Nu presenteras det första mobilitetssystemet med självkörande fordon för stadsbors behov

självkörande fordon 2020

Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer här.

Nu presenterar NEVS mobilitetssystemet PONS, som är den första generationen av självkörande fordon med tillhörande användargränssnitt. Något som kan bli lösningen för smarta och hållbara städers invånare. Det är det självkörande fordonet Sango som är mobilitetssystemets viktigaste byggsten.

Vi har tidigare skrivit om människans fascination för olika framtidsscenarier. Något vi kunde se redan under slutet av 1800-talet och det ökade intresset för Science Fiction. I några av de futuristiska illustrationer som gjordes av bland annat Albert Robida visar hur vi redan i slutet av 1900-talet skulle köra runt i flygande bilar.

Med facit i hand kan vi konstatera att så inte blev fallet, även om vi ser en viss utveckling inom området.

flygande bil science fiction 1800-tal

En futuristisk illustration av konstnären Albert Robida från år 1882 som visar hur människor lämnar Paris Opera i flygande bilar om hundra år. Här finns allt från flygande bussar till limousiner.

Självkörande fordon som trend

En annan stor framtidstrend som vi nu kan se växa fram är självkörande fordon. Här är företaget NEVS i en central roll. NEVS vision är att skapa en hållbar framtid genom att erbjuda bland annat eldrivna fordon och mobilitetstjänster.

NEVS grundades 2012 efter att bolaget köpt tillgångarna i konkursboet efter Saab Automobile. Huvudkontoret är beläget i Trollhättan och har där omkring 800 anställda, som arbetar med utveckling av mobilitetslösningar.

självkörande bilar sverige 2020

Självkörande ford i städer

Drivkraften i NEVS utveckling av PONS är att världens storstäder och dess befolkning lider av utsläpp och trafikstockningar. Där har man nu börjat med olika typer av restriktioner för att minska bilismen.

Samtidigt är det ett faktum att det idag finns 1.3 miljarder fordon i omlopp och att de endast används 5% av tiden. 

Parallellt med att problemen med utsläpp och trafikstockning växer drivs teknikutvecklingen för självkörande fordon snabbt framåt av nischade mjukvarubolag med ambition att skapa en allt mer hållbar och trafikoptimerad stadsmiljö.

Hittills har dock bilindustrin inte levererat fordon, dvs hårdvara, som är anpassade för de nya förutsättningar och möjligheter som en självkörande värld skapar.

Förmodligen eftersom färre fordon krävs när de blir självkörande. Från NEVS menar man att det inte finns någon anledning att äga sitt självkörande fordon eftersom det kan plocka upp och lämna passagerarna var de vill.

Samtidigt som de slipper parkering, tankning, service och underhåll.

Vi började med att analysera stadsbors starka vilja att köra sin egen bil i stället för att använda kollektivtrafik, trots att det innebär att man måste sitta i bilköer timtals varje dag. Skälet var att de ville vara ifred och inte bli störda. I sin bil anser man sig vara säker, trygg, avslappnad och fri, säger Anna Haupt, VP Mobility Solutions på NEVS

Självkörande fordonet Sango

självkörande automatiserade bilar sverige 2020

Detta var utgångspunkten när NEVS började utveckla ett helt nytt fordon: Sango, som är förberett för att kunna integreras med vilken självkörande mjukvara som helst. 

För lanseringen i Sverige har NEVS valt att samarbeta med AutoX, som är ett ledande bolag inom självkörande mjukvara, baserat i Silicon Valley och Shenzhen. AutoXs digitala chaufför kommer att köra Sango.

NEVS valde AutoX för sin unika mjukvaru- och hårdvaruintegrerade approach, säkerhet, skalbarhet och förmågan att navigera i trafikerade urbana miljöer.

Vi insåg att, för att verkligen dra nytta av den självkörande tekniken, så måste vi designa fordonet på ett sådant vis att det inte bara möjliggör delade fordon, utan också delade resor. Hur kombinerar du en delad resa med känslan att få vara i fred? Detta var en huvudutmaning för oss, berättar Anna Haupt. 

En av utmaningens lösningar blev Sangos flexibla inredning som tillfredsställer olika resebehov genom tre olika inställningar – privat, familj och social. Beroende på vilken man väljer kan upp till sex personer resa med fordonet under en och samma resa. 

Flexibel interiör

Sango har sex flyttbara säten utplacerade på tre rader och är även utrustad med höj- och sänkbara skärmväggar. Dessa kan dela upp fordonet i fyra mindre och mer avskilda ytor. När skärmväggarna glider upp skapas en avskärmad och privat resa för upp till fyra personer.

interiör inuti självkörande bil

Vid användning av inställningen social glider skärmväggarna ned och öppnar upp för en resa anpassad för fyra personer med ansiktena mot varandra. I inställningen familj kan upp till sex personer sitta bekvämt tillsammans, uppdelat på tre rader.

hur ser det ut inuti en självkörande bil

Mobilitetssystemet PONS består utöver själva fordonet också av ett användargränssnitt i form av en app samt ett så kallat ”fleet management-system” som håller ordning på och optimerar fordonsflottan när den opererar i staden. 

Att förflytta sig från A till B med eldrivna, självkörande fordon är inte alls så långt borta som bilindustrin kanske vill låta påskina. Epoken med en person per bil är snart över. En ny tid kommer, där bilar är optimerade för städers behov och ökad livskvalitet för individen, säger Anna Haupt. 

inuti en självkörande bil

Pilotprojekt i Stockholm

NEVS planerar som nästa steg en pilot i Stockholm där en flotta på cirka tio självkörande fordon, s.k. robo-taxis, kommer att kunna användas av invånarna. 

självkörande bil till stockholm

Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm stad, kommenterar Nevs planer på en Stockholmspilot:

– Stockholm har, liksom andra europeiska storstäder, utmaningar med utsläpp och trängsel i stadstrafiken. Därför välkomnar Stockholm stad nya aktörer som delar vår vision om en grönare stad och minskad bilism.

Den första färdigbyggda versionen av Sango testkörs nu på NEVS eget område i Trollhättan tillsammans med övriga funktioner i mobilitetssystemet PONS.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *