Premiär för Renaults konceptbil EZ-ULTIMO på Paris Motorshow 2018

renault konceptbil bilmässa paris

Imorgon torsdag är det dags för årets upplaga av Paris Motor Show, en av de största och viktigaste bland världens bilmässor. Dessa fungerar främst som skyltfönster för världens bilmärken och inför varje viktigare mässa lanseras nya modeller och koncept.

Något som är speciellt framträdande just nu är utvecklingen inom elbilar, där man kommit fram med väldigt spektakulära modeller under den senaste tiden. Ofta är det frågan om så kallade konceptbilar – visioner av framtida bilar som man planerar att börja tillverka i större skala senare.

Vi börjar från franska bilmärket Renault och deras nyheter på Paris Motor Show 2018.  Under mässan kommer man att få tillfälle att stifta bekantskap med det nya konceptet EZ-ULTIMO – ett exklusivt, autonomt och delat sätt att färdas på samt en framtidsvision för mobilt innehåll under färden.

Renault presenterar en komplett vision om hållbar och delad framtida mobilitet med tre robotiserade fordon:

– EZ-ULTIMO, som är ett robotiserat fordon för en premium-upplevelse.

– EZ-PRO, ett robotiserat fordon för sista milen-leveranser in i städerna.

– EZ-GO, ett robotiserat fordon för delade, dagliga transporter i städerna.

framtidens elbilar nyheter

Med ett nytt sätt att transportera sig kommer möjligheten att ta tillvara på restiden till max. I Renaults monter visas ”Augmented Editorial Experience” som erbjuder en speciell upplevelse ombord som kombinerar redaktionellt innehåll och multimedia-upplevelsen med färdsättet för att utnyttja restiden optimalt.

framtidens transportmedel

Renault EZ-PRO presenterades på Hannover Motor Show i mitten av september. EZ-PRO är ett autonomt, elektriskt, uppkopplat och delat robo-pod-koncept. EZ-PRO är framtidens smidiga leveranslösning, ”sista milen” för kommersiella och professionella leveranser.

En leveransservice ”sista milen” in i stadskärnan är en av de största möjligheterna för att hantera varuleveranser som ökar på grund av att e-handeln fortsätter att explodera och konsumenterna vill ha omedelbar leverans, återförsäljares leveranskostnader ökar och städer fortsätter att leta efter nya sätt att hantera intensifierad trafik och trängsel.

nyheter konceptbilar

Redan i mars i år, på bilsalongen i Géneve, presenterade Renault EZ-GO – en vision om en gemensam urban mobilitet i framtiden. EZ-GO är ett autonomt el-robo-fordon utformat för att transportera människor i staden och förorterna. Med en dedikerad station kommer den att vara en del av framtida smarta städers ecosystem.

EZ-GO erbjuder transporter åt alla. EZ-GO är ett autonomt el-robo-fordon med plats för upp till 6 passagerare. EZ-GO kan beställas ”on-demand” och drivs av privat eller offentlig verksamhet. Tjänsten kan bokas via en app eller direkt på stationen.

framtidens konceptbilar stadstransport

Med EZ-GO’s innovativa arkitektur och kokongliknande design är Renault den första biltillverkaren som utformar ett robo-fordon som särskiljer sig från en stadens vanliga bussar. Den trapezeformade designen, låg höjd och stora glasade partier erbjuder passagerarna fri utsikt över staden.

De dedikerade, trädkantade stationerna smälter in i stadsmiljön och den låga rampen gör EZ-GO lättillgänglig för människor med nedsatt rörlighet, rullstolar, barnvagnar etc.

EZ-GO har inbyggd WI-FI och passagerarna kan ladda sina smartphones via induktion. En stor skärm framför dörren delar reseinformationen – ankomsttid, planerade stopp etc. EZ-GO kan t ex dela information om en speciell turistattraktion i staden när den färdas i närheten.

EZ-GO spelar en dubbel roll i staden. För det första förenklar den resan för alla, antingen som ett fristående transportmedel eller som en del av ett större transportsystem. Priset på resan kommer vara överkomligt eftersom det är en delad tjänst. Att göra resan enklare för passagerarna kommer att bidra till minskad stress och möjlighet att välja bland fler transportlösningar, både privat och i tjänsten.

Enligt Renault har EZ-GO även en positiv inverkan på städernas miljö. Förutom att uppmuntra till delad mobilitet för alla bidrar den till en förbättrad trafiksituation, minskat behov av parkeringsplatser samt att den är buller- och utsläppsfri.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *