Tips från 5 framgångsrika svenska entreprenörer

entrepreneur Tips från 5 framgångsrika svenska entreprenörer

Var tredje svensk vill någon gång i livet starta eget företag. Många drömmer om att få vara sin egen chef och själv bestämma över arbetsdagarna – men få vågar ta steget.

Är du en av dem?

Att säga upp sig från en trygg anställning för att jaga lyckan på egen hand kan definitivt kännas skrämmande. Men med hårt arbete och djävlar-anamma kan det gå vägen.

Vi har listat de bästa tipsen från fem av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer till dig som drömmer om att starta eget.

Se motgångar som lärdomar – Niklas Zennström

Den svenska IT-entreprenören Niklas Zennström grundade tillsammans med dansken Janus Friis kommunikationsverktyget Skype år 2003. Två år senare köpte Ebay upp företaget för 19 miljarder kronor.

Men Skype var långt ifrån Zennströms första företag. Han var tidigare bland annat med och skapade fildelningstjänsten Kazaa, som inte genererade några intäkter utan istället gav problem med skivindustrin.

– Det finns inga misslyckanden, utan bara lärdomar, sa Niklas Zennström i Anna och Philips lärarpodcast.

Stå inte i din egen skugga – Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic är främst känd för sina framgångar på fotbollsplan, men under de senaste åren har den 36 år gamla Galaxy-anfallaren blommat ut även som affärsman. Bland annat är han delägare i spelbolaget Bethard – ett samarbete som inbringade mellan 80 och 100 miljoner för Zlatan. Bethard har idag en bra position på den svenska marknaden, framförallt på grund av den effektiva marknadsföringen och de attraktiva erbjudandena, exempelvis kan alla nya kunder få 75 gratissnurr hos Bethard i samband med registrering

Utöver Bethard-affären så har Zlatan även startat sitt eget klädmärke A-Z, investerat i spelutvecklaren Isbit Games, samt samarbetat med storföretag som Volvo och Visa.

I boken Jag är Zlatan Ibrahimovic pratar fotbollsstjärnan om sina framgångsrecept på fotbollsplanen, och många av dessa kan appliceras även för en aspirerande entreprenör.

Ett av de viktigaste är att fokusera på det som du är bra på och att inte stå i skuggan av dig själv – en lärdom som Zlatan fick vid ett klubbyte när han fick spela på en position som inte gjorde honom rätta.

Bygg din affärsidé kring en lösning – Pontus Holgersson

Entreprenören Pontus Holgersson är medgrundare och vd på Consector AB – en låneförmedlare där privatpersoner kan jämföra olika typer av lån. Bolaget har tagit in kapital från olika investerare och omsatte närmare 16 miljoner kronor år 2016.

En av Holgerssons bästa tips är att fokusera på vad du kan hjälpa kunden med, snarare än vad du kan sälja.

– Det går att sälja produkter och tjänster nästan enbart genom massiv marknadsföring. Men det är inte hållbart i längden och knappast speciellt givande. Fråga dig därför inte vad kunden kan köpa av dig utan vad du kan hjälpa kunden med. Vilka behov och problem finns det som ditt företag kan lösa? Utgå från vad kunderna är i behov av – inte att du är behov av att sälja, skriver Holgersson i ett blogginlägg.

Följ ditt hjärta – Dani Evanoff

Dani Evanoff är en svensk serieentreprenör som blivit mångmiljonär på lösgodis. Hans absolut främsta tips för att lyckas är att göra det du brinner för istället för att bara tänka på pengarna.

– Man måste vara rättvis mot sig själv! Det är det som det handlar om – inte om att släppa sitt jobb för att bli miljonär och starta bolag. Jag tror inte riktigt på den vägen. Du måste snarare drivas av att hålla på med något som tillfredsställer dig, ditt hjärta, din själ. Det som gör dig lycklig, sa Evanoff i en intervju med Drömpodden.

Kompensera dina brister, vet att du har många – Ingvar Kamprad

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad ses av många som Sveriges mest framgångsrika entreprenör genom tiderna. Kamprad började som 17-åring med att sälja bland annat klockor, pennor och smycken. Han startade Ikea år 1947 och bolagets första butik öppnade i Älmhult sex år senare. Idag omsätter Ikea mer än 350 miljoner årligen och har närmare 150 000 anställda.

När Kamprad gjorde en föreläsning på Lunds Universitet år 2001 delade han ut ett A4-papper till studenterna med de bästa tipsen för att bli en framgångsrik entreprenör. Nummer ett på listan var ” Kompensera dina brister, vet att du har många. Misstro dem som kan och vet allt”.

Hela listan med alla 12 tips från Kamprad hittar du här.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *