Snyggaste herrskorna till hösten – Desert Boots

snyggaste skorna herrmode hösten 2020

Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer här.

En av de mest mångsidiga skomodellerna på marknaden till höstens herrmode är definitivt Desert Boots. Det är ett mer dressat alternativ till sneakers när du bär dem till jeans och samtidigt kan du göra kostymen mindre formell med skomodellen. Något som bland annat modegurun Hardy Amies visade under 1960-talet.

Desert Boots från Clarks lanserades första gången år 1950 och blev tidigt den självklara vardagsskon för arméns officerare. Här påvisade de ett annat användningsändamål med skon. Den går även att använda till shorts utan att det ser tokigt ut.

Historien bakom Clarks Desert Boots

historia desert boots chucks boots

Det var under andra världskriget som Nathan Clark från skomakarfamiljen C & J Clark för första gången fick ögonen på en liknande skomodell medan han tjänstgjorde i den brittiska armén i Burma.

Det var hos några officerare som tidigare hade varit placerade i Egypten som fått sina skor gjorda vid den gamla basaren i Kairo. Framförallt var det signatursulan i crepe som han fäste sin uppmärksamhet vid.

Efter att Clark återvände till Somerset i England bad han mönsterskäraren Bill Tuxhill att återskapa en bekväm och strömlinjeformad konstruktion. Den skulle ha en tvådelad ovansida, styvare bakdel och en bred sula i crepe.

snygga skor till hösten för män 2020

Som ett mjukare alternativ till lädersulan blev skomodellen Desert Boots snabbt populär. Bland annat i USA där den blev en del av Preppy-stilen. Trots att den alltså tillverkades i England blev den faktiskt inte lanserad i Europa innan 15 år efter lanseringen.

Desert Boots i populärkulturen

Desert Boots har synts på flertalet stilikoner genom åren. Bland annat syns Steve McQueen bära Desert Boots i filmen The Great Escape från år 1963. Även The Beatles och Bob Dylan använde sig gärna av skorna.

Desert Boots blev också valet för så kallade Mods som hade sin storhetstid under 1960-talet. Även inom hip hopen på 1980-talet och musikstilen House på 1990-talet har vi ofta se skomodellen användas.

Olika modeller på Desert Boots

Det finns många olika modeller av Desert Boots från Clarks. Originalen har en ovansida i mocka, som gjordes hos garveriet Charles F. Stead i Leeds.

snygga höst skor män 2020

Nu finns även mer hållbara modeller av desert boots på marknaden med en ovandel i läder som onekligen är bättre för krävande väderförhållanden.

Också i färgskalan ser vi flera varianter. Det finns allt från nyanser av beige och brunt. Även svarta modeller av Desert Boots hittas hos Clarks.

Hur du kombinerar Desert Boots

snygga herrskor hösten 2020

Man kunde säga att Desert Boots är de ultimata skorna till jeans och en avslappnad vardagsklädsel. Även till chinos passar Desert Boots alldeles utmärkt. Här syns en snygg variant i mörkbrunt mockaskinn.

snyggaste herrmode hösten 2020

Desert Boots är med andra ord ett bra val för den som söker efter bekväma och mångsidiga skor för många olika sammanhang.

wallabe skor herrstil 2020

Desert Boots är faktiskt inte den enda skomodellen som Clarks varit först ut med på marknaden. År 1964 lanserade Lance Klar Wallabee, som är en annan mjuk skomodell med mockasinliknande konstruktion. Även denna Wallabe har blivit en ikonisk skomodell för Clark med signatursulan i crepe.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *