Växten Cannabis, eller hampa som vi säger till vardags, omfattas som du säkert redan vet av narkotikalagstiftningen eftersom den klassas som narkotika i Sverige. Det är med andra ord olagligt att odla, inneha och sälja den. I USA är den däremot laglig i de flesta staterna, och även i de flesta europeiska länderna – även om det inte alltid gjorts officiellt.
Kan det vara lagligt att odla cannabis även i Sverige?
Som det alltid sägs finns det ingen regel utan undantag, och så även här. En Cannabisodling kan nämligen klassas som laglig om två villkor uppfylls:
- Hampan du använder måste vara av en sort som berättigar till jordbruksstöd. En lista över vilka sorter som räknas som godkända publiceras varje år av Jordbruksverket.
- Du måste ansöka om jordbruksstöd för din odling. Här vill vi förtydliga ett vanligt missförstånd, vilket är att du måste disponera minst 4 hektar för att få odla hampa. Detta gäller för att vara berättigad till EU-stöd, men det räcker med att ansöka för att din odling ska vara laglig. Du kommer att få avslag på din stödansökan, men i och med att ansökan har gjorts är din odling registrerad och därmed laglig.
Vad ska man tänka på när man vill odla
Det första du bör göra är att bestämma vilka frön du vill använda dig av. Bortsett från vanliga frön finns det också exempelvis:
- autoblommande, vilka kräver mindre tid för att blomma och kan skördas flera gånger per säsong.
- feminiserade, där du inte har behovet att gallra bort hanplantor eftersom de till 99,9% utvecklas till honplantor.
- medicinska frön, för dig som vill ha svagare varianter för medicinskt bruk.
Det finns många olika att välja mellan som alla har olika smak, lukt och effekt – lugnande eller stimulerande. Ett populärt alternativ är lemon haze, som tack vare dess kännetecknande doft och starka effekt är mångas favorit. När du har bestämt dig finns det andra faktorer du också bör ta hänsyn till för att dina plantor ska växa sig så starka som möjligt:
- ljus (minst 18 timmar per dygn)
- jord eller näringsblandning
- luft (rörlig luft genom vind eller fläkt)
- vatten (glöm inte vattnets pH)
- temperatur
- näringsämnen
- luftfuktighet (bladen suger nämligen upp fukt från luften)
Vad som behövs för inomhusodling respektive utomhusodling, bästa tidpunkten för att skörda och hur du ska sköta torkningsprocessen är alla viktiga saker att ha i åtanke. Från frö till färdig planta vill du försäkra dig om bästa möjliga kvalitet och tillväxt, så besök https://www.royalqueenseeds.se/ där du hittar all information du behöver för ett framgångsrikt odlande.