Sommarens snyggaste loafers – med kort historia om skon

sommarens snyggaste skor 2022

Loafers är en skotyp som är speciellt snygg och mångsidig till sommaren. Loafers är en typ av låga skor utan snörning och ordet förekommer i svenskan från och med 1965. Men redan långt innan dess var loafers flitigt använda bland män.

Det finns en del klassiska skomodeller för män som hållit sin starka ställning genom åren. Det är ändå få av dessa som är så utpräglade sommarskor som just loafers.

Här går vi först in på en kort historia om skomodellen loafers och kommer sedan in på de snyggaste modellerna av loafers för sommaren 2022.

Historien om loafers

En av de allra första modellerna av loafers som kom ut på marknaden var tillverkade av företaget Wildsmith Shoes i London. År 1926 designade Raymond Lewis Wildsmith en så kallad ”Bespoke Country Shoe” åt Georg VI – en sko för innebruk att bäras tillsammans med skjutstrumporna.

klassiska skor för mannen
En välsorterad skogarderob för mannen från 1930-talet som återfanns i magasinet Esquire. Längst nere till vänster på golvet finns ett par loafers som man benämnde ”Norwegian peasant shoes for lounge wear at club, home or resort”.

Därifrån utvecklades designen till en vardaglig modell för utomhusbruk. Den allra första modellen av dessa fick modellbeteckningen 582, men det var modellen 98 som skulle bli känd som ”The Wildsmith Loafer”. Denna modell ses som den första introduktionen av skomodellen för London-borna och kallas numera ”The Windsor Loafer” runtom i världen.

sommarens snyggaste loafers 2020
Wildsmith Windsor i mocka, en uppdaterad modell av den ikoniska modellen 98.

Trots att dessa modeller från Wildsmith anses vara en av de första på marknaden av moderna loafers, är det osäkert om det var den allra första. Redan innan Wildsmith kom ut med sina modeller hade nämligen norrmannen Nils Tveranger (1874-1953) startat produktionen av loafer-liknande skor som hämtade inspirationen från de mockasiner som indianerna bar i USA.

klassiska skomodeller loafers
Aurlandssko från 1950-talet. Bild: National Library of Norway

Den modell som skulle få störst genomslag internationellt blev även den lanserad under 1920-talet och blev känd som Aurlandskoen eller The Aurland Shoe. När denna skomodell var som populärast på 1950- och 1960-talet producerades 30 000-40 000 par skor varje år i fabrikerna i norska Aurland. Produktionen finns ännu kvar, men numera på en betydligt blygsammare skala.

klassiska skomodeller loafers
 Produktion av en Aurlandsko på 1950-talet. Bild: National Library of Norway

En annan mycket populär modell av loafers var Bass Weejuns som lanserades av företaget G.H.Bass år 1934. Till en början bars den främst sommartid i hemmen, men snart blev skomodellen en av de främsta kännetecknen för det som ofta kallas The Ivy Look.

Det är också härifrån ordet penny loafer härstammar. På den diamantformade skåran på ovandelen av skon brukade studeranden lägga ett mynt på sina Weejuns. Från detta härstammar namnet penny loafer och är ett namn som ännu idag används för att beskriva skomodellen.

snyggaste loafers 2022
Bass Weejuns. Bild: G.H.Bass & Co.

Sommarens snyggaste loafers

Med denna lilla återblick i historien tar vi oss an sommarens snyggaste loafers. Numera finns det alla möjliga typer av loafers på marknaden. Speciellt de avskalade modellerna är ett riktigt snyggt alternativ till sommaren och här är penny loafers att rekommendera. Dessa är enkla att kombinera både till en avslappnad och en mer formell stil.

Här kommer några snygga loafers till sommaren från några av de mest framstående tillverkarna av kvalitetsskor för herrar. Inte helt förvånande finns många engelska skotillverkare representerade bland dessa.

Crockett & Jones

sommarens snyggaste skor 2022

Crockett & Jones är väldigt välrepresenterad i många svenska butiker och även detta märke har en lång historia inom skotillverkning. Redan 1879 var man igång med tillverkningen och skorna tillverkas ännu idag i fabriken vid Northampton. Här syns ett par penny loafers i mocka i en för säsong perfekt ljus färg.

Santoni

snyggaste herrskor sommar 2022

Den riktiga kronjuvelen inom italienskt skomode är Santoni, som grundades år 1975. Varje skopar genomgår otaliga timmar av handgjorda moment i fabriken i Corridonia vid den adriatiska kusten. Det skapar ett riktigt konstverk bland skor, som bland annat visar sig i ett tidlöst formspråk bland skorna.

Här syns modellen Duke i en mörkare nyans av mocka. Väldigt lättburen och avslappnad skomodell som passar till de flesta av sommarens plagg.

Loake 1880

skor sommar 2022

Loake 1880 är ytterligare ett klassiskt brittiskt märke som många svenskar håller kärt. Loake grundades av bröder John, Thomas och William Loake år 1880 i Kettering i England. Där tillverkas skorna ännu i samma fabrik som de lät bygga år 1894. Sedan 2007 är företaget också hovleverantör till Drottning Elizabeth II.

Det som är utmärkande med kollektionerna från Loake är tillverkningen av skor av Goodyear Welted-konstruktion. Alltså skor sydda med en randsömn. Loake 1880 är företagets premiumkollektion där alla skor är handgjorda.

Här syns en klassisk modell av penny loafer som har en lite annan patina än de tidigare två nämnda modellerna.

Edward Green

sommarens snyggaste skor 2022

Varje skopar från Edward Green är handgjorda i Northampton i England och tillverkningsprocessen har varit i stort sett likadan ända sedan starten år 1890. Skorna här är tillverkade av kalvskinn i finaste kvalitet, som omsorgsfullt utvalt från garverier i Italien och Frankrike. De har randsydd lädersula, med foder och bindsula i skinn med god fuktabsorption.

Det som ännu kan tilläggas gällande skor från Edward Green är av de vid slutfinishen målas och vaxas för hand. Detta är ett omfattande arbetsmoment vilket ger skorna Edward Greens karaktäristiska utseende.

John Lobb

snyggaste loafers sommaren 2022

John Lobb är ett av Englands äldsta skomärken och varje par skor tillverkas ännu på det traditionella sättet med 190 olika steg. Det tar faktiskt flera veckor att tillverka varje enskilt par av ett par skor från John Lobb.

Här syns en modell av loafers från John Lobb som introducerades på marknaden redan 1950 och än idag är en favorit tack vare den tidlösa designen och felfria kvaliteten. Skorna är tillverkade av kalvskinn av som är omsorgsfullt utvalt från europeiska garverier.

Bowhill & Elliot

sommarens snyggaste skor 2022

Den som söker efter snygga skor att bära till smokingen skall definitivt hålla utkik efter utbudet hos anrika Bowhill & Elliot. Obadiah Bowhill köpte verksamheten av Wright & Co. år 1874 och det gick sedan vidare till hans som och svärson Thomas Baines Elliot.

Här syns en Albert-toffla som är handtillverkad i deras fabrik i Norwich. Ovansidan är tillverkad i exklusiv sammet.

Hur bär man loafers?

Det finns många som bär loafers med strumpor i fullängd. För att framhäva skönheten hos denna skomodell skulle vi dock rekommendera att ni bär strumpor som inte syns vid fotknölarna. Det ger en stiligare framtoning speciellt sommartid.

hur bär man loafers

I dagens läge finns många bra modeller av strumpor av denna modell på marknaden. Falke är ett av de märken som har strumpor av högsta kvalitet av denna modell.

Man skall inte underskatta vikten av bra kvalitet på strumporna. De bästa strumporna på marknaden är gjorda i fuktavvisande material som håller bort svett. Då det gäller de lägre strumpmodellerna gäller det också att se till att du skaffar strumpor som inte riskerar halka ned under användningen.

Minns att även införskaffa bra skoblock i cederträ för att hålla formen hos skorna i bästa skick.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.