Bästa gåvor till alla hjärtans dag 2021

bästa alla hjärtans dag gåvor 2021

Att ge sin älskade blommor och choklad på alla hjärtans dag är en klassiker som alltid uppskattas. Om du dock vill satsa på något mer varaktigt och hållbart för att visa sin uppskattning till sin älskade finns flera alternativ. Här ta vi fram bästa gåvor för alla hjärtans dag 2021.

Alla hjärtans dag firas den 14 februari varje år och har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Denna dag som alltså firas nästa onsdag, kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

bästa presenter alla hjärtans dag 2021

Alla hjärtans dag populärare hos yngre

Enligt en rapport från Svensk Handel* som publicerades 2019, planerade drygt fyra av tio svenskar (41%) att uppmärksamma Alla hjärtans dag under 2019. I sammanhanget kan konstateras att yngre uppmärksammar dagen i högre utsträckning än äldre. Sex av tio bland 18-25 åringarna planerar inför dagen, jämfört med endast cirka tre av tio bland de som är över 50 år.

Det finns inga undersökningar för 2021 och därför kan man endast spekulera i hur pandemin påverkar planerna för årets firande av Alla hjärtans dag.

Vanligaste presenterna till alla hjärtans dag

Det finns några romantiska presenter du kan välja att ge din partner till Alla hjärtans dag. Låt oss börja med att kolla på de vanligaste presenterna som vi svenskar köper till sina partners under alla hjärtans dag.

I genomsnitt spenderar de som uppmärksammar Alla hjärtans dag knappt 500 kronor. Det vanligaste är att köpa en present till sin partner (45%). I allmänhet är det fler män än kvinnor som köper en gåva till sin partner.

Här är exempel på vanliga gåvor att köpa under alla hjärtans dag:

  • Försäljningen av blommor och choklad är vanligast och har en stark försäljning.
  • Under Alla hjärtans dagveckan 2018 såldes det 118% mer chokladpraliner än en genomsnittlig vecka.
  • Växter och tillbehör såldes för 55% mer under Alla hjärtans dagveckan 2018 än under en genomsnittlig vecka. Blommor är alltså populärt att ge i gåva tillsammans med choklad.
  • Andra populära sätt att fira Alla hjärtans dag är att äta en extra fin middag hemma, vilket 33% av alla svaranden 2019 planerade göra.
  • 19% planerade att äta middag ute under 2019. Det är kanske under denna kategori vi kommer att se den största minskningen detta år.

Alla hjärtans dag i Sverige

I Sverige firades inte Sankt Valentin eller alla hjärtans dag i någon större utsträckning förrän på 1960-talet. Nordiska Kompaniet försökte importera seden till Sverige år 1956 och 1957 anges Sveriges blomsterbransch ha försökt introducera “Valentines day”.

1985 markerades denna dag offentligt som Alla hjärtans dag i våra kalendrar. Under 1990-talet tog dock firandet fart, delvis utifrån amerikansk kulturell påverkan.

historia alla hjärtans dag
Från publikationen The American Florist år 1916.

I länder som USA var dock Valentine’s Day väl framme kommersiellt redan i början av 1900-talet. Där blommor var en av de givna gåvorna att uppvakta sin partner med under denna dag.

Sederna kring Valentine’s Day utvecklades i England och spred sig vidare till den övriga delar av den engelsktalande världen under 1800-talet. I slutet av 1900-talet och början av 2000-talet har det blivit allt vanligare att fira dagen även i andra delar av världen.

Bästa gåvor alla hjärtans dag 2021

Som alla hjärtans dag gåva är blommor och choklad alltså de vanligaste gåvorna, följt av en middagsbjudning. Här kommer några idéer på bästa gåvor för alla hjärtans dag 2021.

Chokladbud – en speciell chokladupplevelse

bästa gåvor alla hjärtans dag 2021

Varför inte lyxa till chokladupplevelsen lite extra till Alla hjärtans dag 2021? Skicka chokladbud med god och lyxig choklad till någon du tänker på och vill göra riktigt glad. Hos Chokladbudet kan du också sända med en personlig hälsning som din mottagare får. 

Det går också att lägga till lite extra lyx till personen du skickar god choklad till. Du kan välja en vacker inslagning och få presenten att kännas mer exklusiv med snöre och silkespapper. Det går också även välja mellan olika tillvalsprodukter när du ska skicka din chokladpresent och göra det till en riktigt härlig presentbox.

Bjud på restaurang

bästa presenter för alla hjärtans dag romantisk middag på icebar

Det är rätt vanligt att bjuda på en fin middag på restaurang under Alla hjärtans dag. I dessa tider är det lite knepigare än vanligt att göra det, men hos Upplevelse.com hittar du många bra alternativ.

Du kan väljer bland restauranger i hela Sverige. Restaurangerna har ofta egna erbjudanden som antingen ger dig en två- eller trerättersmiddag, en buffé eller en brunch för två. Ett hett tips för den som vill testa på något annorlunda denna Alla hjärtans dag är en Gourmetkväll på Icebar Stockholm.

Bjud på middag hemma

hemleverans av restaurangmat alla hjärtans dag 2021

I dessa tider är det många som tänker till ett par gånger innan de går ut på restaurang. Vilka alternativ finns det då om du inte känner för att själv tillreda maten och ändå vill bjuda på en högklassig middag?

Varför inte pröva på det nylanserade konceptet med restaurangmat hos Mat.se? Nu finns nämligen möjlighet för de som är bosatta i Göteborg eller Stockholm att få restaurangmat levererad hem till dörren.

Bjud på romantisk upplevelse

bjud på romantiska upplevelser

Det är endast fantasin som sätter gränser för vad som är möjligt när det gäller att överraska partnern med en romantisk upplevelse. Om du vet att hon/han har ett specialintresse är det numera möjligt att bjuda på det mesta gällande upplevelser.

Det går att bjuda på allt från en helikoptertur till boende i igloo. Det finns verkligen inga gränser för vad som är möjligt om du vill överraska din partner med en upplevelse!

Romantiska presenter

romantiska gåvor för alla hjärtans dag 2021

Smycken är också uppskattade och vanliga gåvor till Alla hjärtans dag. I dessa sammanhang kan det vara svårt att veta vad man skall satsa på om man inte vet vilket märke partnern önskar sig.

Ett av de hetaste märkena bland smycken just nu är La Maison Bagatelle. Paula Pantolin är kvinnan bakom märket. Om ni känner igen namnet är det mycket riktigt även hons som i tiderna grundade Pantolin. Det är ett märke som blivit känt för sina exklusiva silver- och guldsmycken som burits av kändisar som Loreen och Alicia Keys.

Hos La Maison Bagatelle finns smycken i exklusiv kvalitet som garanterat uppskattas hos även den mest krävande av kvinnor.

Förlovningsringar

snyggaste förlovningsringar 2021

Det är också rätt vanligt att förlova sig under Alla hjärtans dag. Det finns en del att tänka på vid en förlovning. En av dessa är vilken typ av förlovningsring du skall välja.

Hos Albrekts Guld finns nu rea på ett stort antal snygga diamantringar från Schalins. Om du planerar att överraska din kära med förlovning finns här många goda alternativ.

* Konsumentundersökningen från Svensk Handel baserade sig på en extern webbenkät där 1001 svenskar mellan 18 och 80 år deltog. Enkäten prestratifierades med avseende på kön, ålder och geografi och genomfördes under januari 2019.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *