The Big Short

Nu är den äntligen här, filmen The Big Short som är baserad på boken med samma namn från 2010 av Michael Lewis. Den 22 januari är det premiär för filmen här i Sverige. The Big Short var nominerad i fyra kategorier i Golden Globe-galan som hölls natten till måndag och har storstjärnor som Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling och Brad Pitt i huvudrollerna.

Filmen handlar om den finansiella krisen 2007-2008 som utlöstes av den stora nedgången av bostadspriserna, även kallad Subprime-krisen. Nedgångar i bostadsinvesteringar föregick recessionen och följdes av minskningar i hushållens konsumtion och företagsinvesteringar. Något som senare skulle sprida sig och bli en global recession.

Men det fanns även de som kunde förutspå det som komma skulle redan innan krisen utspelade sig. Filmen The Big Short handlar om några av dessa personer. När fyra outsiders förutspår det storbankerna, medierna och regeringen vägrat tro på, världsekonomins kollaps, får de en idé: The Big Short. En vågad investering leder dem till det moderna bankväsendets allra mörkaste hörn. Där måste de ifrågasätta allt och alla.

Förutom att den verkar vara mycket underhållande, erbjuder även filmen en hälsosam lektion i historia och påminnelse om vad girighet kan förorsaka inom den finansiella sektorn. En lektion värd att ta med sig när vi redan genomlevt drygt ett halvt decennium med stimulansdriven tillväxt inom den finansiella sektorn.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *