Stora guiden till julöl 2021 – Vi har tagit fram de bästa!

bästa julöl 2021

Utbudet av julöl är större än någonsin! Det finns något för alla, oavsett om du gillar alkoholfri julöl, smakrik IPA eller mörk öl. Nu har också alla bryggerier kommit ut med sina julöl för denna säsong. Här har vi listat bästa julöl 2021 från alla bryggerier som lanserat årets utgåvor.

Vad utmärker en julöl?

Termen julöl används numera för i princip alla öl som lanseras som säsongsutgåva. Traditionellt sett är en julöl en relativt mörk lager med en viss sötma och kryddighet. I Sverige har julöl anor som går tillbaka till medeltiden och ölen skulle ha en något högre alkoholhalt en den öl som man drack till vardags.

Bästa julöl 2021 – våra favoriter

bästa julöl 2021 test

Till julen 2021 finns alltså flera alternativ än någonsin och det kan göra det svårt att välja bland allt utbud. Här är våra favoriter bland alla julöl 2021. Dessa är också bra tips för den som önskar fylla en öladventskalender med olika varianter av julöl!

Carnegie Porter

Carnegie Porter är en klassiker och Sveriges äldsta varumärke som fortfarande är i bruk och i år firar drycken sitt 185-årsjubileum. Med en mäktig smak, härligt skum och doft av kaffe har Carnegie Porter en särställning i svensk ölkultur och uppmärksammas ofta av ölälskare både i Sverige och utomlands. Carnegie Porter är en fantastik öl som passar till både julmaten och julgodiset och för många som gillar att göra sin egen julmumma är Carnegie Porter ett måste.

Sigtuna Midvinterblot

Sigtuna Midvinterblot är en stark Imperial Porter på hela 9 %. Den är fyllig och har en mjuk smak med rostade toner. Det finns inslag av kaffe, lakritsstång, mörk choklad och mörk malt. Passar bäst på egen hand framför en brasa eller som dryck till chokladdesserter och smakrika ostar.

Samuel Adams Winter Lager

Samuel Adams Winter Lager kommer från USA och är en lager på 5,6%. För den som älskar en smakrik lager till maten är detta ett utmärkt val. Lite kryddig julmat till gör det hela ännu bättre. Gör sig även bra med thaimat, tillsammans med dess ingefära och kryddor.

Bernard Bohemian Winter Ale

Tjeckiska Bernard Bohemina Winter Ale ligger på 8,2 % och har redan en längre tid varit en favorit på många julbord. Den har friska och fruktiga med rena, maltiga toner. Det finns inslag av koriander och en lätt värmande avrundning. Serveras med fördel kylskåpssvalt. Den passar utmärkt till både tjeckisk och svensk husmanskost.

bästa julöl 2021 sverige

St Peters Winter Ale

Engelska ST Peters Winter Ale är en annan klassiker på många svenska julbord. Det är en Strong Ale på 6,5 % med måttlig beska för att vara så mörk. Den har bra balans mellan rostad smak och humlebeska. Lång, nyansrik, bittersöt eftersmak. Passar utmärkt som julöl, gott både till skinkan och godiset.

Gouden Carolus Christmas

Till alla julbord hör också en smakrik Belgian Ale. Gouden Carolus Christmas ligger 10,5% och är precis så fyllig och kryddig som en öl av denna typ skall vara. Denna öl var en pionjär för belgisk öls popularitet i Sverige redan på 1990-talet. Hyllat öl i Belgien såväl som här.

Shepherd Neame Christmas Ale

En annan klassisk brittisk Strong Ale är Sheperd Neame Christmas Ale som har en alkoholstyrka på 7 %. Den har en fyllig smak med vinösa och tanninlika toner av läder. Inslag av vanilj, aprikos och armagnac. Mycket bra allroundöl till julen, från kallskuret och varmrätt till julostar och julkakor.

Ho! Ho! Ho! Amber Christmas Ale

För den som behöver ett fylligt och glutenfritt alternativ är nylanserade Ho! Ho! Ho! Amber Christmas Ale ett alternativ bland årets julöl. Denna bärnstensfärgade torra ale kommer från bryggeriet Evan & Evans i Wales i Storbritannien. Här finns mycket humle, lagom beska och en fin karamellton. Ho! Ho! Ho! Amber Christmas Ale passar extra bra till julmaten eftersom kolsyran och alkoholen balanserar upp matens mustighet. Beskan passar med matens relativt höga fetthalt och brödigheten gör de robusta smakerna rättvisa. Ölet är förhållandevis torrt, vilket gör det till ett bra val till såväl julskinkan som sillen och även till gottebordet.

bästa alkoholfria julöl 2021

Sigtuna Vinter N.A.P.A

Alkoholfria öl har blivit allt populärare hos oss svenskar. Det gäller också alkoholfria julöl som numera finns i allt fler varianter. Sigtuna Vinter N.A.P.A är en fyllig öl med en fin balans mellan sötma och beska där även citrus och passionsfrukt kommer in i bilden. Passar utmärkt till julbordet men även till hamburgare om du har tröttnat på julbordet.

Falcon Vinterbrygd

Falcon Vinterbrygd har spännande toner av choklad, kaffe och torkade frukter och är en av våra favoriter bland alkoholfria julöl. Här har vi tagit fram våra val för bästa julöl 2021. Hoppas vi kunnat hjälpa er på vägen för att hitta era favoriter!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.