Trender inom klassiskt herrmode 2020

trender inom herrmode 2020
Bild: Enrico Labriola

Den som håller sig till klassiskt och tidlöst herrmode behöver inte bry sig om trender – eller hur? Till viss del är detta påstående sant, men vad man ofta glömmer i sammanhanget är att det även går trender inom klassiskt herrmode.

Ibland är det nämligen så att vissa detaljer inom herrmodet från gångna tider återupptäckts, samtidigt som även nya tekniker gör det möjligt att utveckla mer praktiska plagg. Det betyder dock inte att man är slav under föränderliga trender. Det går mycket väl att hitta tidlösa plagg som du kommer att ha nytta av många år framöver även om du satsar på rådande trender inom herrmode under 2020.

Det gäller speciellt inom det klassiska herrmodet där vi under de senaste åren fått se flera detaljer inom det formella herrmodet som nu återigen fått har sin givna plats i kollektionerna efter flera år i skymundan.

Här har vi tagit fram några av de trender inom klassiskt herrmode som är speciellt framträdande när vi går in i 2020.

Vi har sammanställt de snyggaste en sida med de snyggaste plaggen för män som du hittar här: Snyggaste herrmode 2022
Du hittar de senaste trenderna inom herrmode sommaren här: Trender inom herrmode sommaren 2022

En återgång till det traditionella

En klar trend inom herrmodet är att allt yngre människor numera intresserar sig för klassiskt herrmode. Det ökade intresset märks på många plan. Bland annat är det numera allt yngre män som väljer att lägga pengar på skräddarsydda kostymer och skjortor.

Kvalitet har kommit med som en viktig trend, som motvikt till det slit-och-släng samhälle vi levt i under många år. Därför är det också naturligt att allt fler också intresserar sig för att köpa klassiska och tidlösa plagg som inte riskerar att gå ur mode redan efter ett år i användning.

Som nämnt är det några klassiska detaljer som återkommit under de senaste åren och de finns enligt följande.

trender inom herrmodet 2020
Bild: Vincenzo Grillo

Hög midja med frontveck

Byxlinningen har krupit allt högre upp under de senaste åren. Under många år var trenden att ha byxor med lågt skuren midja även till kostymer. Nu kan vi se att de allra flesta modehus satsar på allt högre midjor med frontveck. Detta är såklart inget nytt hos de märken som alltid satsat på mer traditionellt klassiskt herrmode. Men att det nu också blivit mer vanligt att använda sig av dessa byxor i alla åldrar kan ses som ett trendskifte. Den höga midjan är inte längre något som endast äldre män bär till vardags.

Mer traditionell silhuett

Början av 2000-talet kännetecknades av allt tajtare passform på kostymerna, där också kavajlängden kortades av avsevärt för att få en mer proportionell helhet. Nu kan vi se att det blivit allt mer populärt med mer traditionell passform på kostymerna igen. Intresset för traditionell klassisk skräddarkonst visar sig även här. Nu är bekvämlighet och de traditionell klädetikett mer aktuell än på mycket länge.

Slag på byxorna

I perioder har slag på byxor setts som något gubbigt som en modern ung man inte skall bära. Vad vi nu sett är att detta snarast är något som man implementerar på allt från chinos till kostymbyxor. En kostym i klassiskt utförande har nu i idealfallet slag på byxorna och det är något som efterfrågas i allt högre grad från allt yngre kunder.

Jordiga färger är här för att stanna

De senaste säsongerna har jordiga färger som olika nyanser i brunt, beige och vit på allvar utmanat färger som navy, grå och svart i det klassiska herrmodet. Det kunde också ses som en återgång till 1920-talet, där det som bekant var naturligt att klä sig i ljusa färger under de varmare årstiderna.

Säsongsbetonad klädsel, med ändamålsenliga tyger och färger anpassade för de olika årstiderna är något allt fler män återigen ser till att följa. Flanell och tweed till vintern och linnetyger till sommaren är bara några exempel inom detta område.

Hängslen och individuella uttryckssätt

Det är allt flera som numera väljer bort bältet till förmån för snygga hängslen och andra mer traditionella accessoarer. Hängslen har alltid haft sin lilla skara av trogna anhängare, men vad vi nu kan se är det allt fler som börjat använda dessa både till vardag och fest. Att använda sig av hängslen ger en klar stilmässig trumf då det blottar byxlinningen. Speciellt vid användning av byxor med hög midja och frontveck bör inte bälte användas.

Flexibla och tåliga material

De senaste åren har de flesta större modehusen lanserat sina egna resekollektioner, med kostymer i flexibla stretchmaterial. Flera modehus, som t.ex. Hugo Boss, har även lanserat sina första kostymer som är tvättbara i kostym. Allt för att göra det mer praktiskt att använda sig av kostymer i vardagen utan att behöva föra den till kemtvätten varje gång det råkar komma lite smuts på kostymen. Denna utveckling fortsätter och under 2020 kommer vi att få se allt fler plagg i klassiskt utförande där dessa tillverkats i stretchiga och tåliga material.

Ton-i-ton

Att klä sig ton-i-ton är mer populärt än någonsin. Redan i filmen Casino från 1995 med Robert De Niro i huvudrollen kunde vi se flera exempel på hur man klär sig på ett elegant sätt genom att att använda olika kläder inom samma färgskala. Även nu har kändisar en stor inverkan på hur vi klär oss och under senare år har vi kunnat se stilikoner som David Beckham, Nick Wooster och Ryan Reynolds ofta använda sig av ton-i-ton när man kombinerar sina plagg. Det är en viss konst att kombinera kläder i samma färgtoner och därför kommer det en guide i detta inom de närmaste dagarna.

trender inom herrmodet 2020 3
Bild: Jonathan Daniel Price

Bredbenta byxor

Vi kanske inte ser en återkomst av Oxfordsbags, men visst det är rätt tydligt att vi nu ser allt fler byxmodeller hos flera kollektioner där byxorna fått en allt bredare silhuett. Vad man sällan tänker på är att detta var en stil på byxor som var populärt redan på 1920-talet. Här kan vi alltså också tala om en återgång till det klassiska herrmodet på flera plan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.