Opel GT Concept: En Sportbil För Framtiden

Opel GT Concept firar sin världspremiär på den 86:e internationella bilsalongen i Genève som börjar nu på torsdag 3:e mars. Den trendsättande sportbilen formligen sprudlar av Opels innovationskraft – hisnande i sin form, reducerad till det allra nödvändigaste, ren passion.

Alla som med spänning väntar på världspremiären av Opel GT Concept på bilsalongen i Genève kan redan nu få ytterligare en glimt av sportbilen i en ny video som publicerades på torsdagen. Framtidens sportbil kommer att fortsätta varumärkets långa och framgångsrika konceptbilstradition som startade med Experimental GT 1965. Den som tittar mycket noga på filmen kan se att nya Opel GT Concept för ett kort ögonblick möter den historiska Opel GT.

Detta nya fullblod, med frontmonterad mittmotor och bakhjulsdrift, är en direkt ättling till Opel GT och Monza Concept, och den tar Opels skulpturala designfilosofi till nya höjder. GT Concept är radikal och minimalistisk, allt som stör den rena formen har eliminerats. Den har till exempel varken dörrhandtag, yttre backspeglar eller vindrutetorkare.

Opel GT Concept följer alltså i hjulspåren efter den berömda Opel Experimental GT från 1965 års bilsalong i Frankfurt. Tre år senare blev Opel GT den första europeiska konceptbil som gick vidare till serieproduktion, och jämfört med förlagan var den då näst intill oförändrad – inklusive de manuellt infällbara strålkastarna.

Opel_Concept_Car_GT_Experimental_03_Exterior_com_944x440_16952_mrm
Opel Experimental GT som introducerades vid 1965 års bilsalong i Frankfurt.

Opel_Concept_Car_GT_Experimental_02_Technology_com_944x440_16964_mrm

Opel_Concept_Car_GT2_01_Vision_com_944x440_73353_mrm
Vid 1975 års bilsalong i Frankfurt skapade Opel stor uppmärksamhet med sin futuristiska GT2.
Opel_Concept_Car_GT2_02_Technology_com_944x440_16995_mrm
Med sina skjutdörrar och annorlunda design blev Opel GT2 något av en föregångare inom det som man kallar konceptbilar.

Opel GT Concept är ännu en nyskapande satsning, en äkta körmaskin med djärv design kryddad i rött; karossen har en horisontell röd dekorlinje och de röda däcken är en blinkning till Opels motorcykel Motoclub 500 från 1928. Andra länkar till det förflutna är den långa motorhuven, avsaknaden av baklucka och dubbla mittmonterade avgaspipor – som alla är en hänvisning till den ursprungliga GT-modellen – men i övrigt är GT Concept allt annat än retro.

Opel-GT-Concept-298972
Opel GT Concept har en kaross med en horisontell röd dekorlinje och djärva röd däck.
Opel-GT-Concept-298979
Dubbla mittmonterade avgaspipor.

En intressant nyhet i Opel GT Concept är de stora dörrarna med sidofönster som ser ut att vara integrerade med karossytan. De elmanövrerade dörrarna öppnas med en tryckning på ”pekplattor” integrerade i takets röda dekorlinjer, och ger då tillträde till en oväntat rymliga interiör där även långa förare har gott om plats. När dörrarna öppnas försvinner de delvis in i de främre hjulhusen.

Denna platsbesparande och patenterad montering möjliggör en stor öppningsvinkel även i relativt trånga parkeringsplatser. Två små bakåtriktade kameror ersätter ytterbackspeglarna och eliminerar döda vinklar genom att projicera kamerornas ”bakåtsikt” på bildskärmar i dörrarnas insidor. Vindrutan övergår i ett panoramatak i glas, vilket ger en körkänsla liknande den i en bil med avtagbart targa-tak.

Den långsträckta motorhuven antyder motorns placering i GT Concept: den har en ”frontmittmotor”, precis som den ursprungliga Opel GT:n och även GM:s amerikanska sportbils-ikon Corvette. Motorn sitter alltså inte över framaxeln utan bakom densamma, vilket ger en låg och central tyngdpunkt – perfekt för bra balans och sportiga köregenskaper.

Opel-GT-Concept-296966
Vindrutan övergår i ett panoramatak i glas, vilket ger en körkänsla liknande den i en bil med avtagbart targa-tak.

Opel GT Concept drivs av en rivig 1-liters turbotrea baserad på den ultramoderna helaluminiummotor som används i ADAM, Corsa och Astra. Denna extremt effektiva högteknologiska bensinmotorn utvecklar 107 kW/145 hk och har ett maximalt vridmoment på 205 Nm.

Förbruknings- och utsläppsvärden är ännu inte fastställda. Turbomotorn driver bakaxeln – som har med mekanisk differentialspärr – via en sekventiell sexväxlad växellåda som styrs med ”paddlar” på ratten. Kombinationen av liten och lätt men stark motor och liten och lätt bil – under 1 000 kilo – ger en acceleration från 0 till 100 km/h på under åtta sekunder och en toppfart på 215 km/h.

Opel-GT-Concept 2

Ännu en utmärkande detalj hos Opel GT Concept är de avancerade strålkastarna, som tack vare ultramodern projektionsteknik ger ett närmast tredimensionellt ljusflöde – och nästa generation adaptiva LED-lampor är förstås perfekt för den här tekniken.

Opel IntelliLux LED® matrisstrålkastare – som medger bländfri helljuskörning – belönades förra året med utmärkelsen SAFETYBEST när de introducerades i nya Astra. Med Opel GT Concept införs nästa steg i utvecklingen av detta intelligenta belysningssystem, och bilens ljusbild förstärks av baklyktor som också har en tredimensionell utformning.

2016 Opel GT Concept
Interiör från Opel GT Concept.

De två sportstolarna passar som en skräddarsydd kostym, ratten och pedalerna kan justeras elektriskt till perfekt millimeterprecision, den låga midjelinjen ger goda möjligheter till ”solbränd armbåge” – medan människa och maskin blir ett. Ingenting distraherar föraren från det väsentliga. Interiören är lika puristisk som exteriören. Den vackra instrumentpanelen i borstad aluminium ingår i bilens bärande struktur som ett konstruktionselement mellan de smala vindrutestolparna, samtidigt som den framhäver konstruktionens lätthet (totalvikt under 1 000 kilo); struktur blir skulptur.

Opels designfilosofi ”skulpturalt artisteri möter tysk precision” går igen i hela interiören med alla dess små läckra detaljer: I panelens ytterkanter, infällda i de aluminiumklädda luftutsläppen, finns små runda bildskärmar som med hjälp av bakåtriktade kameror ersätter sidobackspeglarna. Säkerhetsbältenas knallröda upprullningsdon ser ut som små konstverk och går igen i de röda framdäcken – som är en blinkning till Opels motorcykel Motoclub 500 från 1928 – medan rattens speciella ekrar påminner om legendariska Opel GT från 1968.

Works of art: The shining red seatbelt retractors follow the design of the red front tires.
Säkerhetsbältenas knallröda upprullningsdon.
Spoke design: The steering wheel pays homage to the legendary Opel GT from the 1960s and 1970s.
Rattens speciella ekrar är en hyllning till legendariska Opel GT från 1968.

Några vanliga knappar eller reglage finns däremot inte. GT Concept kontrolleras enbart via röststyrning och en central pekskärm. Systemet kallas HMI, Human Machine Interface, vilket på svenska innebär ett system där maskinen (bilen) lär sig känna igen föraren och anpassar sig till dennes egenheter och behov.

Detta sker i form av en dialog – föraren får svar av en utpräglat charmig röst – och bilen kan till exempel föreslå viss musik, temperatur eller vägval beroende på situationen. Opel HMI är som om en riktig kompis satt i högersätet – efter en tids bekantskap känner systemet av om du önskar jazz, blues eller mello-skval. HMI blir hela tiden bättre, mjukvaran lär sig av varje kommando, varje rattrörelse, gaspådrag och radioinställning, och samlar erfarenheter i dagar, månader och år.

Opel-GT-Concept-296964

Tekniken påminner lite om den i självlärande adaptiva automatiska växellådor, som anpassar sig efter körstilen hos respektive förare, men är oändligt mer avancerad. HMI tar ett helhetsgrepp på ett sätt som gör att fordonsteknik från science fiction-filmer snart är verklighet.

Instrumenteringen speglar också atmosfären i Opel GT Concept. Om föraren haft en stressig dag och inte vill snacka med bilen kan han eller hon styra alla funktioner via den runda pekskärmen mellan stolarna. De två klassiska runda instrumenten är i själva verket projektionsytor som kan bakgrundbelysas i olika färger och visa en mängd information tredimensionellt – en vidareutveckling av det system som visades 2013 i Opel Monza Concept. Varvtal och hastighet visas alltid i den vänstra instrumentrundeln, medan den information som visas i den högra varieras efter behov av HMI – eller av föraren.

Bilen hjälper också föraren att hålla ett öga på omgivningen och trafiksituationen och kan till exempel säga: ”Se upp, glöm inte motorcykeln bakom oss”. HMI anpassar sig alltså inte bara efter förarens tycke och smak, utan också efter yttre förutsättningar för att bidra till ökad säkerhet. Opel HMI är mer än bara en osynlig kompis i högerstolen – det är också en extra skyddsängel som alltid finns ombord.

opel

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *