Att investera är det vanligaste alternativet för att få sina pengar att växa snabbare. Närmare sju av tio svenskar uppger att de någon gång har gjort investeringar. Här tar vi lärdom av svenskar misstag när vi kollar närmare på hur du lyckas med investeringar.
Ordet ”investering” är ett väldigt brett begrepp beroende på vem du frågar. Vissa kan t.ex. se ett klädesplagg som en investering även om det kan vara svårt att se hur det skulle öka i värde. Det finns såklart undantag, som guldklockor och vissa specifika utgåvor av accessoarer.
Kläder är våra sämsta investeringar
Långt ifrån alla investeringar faller väl ut. Den investering som oftast gör svenskarna besvikna är just kläder. Var tionde svensk uppger nämligen att det är deras sämsta investering. Men många har även misslyckats med investeringar i värdepapper.
I fondroboten Fundlers senaste undersökning, utförd av Ipsos Norm, framgår det att elva procent av svenskarna någon gång har gjort en misslyckad investering i kläder.
Det är därmed den investering som flest svenskar är missnöjd med. Och nästa lika många uppger att de har gjort dåliga värdepappersaffärer. Fundlers vd Ulf Ahrner menar att många svenskar tar för stor risk, är kortsiktiga och försöker tajma marknaden. Detta trots att endast en bråkdel av professionella investerare lyckas göra det över tid.
– Att sätta sina pengar i arbete är nödvändigt för att följa marknadens utveckling och inte tappa köpkraft på grund av inflation. Men, det gäller att ha koll på vad det är man investerar i, eller ta hjälp av någon som har kunskap. Det är också hela grundidén med Fundler, att hjälpa dem som inte har tid, intresse eller kunskap för att sköta sina investeringar själv. Många har vänner eller kollegor som lyckats köpa en aktie som sedan rusat och på så sätt tajmat marknaden. Det är otroligt svårt och handlar oftast mer om tur än skicklighet. De som generellt får bäst avkastning över tid är de som investerar kontinuerligt genom exempelvis ett månadssparande med utspridd risk, säger Ulf Ahrner, vd på Fundler.
Stora skillnader mellan könen
Undersökningen visar också att var tredje svensk aldrig har investerat medvetet.
– Att var tredje svensk aldrig har gjort en medveten investering är olyckligt. Att långsiktigt sätta pengar i arbete och anpassa risken till din investeringstid, gör att du följer marknadens tillväxt och stärker din köpkraft inför bostadsköp, pension eller den efterlängtade långsemestern, fortsätter Ulf Ahrner.
Undersökningen visar dessutom på stora skillnader mellan könen. Det är främst kvinnor som har misslyckats med investeringar i kläder, 14 kontra nio procent.
Samtidigt är det fler män som uppger värdepapper som sin sämsta investering. Hela 16 procent av männen uppger det som sin sämsta investering, bland kvinnorna är det endast fem procent som uppger att de misslyckats med en investering i värdepapper.
Detta kan såklart även ha att göra med att det är betydligt fler män som satsar i värdepapper. Bland män är det också vanligt med en betydligt större risktagning.