Fem snygga smokingkavajer

eleganta smokingar till julfesten
Bild: Oliver Brown (https://www.oliverbrown.org.uk)

Festklädsel är kanske inte det första man tänker på när vi ännu är inne i en pandemi. Många av årets julfester har blivit inhiberade, vilket också leder till att vi med säkerhet satsar mindre på typiska festplagg denna festsäsong.

Det betyder dock inte att festsäsongen blir helt avslagen. På många arbetsplatser har man privata fester och det samma gäller inför årets nyårsfestligheter. Här tar vi fram inspiration för den som vill klä sig på stiligaste möjliga vis under årets festsäsong.

Kläder för jul- och nyårsfester

Inför årets festsäsong med alla jul- och nyårsfester kommer här exempel på elegant festklädsel för män. Det är förvånande att se hur många av de större modehusen som satsat stort på snygga och eleganta smokingar till denna säsong.

Det märker man framförallt hos många av de större och mer etablerade modehusen som till de senaste årens kollektioner lanserat allt fler alternativa färger och material på sina smokingkavajer.

snygga smokingkavajer vintern 2020
Exempel på två olika stilar och färger på smokingkavaj från novemberupplagan av Esquire Apparel Arts från år 1934.

Det är en välkommen utveckling eftersom det är ett av de absolut mest eleganta plagg som en man kan bära. Smokingen har visserligen alltid funnits med på ett hörn som så kallad ”Dinner Jacket”, men speciellt hos oss har det mer varit ett plagg som man använder vid speciella utvalda tillfällen som t.ex. nyår. Då oftast också i den mest traditionella av alla färger – den svarta.

Alternativa färger och material på smokingkavajer

Nu ser vi allt fler exempel på smokingkavajer där man lanserat modeller i olika alternativ material, färger och konstruktion. Slagen, där man kan välja breda/spetsiga eller vår favorit; de breda och rundade slagen, är bara ett av exemplen på de tillgängliga variationerna. Dubbelknäppning och uppvikta ärmar är andra exempel på möjliga variationer på smokingkavajer.

snyggaste smokingar vintern 2020 2021

Sedan kan man även se en förskjutning mot kortare och mer slimmade varianter under de senaste åren – även bland mer traditionella engelska skräddare. Det är inte heller helt ovanligt att man nuförtiden låter vissa element som man vanligtvis förknippar med rökrocken framträda på smokingkavajerna.

Snygga smokingkavajer

Vi har redan i ett tidigare inlägg rett ut begreppen och skillnaderna mellan en rökrock och en smoking i inlägget om rökrocken. Svenskan är rätt fattig på ord då det gäller formella kvällsplagg. På engelskan finns uttryck som Dinner Jacket och Smoking Jacket för att särskilja ändamålet på dessa två plagg.

snygga festkläder för män vintern 2020

Precis som vi konstaterade i det tidigare inlägget finns det ännu idag de som tillverkar rökrockar med alla de klassiska detaljer som den skall ha, som uppvikta ärmar, sidenslag och tillräcklig längd för att skydda kläderna under.

Här är några av de snyggaste alternativen på marknaden just nu från några av världens främsta märken inom klassiskt herrmode, för den som söker alternativ till den traditionella svarta smokingkavajen.

Giuliva Heritage

klassisk rökrock på nätet

Italienska Giuliva Heritage har några av de snyggaste kavajerna i klassiskt snitt på marknaden just nu. Här finns dubbelknäppning och extremt breda slag som borde tilltala alla män som gillar klassiskt herrmode.

Här syns en smokingkavaj i sammet med enkelknäppning med detaljer som påminner om en rökrock i gammaldags stil.

Favourbrook

klassisk rökrock smokingkavaj vintern 2020 2021

En smokingkavaj i sammet med stiliga breda och rundade sidenslag från engelska Favourbrook. Trots att Favourbrook grundades så sent som år 1990 har företaget ett rikt utbud på klassiska ”Dinner Jackets” som man förknippar med det tidiga 1900-talet.

Med denna smokingkavaj i färgen burgundy som innehar detaljer från en klassisk rökrock kommer du garanterat att vara i festens blickpunkt!

The Kingsman Collection

snygga smokingkavajer online vintern 2020

Tidigare under hösten lanserades en ny kollektion från Kingsman. En av de snyggaste kollektionerna för män under detta år. Här fanns som förväntat mängder av snygga smokingkavajer för män som vill klä sig elegant till kvällsfesten. Här syns en röd sammetskavaj med svarta, spetsiga sidenslag.

Asos Design

snygga gammaldags rökrockar på nätet

Om du söker efter billiga smokingkavajer på nätet kan Asos rekommenderas. Här hittar du bland annat denna sammetskavaj från Asos Design som har detaljer som långt påminner om en klassisk rökrock.

Morris Heritage

snyggaste smokingkavajer online vintern 2020

Denna dubbelknäppta smokingkavajen har även den fått ett uppsving bland gentlemän runtom i världen de senaste åren. Från Morris Heritage kommer en denna dubbelknäppta modell i mjuk bommullssammet med smal passform och bred sjalkrage.

Tom Ford

snygga festkläder för män vintern 2020

På tal om Tom Ford, så går det naturligtvis inte att förbise märket i detta sammanhang. Så stort avtryck har Tom Ford ändå haft på det klassiska herrmodet under det senaste årtiondet – inte minst då det gäller att lyfta aftonklädseln till en helt ny nivå. Lyxiga material och klassiska snitt är det som kännetecknar kungen av smokingar.

Här enn midnattsblå smoking med svarta, breda sidenslag och svarta blommiga detaljer. De breda slagen är något som kommit att känneteckna Tom Ford och märkets smokingkavajer. Håll även koll på Tom Ford i nyaste Bond-filmen som kommer ut i november 2020.

Oliver Brown

de snyggaste rökrockarna

Ett av de företag som har ordning på uttrycken och kan konsten att skilt kategorisera sina blazers i Dinner Jackets och Smoking Jackets är engelska Oliver Brown. Här är en riktigt snygg rökrock i klassisk utformning av kortare modell.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *