Nytt liv åt nostalgiska klippdockor

Vem minns väl inte sina barndoms klippdockor? Ok, för en stor del av de som växt upp under de senaste årtiondena kanske dataspel varit minst lika populärt. Andra av oss kanske ändå kan dra sig till minnes hur det var att klippa ut, klä på och klä av och kanske tillverka egna kläder.

Till den nya boken Klassiska klippdockor har nu den likaså klassiska tidningen Hemmets Journal plockat fram de allra mest ikoniska klippdockorna som publicerats i tidningen genom åren, med kändisar som Björn Borg, Carola och Per Gessle.

Veckotidningen Hemmets Journal började ges ut år 1921 och var en svensk version av den danska succétidningen Hjemmet som gav ut sina första nummer 1904.

Nostalgifaktorn är minst sagt hög i Hemmets Journals Klassiska klippdockor . Här presenteras ett urval av dockor från olika tidsepoker. Redaktionen har grävt djupt i arkiven och hittat en fantastisk skatt av gamla klippdockor. Från vackra rariteter från tidningens allra första nummer på 1920-talet till massor av kändisar från 1950-talet och framåt, som Björn Borg, Carola, Per Gessle, Audrey Hepburn och Elizabeth Taylor, kungen och drottningen och många mer.

Det här är bok som verkligen väcker barndomsminnena till liv. Känslan av att klä på Carola den klassiska kycklinggula vinnardressen från Melodifestivalen 1983, då hon vann med Främling. Eller Rod Stewart i en vit smoking med cerise byxor och matchande fluga i sann 80-talsanda. Det ger en nostalgikick som heter duga, säger Maria Öhrn, redaktör på Hemmets Journal.

Klassiska klippdockor kan läsas som en inspirerande och nostalgisk bildbok. Eller, för den som verkligen vill återuppleva sina barndomsminnen, går det utmärkt att klippa ut sin favorit med tillhörande garderob.

Boken är på 130 sidor, kostar ca 179 kronor och finns att köpa via DinTidning.se.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *