9 snygga smokingar för alla smaker

snygga feststilar herr smoking
Oscar Jacobson höst/vinter 2021

Till stundande jul- och nyårsfirande tar vi en närmare titt på smokingen som plagg. Smokingen var förut betydligt vanligare som festklädsel hos herrar. Ett plagg som man traditionellt sett bar efter klockan 18 på alla möjliga tillfällen, som cocktailpartyn, baler eller på helt vanliga bjudningar hemma hos bekanta.Numera är det betydligt ovanligare att plocka fram smokingen annat än vid speciella tillfällen. Vanligast är det väl numera att man ser smokingen på nyårsfester och speciella fester där det på inbjudan uttryckligen står ”klädkod smoking”.

Vid tillfällen där klädkoden anges gör man bäst i att använda sig av traditionella varianter av smokingen, i allt från färgval till hur den är utformad. Handlar det om mer informella tillfällen kan man med fördel låta den egna smaken avgöra. Till dessa informella tillfällen kan jul- och nyårsfester räknas om det alltså inte uttryckligen anges en klädkod för dessa tillfällen.

Olika stilar på smoking

De senaste åren har det hänt väldigt mycket gällande smokingen som klädesplagg. Numera finns det alla möjliga stilar på smokingkavajer, där traditionella modeller kompletteras med lekfullare varianter. Eftersom smokingens stilnivå anses ligga över kostymens kan detta anses vara det perfekta valet om man vill göra sig lite extra fin till julfestsäsongen och frångå den traditionella kostymen. Speciellt om man i vardagen använder kostym till jobbet kan det kännas bra med annan typ av klädsel.

Benämningen smoking kommer från engelskans ”smoking jacket”, alltså rökrock, som vi skrev om i ett tidigare inlägg. I engelsktalande länder används dock inte smoking som uttryck. Där kallas plagget i stället för Dinner Jacket eller Tuxedo.

Här tar vi en närmare titt på några alternativ bland smokingar för julfestsäsongen. En speciellt välkommen ”trend” är att vi numera ser allt fler modeller i sammet. En modell som gränsar till den traditionella rökrocken, men som ändå är riktigt stilig som festklädsel. Oscar Jacobson är en av de aktörer på modescenen som har flera olika modeller av smokingkavajer i sammet.

Hos Oscar Jacobson hittar du också flera andra modeller av smokingar med både dubbelknäppning eller enkel knäppning. Om du vill satsa på en klassisk variant av smoking som garanterat håller stilnivån från år till år skall du satsa på en smokingkavaj med breda slag.

För att skilja sig från mängden är mörkblått en galant, men samtidigt klassisk färg att satsa på. Hos nämnda Oscar Jacobson hittar du också smokingar i navy med både breda, spetsiga slag och snygga detaljer.

Smokingkavajer med trubbiga, rundande sjalslag är också en elegant variant som vi varmt kan rekommendera för dig som söker smoking till festsäsongen.

snygg festklädsel herr

Ett tips för dig som vill höja stilintrycket ytterligare för speciellt festliga tillfällen är att välja en smoking med lite glansigare tyg. Här syns en snygg modell som du både kan kombinera med polotröja och smokingskjorta.

smokingskjorta

Du bör aldrig bära bälte till smoking. Om du behöver hjälpmedel för att hålla byxorna upp är det hängslen som gäller. Smokingskjorta är också det som gäller då du bär smoking.

Om du bär smokingkavaj i sammet är det också fluga i sammet som du bör välja. Om du bär en klassisk smoking i ull bör du satsa en sidenfluga. Bär aldrig slips till smokingkavaj!

handgjorda lackskor till smoking

Det är alltid lackskor som är valet om du vill klä dig stilrent i smoking. Alternativet kan vara svarta oxfords av mer bland modell.

Glöm inte detaljerna när du klär dig i smoking. Satsa på en kostymklocka och se också till att bära guld- eller silverfärgade manschettknappar för att höja stilintrycket.

Glöm heller inte att bära rätt typ av ytterrock när du bär smoking. Vi har samlat de snyggaste ytterrockarna för hösten och vintern i en skild artikel.

Avslutningsvis – våga bär smoking!

Smokingen är ett plagg med lång tradition och under herrmodet gyllene era vad det självklart att använda den under de flesta kvällsevenemang. I och med att allt större intresse för klassiskt herrmode är det fler män som gärna klär sig i smoking till olika fester – även om det inte uttryckligen finns nämnt i klädkoden. Det finns många olika sätt att klä sig snyggt i smoking. Om du vill vara mindre formell rekommenderar vi en smokingkavaj i sammet i en alternativ färg.

Om du vill klä dig stilrent är smokingen det ultimata plagget för festsäsongen. Nu är det dags att återigen komma in i festämning med det stiligaste av alla herrplagg!


Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *