Klassiskt och tidlöst dammode från Sverige

klassiskt och tidlöst dammode

Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer här.

Idag blir det ett litet avsteg från herrmodet här på Gentlemannaguiden, med inspiration för våra kvinnliga läsare. Även inom dammodet har vi kunnat se ett ökat intresse för det klassiska och tidlösa under senare år. Kläddesigners hämtar ofta inspiration från 1950-talets banbrytande klädstil och den så kallade modskulturen från 1960-talet. 

Bland enskilda designers som framförallt kom att påverka kvinnomodet under 1950-talet kan nämnas Coco Chanel med den lilla svarta. Fram till dess var det fortfarande tabu att visa knän eller axlar och kjollängden påverkades rätt långt av krigets inverkan på materialtillgång. Under andra världskriget var det populärt med kortare klänningar och kjolar när tyget var dyrt.

Inom 1960-talets mode för kvinnan kan nämnas bland annat Mary Quant som lanserade minikjolen och strumpbyxan.

Redan under början av 2000-talet växte en retrokultur fram i modesammanhang och det är alltså något som bara växt sig starkare genom åren. I en allt mer individualiserad värld har också en personlig stil blivit allt viktigare och inom ramen för denna blandar man ofta mer moderna plagg med tidlösa, snarare än att följa tidsenliga direktiven till fullo.

Klassiskt dammode från Sverige

Ett nytt märke från Sverige som skapar tidlösa och klassiska plagg för kvinnan är Dughult of Sweden, som startade sin verksamhet år 2016. Dughult designar kläder med unika prints i små kollektioner med ambitionen att skapa en hållbar garderob för kvinnor som är självsäkra och medvetna om vilka intryck och avtryck de vill göra i sina egna liv och på vår planet.

Alla plagg sys i Sverige, något som kan anses unikt i dagens läge. I kollektionen finns allt från klänningar, kjolar, kavajer till kappor och scarfes. Det handlar om kläder med lång livslängd för både vardag och fest.

Klänningen Maja är en av Dughults klassiker. Klänningen är gjord i Italiensk siden i Dughults fabrik i Sverige.

Bakgrunden till Dughult of Sweden

Det var mormor Karin som var den stora inspiratören för grundaren Linda Jöfelt när hon beslöt sig för att starta ett nytt klädmärke för kvinnor. Inspirationen var klädtillverkning som det var förr, med fokus på hög kvalitet och bra sömnad.

Mormor Karin bodde på gården Dughult i Halland och arbetade som sömmerska under 1940-talet, under en tid då svensk tekoindustri ännu var stor. Faktum är att textil- och konfektionsindustrin i början av 1950-talet sysselsatte 115 000 personer, vilket var 14 procent av det totala antalet anställda inom industriproduktionen vid den tiden.

Tekoindustrin fick ett rejält uppsving efter andra världskriget, då efterfrågan ökade i Europa. Den hårdnande konkurrens och brist på arbetskraft gjorde dock att en allt större del av tillverkningen så småningom flyttade utomlands. Anrika Algots var bland de sista som producerade kläder i Sverige på 1970-talet, innan man som alla andra stora tillverkare lämnade landet för billigare produktion.

Hovleverantören Algots var ett av de företag som försvann under krisåren i textilbranschen.

Linda Jöfelt tillbringade mycket tid hos sin mormor som barn. Mitt bland alla tyger, knappar och trådar fick hon hållas och skapa så mycket hon ville. Åren gick och karriären tog fart åt ett helt annat håll, men drömmen om ett eget klädmärke fanns fortfarande kvar och till slut var det dags att ta steget och förverkliga den.

Med målmedveten envishet, känsla för mönsterkonstruktion och blick för färg och form nådde hon slutligen sitt mål och startade det egna klädmärket Dughult of Sweden. I september 2016 invigdes verksamheten i den gamla textilfabriken i Almedal, Göteborg – en fabrik som dessutom var Sveriges första egentliga linnefabrik. Alla sömmerskor finns i samma lokal, vilket gör att man har kontroll på alla led och kan följa tillverkningen från början till slut.

Här syns en ullkappa från Dughult med klassiska slag på kragen, tillverkad i 100% melton ull. En tät och mycket fin kvalitet som är perfekt i vårt nordiska klimat under höst och vinter. Kappan är formsydd vilket gör att den formar sig kvinnligt på kroppen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *