Lansering av fatlagrad Chimay till samlare och ölkonnäsörer

hur du lagrar öl

Den 28 februari kommer en mycket exklusiv och strikt begränsad upplaga av en ekfatslagrad variant av Chimay Grande Réserve ut på Systembolaget. Det är 8000 flaskor av detta unika trappistöl som har nått Sverige, vilket faktiskt i antal gör oss till den största marknaden i Europa.

Chimay hyllar därmed de svenska ölfansen för lång och trogen tjänst. Chimay Grand Réserve Barrel Fermented är ett mästerverk från trappistmunkarna i klostret Notre Dame de Scourmount i pittoreska byn Chimay.

chimay belgisk öl

I närmare 6 månader har bryggeriets ikoniska öl Chimay Blå fått vila väl skyddat innanför de belgiska klostermurarna vid Notre Dame de Scourmount på 40% franska ekfat och 60% amerikanska ekfat. Därefter har ölet buteljerats i exklusiva 375 ml flaskor vars design inspirerats av de allra första flaskorna som producerades på klostret för mer än 150 år sedan.

Ölet buteljerades i februari 2019 och har nu lagrats ett år innanför klostrets väggar. Slutresultatet är ett extremt balanserat och smakrikt öl som på bästa sätt kombinerar traditionella metoder och modernt brygghantverk.

chimay trappistöl

Lämpar sig väl för fortsatt lagring

Chimay Grand Réserve Barrel Fermented lämpar sig extremt väl för fortsatt lagring och kan sparas undan i en vin- eller ölkällare under årtionden framöver. Det finns sparad Chimay i klosterkällaren i Belgien som lagrats upp emot 70 år vilket ger en vägledning om att denna öl kan sparas ned för framtida generationer om man så önskar. 

Med sina lanseringar av olika ekfatslagrade versioner av Chimay Grande Réserve har det anrika trappistbryggeriet hämtat inspiration från svunna tider och den traditionella metoden med ekfatslagring. 

Tack vare ekfatslagringen har ölets komplexitet utvecklats och doften präglas av ektoner och milda inslag av vanilj. Smaken är rund, väl utvecklad och mycket fyllig med rostade inslag av knäck och mörk frukt. Även om alkoholhalten är högre än vanliga Chimay Blå är det ett fantastiskt välbalanserat öl med rondör och finess. 

Denna öl är ett äkta mästerverk från trappistmunkarna i klostret Notre Dame de Scourmount i pittoreska byn Chimay. 

Tidigare har man även släppt bland annat en whiskeyfatslagrad (2018), en romfatslagrad (2017) och en cognacfatslagrad (2016) Chimay Grande Réserve (2015).

4 tips till dig som vill lagra öl

Hur mycket vi än önskar så håller sig inte en öl för alltid. En del öl ska drickas så färska som möjligt medan en del går alldeles utmärkt att lagra en längre tid. Hur ska man då veta om en öl kan sparas till nästa tillfälle och hur kommer den stå sig om jag lämnar den i källaren i flera år? Här kommer lite tips på hur du kan tänka när du ska förvara din öl.

Tyvärr finns det ingen specifik tidslinje för när en öl åldras och blir ”ofräsch”. Men det finns några regler man kan förhålla sig till för att se om ölen går att lagra.

1. Hög alkoholhalt

Generellt har alkohol en konserverande effekt i alla sammanhang. Ju högre alkoholhalt ölen har ju längre kan du lagra den. Helst bör den ligga över 7%.

2. Rätt ölstil

Vissa ölstilar är bättre att lagra än andra. Är det en suröl eller en rököl så kan du oftast ta det lugnt och låta den stå i källaren länge. Exempelvis lambic producenten Boon’s produkter har ett bäst föredatum som ligger 20 år fram i tiden. Därutöver kan de i rätt förhållanden lagras i säkert 20 år till.

Ale brukar generellt utvecklas mycket väl då ölet lagras. Tumregeln är att ju mörkare ölen är desto bättre lagringsegenskaper har den. Oftast har dessa öl hög alkoholhalt (över 7 procent) och även en del sötma.

Ölstilar som fungerar utmärkt att lagra:

  • Belgisk mörk ale
  • Trappist (ingen stil, men ofta lagringståliga ölsorter)
  • Barley wine
  • Strong ale
  • Old ale
  • Barrel aged ale
  • Imperial stout & porter
  • Geuze
  • Flamländsk röd- och brunöl

Vissa öl säljs opastöriserade med jäst kvar i flaskan vilket gör att ölet utvecklas extra bra över tid.

3. Optimala lagringsförhållanden

Temperaturen i din ölkällare bör ligga mellan 8-12 grader (ju varmare desto snabbare mognar ölet). Det viktigaste är dock att temperaturen är jämn över tid.

Lagar du öl med naturkork är det bra om det finns en viss luftfuktighet så att inte korken torkar. Tänk på att ett kylskåp oftast håller för låg luftfuktighet.

Det ska naturligtvis vara mörkt i din ölkällare. Solljus är ölets värsta fiende.

4. Lagra din öl stående

Öl ska förvaras stående. Var du än väljer att förvara din öl så se till att de inte ligger ner. Att förvara ölet stående minimerar ölets yta som kommer i kontakt med luften i flaskan. Ju mindre luft som kommer i kontakt med ölen ju mindre blir oxideringen av ölet. Därmed har också storleken på flaskan betydelse. Och tumregeln lyder; storleken har betydelse.

Det råder en stor debatt om hur man ska lagra en öl med naturkork. Stående upprätt eller lägga den ner som ett vin. Det som ändå verkar vara det sätt som gynnar ölen mest är att lagra den stående. Världsberömda trappistbryggeriet Chimay, som har en av världens största samlingar av lagrad öl, förvarar alla sina öl stående.

Att förvara en öl liggande under lång tid kan skapa en jästring (eller vattenmärke) inne i flaskan, som inte kommer att lösa sig. Att lagra en öl upprätt kommer att säkerställa att jästen komprimeras till botten av flaskan.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *