Ugly Christmas Sweaters som gör dig till festens höjdpunkt

På fredag den 20 december firas Ugly Christmas Sweater Day (eller Christmas Jumper Day) runtom i världen. Officiellt fick den sin egen dag år 2011 och sammankopplas numera delvis med välgörenhetsorganisationer som ”Save the Children”, där man uppmanas att samla in pengar genom att bära en jultröja under denna specifika dag.

Under de senaste åren har fenomenet spridit snabbt över världen och i Sverige firar man numera Ugly Christmas Sweater Day bland annat på många arbetsplatser runtom i landet.

Tröjor till julhelgen

Då det gäller julen i övrigt är detta en helg som kanske inte i så hög grad förknippas med några speciella klädkoder. Det är en helg då man främst umgås med släkt och vänner i informella tecken. Följaktligen föredrar många då att klä sig bekvämt, även om det naturligtvis även finns de som föredrar en mer städad klädsel.

Ett klädesplagg som bland många ändå förknippas med denna högtid är just den stickade tröjan i jultema. På engelska använder man orden Christmas Jumper eller nämnda Christmas Sweater för denna tröja. Enligt ”etiketten” används en Christmas Jumper mellan den 1 till 31 december varje år.

Jultröjan fick sitt genombrott i samband med att TV-personligheter som Gyles Brandreth och Timmy Mallett på 1980-talet började använda dessa på julhelgerna under sina shower. Även den på 1980-talet så populära TV-serien The Cosby Show sågs Cliff Huxtable i färggranna stickade tröjor, vilket ytterligare gjorde tröjan populär som julplagg.

Orsaken till att den stickade jultröjan och specifikt den fula jultröjan fått ikonstatus som klädesplagg finner vi dock högst troligen hos den ännu idag så populära julfilmen Ett päron till farsa firar jul från 1989 med Chevy Chase i en av huvudrollerna. Filmen har blivit ett traditionellt inslag i TV-tablån kring juletid i många länder, däribland Sverige.

Även filmen Bridget Jones Diary från 2001 (bilden överst) har gjort sitt till för att göra jultröjan till ett ”töntigt”, men samtidigt charmigt inslag i juletider.

Olika varianter på jultröjor

Numera finns Ugly Christmas Sweaters eller jultröjor hos många olika sajter på nätet. Här har vi tagit fram några charmiga varianter som inspiration till kommande Ugly Christmas Sweater Day. Vem vet, kanske just du blir festens ljuspunkt detta år?

festliga jultröjor

Hos Partykungen finns ett stort utbud av festliga jultröjor, eller jultröjor som man även ofta kallar dem. Här en jultröja som är utsmyckad med 12 LED_lampor som blinkar och lyser. Även en kapsylöppnare i metall finns på tröjan.

En ljusare variant av samma tröja.

ugly Christmas sweater

Hos Stayhard hittar du en del Ugly Christmas Sweaters. Här från märket Speechless.

jultröja roliga prylar

Denna jultröja hittar man hos Roliga prylar.

ugly Christmas

Vissa kör all-in på fester med Ugly Christmas-tema och kör på hela julkostymer. Här en modell på Coolstuff.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *