Synhjälpmedel förr och nu – fördelarna med ögonlaser

glasses glasögon vintage

Det finns så många underbara saker att se och uppleva i vår värld, så varför skulle man inte vilja ha de bästa möjliga förutsättningarna att ta del av allt detta? Trots det finns det många som ännu idag, helt i onödan, går runt med glasögon och linser även om det i dagens läge finns utmärkta behandlingar för att förbättra synen genom enkla ingrepp.

Behandling av synproblem genom ögonlaser har utvecklats mycket under de senaste åren. Ögonlaser är numera en effektiv och pålitlig behandlingsmetod mot problem som närsynthet, översynthet och astigmatism – ett ord för beskriva den åkomma där hornhinnor eller ögonlinser har en kupighet som gör att det ljus kommer in i ögat bryts på fel sätt.

Behandlingsformen med ögonlaser är en kirurgisk operation där översta delen av hornhinnan påverkas av en laserstråle, vilket ändrar hornhinnans förmåga och brytkraft. Ljusstrålarna som passerar genom ögat börjar fokusera på näthinnan och synen förbättras.

Bra kliniker för ögonlaser

I takt med att behandlingsformen blivit allt populärare och säkrare har även många nya kliniker dykt upp som utför behandling med ögonlaser. En klinik som finns både i Stockholm och Göteborg och som har riktigt konkurrenskraftiga priser gällande ögonlaser är Lirema, som man hittar mer information om på deras hemsida lirema.se.

Hos Lirema har alla läkare över 10 års professionell erfarenhet och till tjänsterna hör även gratis onlinekonsultation, något som kan kännas tryggt innan man bestämmer sig för ett ingrepp.

Även om det kan kännas dyrt med behandlingen gäller det att komma ihåg fördelarna. Man kunde nästan tala i termer av att investera i en operation när man pratar om ögonlaserbehandlingar. Det handlar inte endast om friheten att slippa glasögon och linser. Om man dessutom beaktar alla de kostnader som det innebär att förnya linser och glasögon var och vartannat år kommer man snabbt att ha tjänat in summan från operationen.

Kort om synhjälpmedel genom tiderna

Att vi numera genom ögonlaser har möjlighet att förbättra synen är faktiskt rätt revolutionerande om man tänker på saken. Glasögon och sedermera även linserna har ju i hundratals år varit de enda synhjälpmedel vi haft att tillgå.

Glasögonen har en väldigt lång historia. Redan på 1200-talet antas de första glasögonen ha uppfunnits i Venedig. Då hade linser av bergkristall och halvädelstenar redan länge använts som synhjälpmedel.

I Sverige omtalas glasögon för första gången mellan åren 1415 och 1463 i ett brev skickat av munken Johannes Hildebrand till biskop Knut Bosson i Linköping.

Målning av Conrad von Soest från 1403 som hänger I kyrkan i Bad Wildungen, Tyskland. Detta är en av de äldsta avbildningen av glasögon från denna tidsera.

De allra äldsta modellera av glasögon hade två glasinfattningar som hölls samman av en nit. Under 1500-talet kom bågbrillorna med en fjädrande båge att konkurrera ut de så kallade nitbrillorna. Dessa påminde till stor del om modellen Pincené, som man såg hos flera framstående män under 1800-talet och tidigt 1900-tal.

Bland användarna av Pincené fanns bland annat Carl Larsson, Gustaf Fröding och Theodore Roosevelt – bara för att nämna några. Även Joakim von Anka och Hercule Poirot använder sig av denna modell på glasögon. Dessa har även benämnts binokel och hålls fast med en klämma över näsryggen.

Författaren Anton Tjechov med pincené år 1903.

Glasögon med sidoskalmar förekom faktiskt i England redan på 1700-talet. Till en början slutade dessa skalmar redan vid tinningen. År 1800 tog Dudley Adams patent på en metod att framställa ovala glasögon, som även syns på översta bilden. Fram tills dess hade nästan enbart runda glas tillverkats.

Själva tillverkningen kom dock inte på allvar igång innan man lärde sig att framställa symmetriskt cylinderglas i Frankrike år 1813.

Den engelska glasögontypen med skalmar tros ha introducerats i Sverige i samband med att den engelske instrumentmakare Joseph Oakley flyttade till Stockholm. Instrumentmakare Daniel Ekström hade ändå tidigare tillverkat glasögonbågar i Sverige. Hans elev Anders Wahlbom erhöll rättigheter att tillverka glasögonbågar år 1755. De äldsta glasögon som hittats från denna tidsera i Sverige är ett par silverglasögon som skall ha tillhört ärkebiskop Samuel Troilius.

Numera tillverkas även progressiva glas där synskärpeavståndet kan varieras kontinuerligt. Glasögonbågar finns numera även i många olika material, där man brukar dela in dessa i två olika kategorier, plast- och metallbågar.

Bågar är numera ofta även lätta, hållbara och justerbara, där det senaste glasögonmodet även spelar en viktig roll.

Mycket har med andra ord ändrats gällande vårt främsta synhjälpmedel genom tiderna. Men nu har alltså även utmärkta hjälpmedel kommit för att helt slippa att använda sig av dessa traditionella synhjälpmedel.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *