsparken
Utsikt över slottsparken vid Drottningholms slott.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *