Reklam: Premiär för filmen The Great Wall

På fredag 17 februari har den historiska actionäventyrsfilmen The Great Wall premiär här i Sverige. Filmen är regisserad av en av Kinas mest kända filmregissörer Zhang Yimou, som räknas till femte generationens regissörer i Kina.

Yimou debuterade som regissör i Det röda fältet 1987 och är också känd för att ha regisserat kampsportfilmen Hero (2002) med actionstjärnen Jet Li i huvudrollen. Yimous första engelskspråkiga film är också den största produktionen som någonsin genomförts på kinesisk mark.  Hittills har filmen genererat 224 miljoner dollar innan den ens nått USA.

I filmen är det Matt Damon som är i huvudrollen och i övriga roller syns Jing Tian, Pedro Pascal, Willem Dafoe och Andy Lau. Inspelningarna påbörjades i mars 2015 i staden Qingdao i Kina. Filmen hade premiär i Kina i december 2016 och har nu tagit sig till västvärlden med världspremiär alltså nu på fredag.

The Great Wall berättar sagan om en elitstyrka i kamp för mänsklighetens överlevnad under Songdynastin, en tid under vilken kejsare Renzong var vid makten. En kamp som äger rum på världens kanske mest ikoniska byggnadsverk, den kinesiska muren.

Songdynastin var en kinesisk dynasti som varade mellan år 960 och 1279. Dynastin är en av den kinesiska historiens absolut främsta och var vid sin tid absolut främst bland världens mest högstående civilisationer.

Ekonomin och kulturen blomstrade och en lång rad uppfinningar, såsom papperspengar, krut, boktryckarkonsten och kompassen förfinades under Songdynastin, den tidsera som följde på Tangdynastin (618-907).

Nämnda kejsaren Renzong regerade i drygt 41 år, vilket var den längas regenttiden för Songdynastins arton kejsare. Vi går inte närmare in på själva handlingen inom ramen för detta inlägg, men för den som liksom mig är fascinerad av denna tidsera i historien och även gillar action lär denna film erbjuda några timmar av högklassig underhållning.

Kolla in trailern för filmen nedan.

I detta inlägg förekommer reklam från Universal.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *