Pälsen – Gentlemannens bortglömda plagg

En ytterrock med pälskrage är ett av de stiligaste plagg som en gentleman kan bära vintertid. Pälsen är en av de äldsta formen av klädsel för människan och under den första delen av 1900-talet blev olika typer av ytterrockar i päls synonymt med lyx.

Även nuförtiden är pälsen synonymt med lyx, men numera har moraliska aspekter gällande djurens rättigheter blivit allt viktigare och därmed har allt fler börjat ifrågasätta behovet att använda äkta päls i kläder. Bland annat Gucci meddelade nyligen att man byter ut äkta päls till syntetisk och man följer därmed i Armanis fotspår i denna trend.

Troligen är det dock inte endast moraliska aspekter som gör att man använder sig mindre av pälsplagg nuförtiden. Vad det beror på kan man bara spekulera i. Kanske är det de mildare vintrarna. Kanske är det något helt annat. Faktum kvarstår att ytterrockar med pälskrage är en betydligt ovanligare syn i gatubilden nuförtiden än vad som som var fallet i början av 1900-talet.

Nedan tar vi oss tillbaka i tiden och hämtar inspiration från några riktigt snygga ytterrockar med pälskrage.

Från tidningen ”St Andrew’s College Review” julen 1906.

”Nothing is more gentlemanly than a fur set for winter”. Rent stilmässigt måste man hålla med om påståendet från J.W.T.Fairweather & Co.

Med fokus på pälsen i Leslie Saalburgs klassiska illustration från 1930-talet i Esquire Apparel Arts.

1930-talet var gyllene årtiondet för modeillustrationer. Här förevisar Laurence Fellows ytterligare en ytterrock med pälskrage.

Ulster med pälskrage från Sears klassiska kataloger från 1920-talet.

1920-talets största modeikon Rudolph Valentino i en stilig Ulsterjacka med pälskrage.

Mariningenjören och upptäcksresanden Robert Edwin Peary (1856-1920) i ytterrock med pälskrage från 1910. Peary sägs ha varit den förste att nå nordpolen, även om det funnits tvivel gällande detta.

Percy Grainger (1882-1961) i ytterrock med pälskrage. Grainger var en australisk-amerikansk tonsättare och pianist som verkade under namnet Percy Aldridge Grainger. Mycket av Graingers musik byggde på folkmelodier, vilka han själv samlade in.

Illustration av Alan Foster i The Saturday Evening Post år 1929 föreställande College-studeranden som bär så kallade Raccoon Coats.

I ämnet pälsar och elegans kan man inte frångå ytterrockar i helpäls. En ytterlighet gällande detta är Raccoon Coats gjord på tvättbjörn, som var mycket populär i USA under 1920-talet.

Speciellt bland manliga College studeranden var jackan mycket populär i mitten och slutet av 1920-talet.

Den blev populär delvis tack vare berättelserna om Davy Crockett och de konstnärliga fotografierna av James Van Der Zee.

Curtis Gillette i Raccoon Coat år 1915.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *