Lyxigt extra utrymme med attefallshus

Attefallshusen har under de senaste åren dykt upp som en fantastisk möjlighet för Sveriges alla tomtägare. Med sina 25 kvadratmeter finns nu möjlighet att till ett förmånligt pris bygga en extra byggnad med många användningsmöjligheter på tomten.

Attefallshus är en typ av komplementbyggnad som från och med 2014 kan byggas utan bygglov. Från år 2015 får attefallhusen ha en storlek på 25 m², med 4 meter i nockhöjd (den högsta delen av byggnadens takkonstruktion). Det skiljer sig rätt ordentligt från den traditionella friggeboden, som med sina 15 m² var den största komplementbyggnaden som man tidigare fick uppföra på sin tomt utan bygglov.

Detta öppnar upp helt nya möjligheter för alla med lite extra utrymme på sin tomt. Vem har väl inte drömt om sin alldeles egen ”Man cave” – en alldeles egen bostadsyta som man kan inreda helt i enlighet med sina hobbyer och intressen? (En Man Cave beskrivs ofta som ett rum dit mannen kan dra sig undan till och bara vara sig själv för ett tag)

Eller varför inte anlägga ett lyxigt gästhus eller en så kallad patio i anslutning till en pool? Genom de nya bestämmelserna finns nu helt andra möjligheter att förverkliga sina drömmar om man av någon orsak inte kunnat genomföra sina planer i nuvarande bostadsutrymmen.

Kvinna i ett patio med utsikt till utomhuspoolen från år 1956.
snygga attefallshus
Exempel på hur man med attefallshuset Maria från svenska Modulhus kan anlägga en egen patio med pool. Bild: Modulhus

Namnet för denna nya hustyp kommer från Stefan Attefall, som var Sveriges bostadsminister mellan 2010 och 2014. Idén bakom attefallshusen tillkom främst som ett sätt att lösa bostadsbristen i Sverige. Nu finns även en statlig utredning om nya regler för attefallshus som kan innebära att man får öka den maximala byggarean från 25 till 30 m².

Idéer till attefallshus

För den som inte har förmågan eller viljan att själv bygga sitt attefallshus finns en del intressanta aktörer på marknaden. Hos dessa kan man också hämta in många idéer till sitt attefallshus och sedan tillsammans med leverantören skräddarsy det enligt sina behov.

En intressant aktör på marknaden är Modulhus, som är störst i Sverige på nyckelfärdiga attefallshus. I utbudet hos Modulhus finns en hel del snygga attefallshus som passar många olika användningsändamål.

bästa attefallshusen
Attefallshuset Zen från Modulhus. Här är bygglovet maximerat till fullo med en takhöjd på 4 meter som öppnar upp huset och skapar rymd. Foto: Modulhus

Fördelar med attefallshus

Den första och mest uppenbara fördelen med ett attefallshus är den ökade ytan samt möjligheten att isolera byggnaden som alltså gör det möjligt att använda denna som bostadsyta i en annan utsträckning än vad som var fallet med friggebodarna.

Ett attefallshus kan också ge en rejäl värdeökning för fastigheten i stort och ger möjligheter till hyresintäkter om man hyr ut det. Det är många som söker tillfälligt boende på landet nu till sommaren och då kan ett attefallshus ge extra inkomster. Med andra ord är det inte endast i eller i anslutning till större städer där ett attefallshus kan ge möjligheter att tjäna extra hyresinkomster.

attefallshus idéer
Attefallshuset RALF har en långsida täckt med panoramafönster för maximalt ljusinsläpp. Detta hus passar perfekt t.ex. som lyxigt poolhus och/eller spabyggnad. Bild: Modulhus
fina nya attefallshus
Attefallshuset Theo är Modulhus senaste modell. Huset upplevs som betydligt större än 25 kvadratmeter med sin terasslösning med tak, där kan man grilla på sommaren eller ta en drink på kvällen i soffgruppen. Bild: Modulhus
Exempel på inredning till attefallshuset Theo. Bild: Modulhus

Bygg en egen vinkällare

För den som någon gång drömt om en egen vinkällare kan det också vara värt att komma ihåg att det inte finns några begränsningar gällande källarutrymme i bestämmelserna om attefallshus.

Bestämmelserna om attefallshus avser den areal som byggnaden upptar på marken och med en stor källare kan man således överskrida de nämnda storleksbegräsningarna på 25 m².

Det finns alltså stora möjligheter med ett attefallshus. Förutom nämnda de tidigare nämnda förslagen lämpar sig även byggnaden som kontor eller salong för gäster. För barnen som som vill ha något eget kan det också utgöra ett första steg mot eget boende till överkomliga kostnader.

Det är endast fantasin som sätter begränsningar för vad som är möjligt när det handlar om de nya attefallshusen. Utvecklingen är också snabb gällande design och konstruktion på byggnaderna, något som gör det speciellt intressant för alla med extra utrymme på sina tomter.

snyggaste attefallshusen
Det sista exemplet på attefallshus från Modulhus är Sugi Ban som har fått sitt namn efter den traditionella Japanska virkesbehandlingen ”Shou-Sugi-Ban Yakisugi”. Bild: Modulhus
Exempel på interiör från Sugi Ban. Bild: Modulhus
Join the Conversation

1 Comment

  1. says: Johannes

    Har själv kollat in huset Zen förut och hittar det nu igen, här på favoritbloggen! Så snyggt! Och en vinkällare på det, tack för tipset!

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *