”The Flying Passenger” — Världens första stunt med lastbil och skärmflygare

Idag har ”The Flying Passenger” premiär på Volvo Lastvagnars digitala plattformar. Utmaningen där en skärmflygare och en Volvo FH ger sig ut på en nervkittlande resa är det senaste tillskottet i Volvo Lastvagnars livetestserie, där lastbilens funktioner och egenskaper sätt på extremt tuffa prov. Tidigare har även ”The Epic Split”, ”Look Who’s Drivning” och ”The Hamster Stunt” lanserats och nått stort intresse världen över.

I Volvo Lastvagnars nya Live Test ger sig alltså en skärmflygare och en Volvo FH ut på en resa vid de Kroatiska bergen i ett stunt som aldrig tidigare prövats. Lastbilen måste hålla skärmflygaren i luften och ge den lift uppför slingriga bergsvägar. För att testet ska lyckas måste lastbilen hålla en viss hastighet.

Alla som kört i kuperad terräng vet vilken utmaning det är att hålla jämn hastighet. Hur svårt är det då inte med en lastbil? För att klara denna utmaning behövs en motor och en växellåda utöver det vanliga.
Volvo

Testet lägger fokuset på Volvo Lastvagnars unika drivlina med växellådan ”I-Shift Dual Clutch” som banar väg för jämn körning på höga växlar, med låga varvtal i kombination med låg bränsleförbrukning. Dual Clutch-tekniken ser till att växling sker utan momentförlust så att lastbilen inte tappar fart vid körning under tuffa förhållanden.

Volvo FH-lastbilen som användes i det här livetestet är även utrustad med den förbättrade Euro 6-godkända D13-motorn.

I Volvo Lastvagnars utmaning sätts drivlinans prestanda på prov genom att en skärmflygare kopplas till en Volvo FH. Testet är alltså det första stuntet i sitt slag med en lastbil och en skärmflygare. Det är också den första gången en lastbil har transporterat en skärmflygare genom en tunnel.

Utmaningen filmades i Dinariska alperna i Kroatien, på avstängda vägar och med rigorösa säkerhetsarrangemang. Föraren i filmen är Louise Marriot från Nya Zeeland och skärmflygaren är Guillaume Galvani från Frankrike.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *