Tipset – En film om män som pratar sex

bastun film

Inlägget kan innehålla sponsrade länkar. Läs mer här.

Här kommer ett intressant filmtips för alla män i dessa isoleringstider. Det är Olle Christiansen Meijer som står som manusförfattare och regissör till filmen ”Bastun”, som bland annat kommer att visas på Pixels Online Filmfestival den 25 april.

Denna kortfilm handlar om fyra äldre män som pratar om sin oro kring sex tillsammans i en bastu. Samtalet i bastun börjar om världsliga ting som vädret, Allsvenskan och omläggningen av påfartsväg 36.

En dag kan inte en av männen hålla sig längre. Han berättar att han inte längre kan få stånd. Det blir helt tyst i bastun. Det här är ingenting som männen någonsin pratat med varandra om. Plötsligt bryter en av de andra männen tystnaden och säger ”Det har jag inte kunnat på över tio år”. Sakta men säkert påbörjas en aktsam och respektfull diskussion om sex, en diskussion som ingen tidigare haft, men alla velat ha och behövt.

Syftet med Filmen

Enligt regissören Olle Christiansen Meijer var syftet med filmen att porträttera hur det skulle se ut om män pratade sex med varandra – på det sättet vi borde prata med varandra. 

Få män pratar om sex med varandra. Få män pratar om vad de tycker om med sex, få män ger tips om sex till varandra, få män lär sig om sex av varandra, få män erkänner att man är dålig på sex, få män erkänner de gjort fel under sex. Meijer fortsätter:

Jag själv har aldrig någonsin hört män prata om sex med varandra. Varken i verkligheten eller i film. Jag har aldrig pratat djupgående om sex med en annan man. I min film vill jag porträttera det oförväntade – att fyra äldre män i en bastu pratar om sex – på ett varsamt och aktsamt sätt. 

Inspiration till Filmen

Idéen till filmen föddes när Meijer såg Maria Fredrikssons dokumentär ”Elvakaffe”. En dokumentär om fyra äldre kvinnor som dricker elvakaffe tillsammans. De pratar inte om vädret, barnbarn eller kaksorter. De pratar om sex och på ett oförsiktigt, oväntat sätt.

Han funderade på vad motsvarigheten till denna dokumentär kunde vara. En film om äldre män som pratar om sex på ett icke-vulgärt sätt i en het bastu. Bastun är en fiktiv film för det är inte verklighet – än. Gubbar, män och killar pratar inte om sex på det sättet, inte än, men kanske snart.

Jag tycker om att berätta historier om människor som är något till åren komna. Jag känner att det finns något gripande och vemodigt i äldre som har sina dagar räknade – att allt blir mer laddat. Det är sista chansen, sista möjligheten att göra det där man ångrade att man aldrig gjorde, beskriver Meijer projektet.

I Bastun finns ingen hierarki. I Bastun är männen öppna för varandras tankar och bekännelser. I Bastun saknas prestige och konkurrens – det är ändå för sent för sådant. I Bastun kan alla till sist få säga det de så länge behövt säga. I Bastun är det aldrig för sent att berätta.

Jag vill gärna att så många som möjligt kan se denna film då det angår alla oavsett ålder, bakgrund eller kön. Bastun ska vara öppen för tolkning och jag vill att tittaren ska få se det den ser. Bastun talar inte om hur det ska vara utan hur det skulle kunna vara, avslutar Meijer.

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *