Vad jag placerar i just nu

Igår skrev jag lite om de turbulenta tider vi lever i just nu och lite om vad man kan göra för att förbereda sig ekonomiskt inför den annalkande stormen. Idag hade jag tänkt att vi skulle ta en titt på vad jag själv gjort under den senaste tiden och vad jag avser göra den närmaste tiden.

Precis som när det gäller allt annat här i livet gäller det att känna sig själv även som placerare. Jag har alltid varit lite av en ”contrarian” som gillar att söka efter bottnar och köpa det som de stora massorna avskyr för tillfället. Därför gick jag in med full kraft på guld, både fysiskt och i guldgruveaktier när priset låg på runt 1060 dollar per uns i januari.  Det är inte ofta jag handlar aktier, utan siktar för det mesta på att hålla aktier över en lång tid.

Hittills har det gått bra för mina placeringar, här är mina köp hittills i år:

1. Ishares MSCI Global Gold Miners ETF (+59,47 % hittills i år) Inköpt 13.1.2016

2. Agnico Eagle Mines Ltd (+38,55 % hittills i år) Inköpt 13.1.2016

3. Silver Wheaton Corp (+38,41 % hittills i år) Inköpt 13.1.2016

4. SSAB (+14,12 % hittills i år) Inköpt 22.1.2016

Det gäller dock att komma ihåg att historisk data inte är någon garanti för att det i framtiden kommer att fortsätta uppåt. Då det gäller guldpriserna har dessa hjälpts upp av de oroliga tiderna och en försvagning av dollarn.

Med det sagt så finns det egentligen inga orsaker till varför inte guldpriserna skulle fortsätta uppåt. En höjning av räntan från FED skulle visserligen kunna signalera att de tror på den amerikanska ekonomin, men vem annan än de själva skulle tro på detta? Istället förutspår jag fortsatt oro på världsmarknaderna, vilket på lång och medellång sikt borde gynna guldpriset. Det skulle inte förvåna mig om vi ser guldpriser på över 1400 dollar per uns innan årets slut.

359a9bdf-9ebc-45f7-b986-7a2787236af0
Ett uns fysiskt guld.

Guldpriset kan mycket väl falla tillbaka på kort sikt, men det skulle endast vara en hälsosam reaktion med tanke på den senaste tidens rally. Men för tillfället pekar faktiskt all teknisk data på att det fallet inte skulle bli speciellt djupt och att guldpriset är på väg uppåt. Dessutom skall man inte glömma det faktum som i slutändan driver guldpriset, nämligen efterfrågan.

Då det gäller efterfrågebiten så har allt större aktörer, alltså investerare, nu börjat kliva in i arenan nu när ”shortarna” inte längre vågar gå emot guldet. Dessutom har nationer som Kina och Ryssland redan en längre tid satsat hårt på guldet. Det återstår att se vilken effekt på guldpriset som Indiens nylagda importskatt på guld kommer att få. Indien är ju även en stor aktör på guldmarknaden. Men på det stora hela ser det ut som om guldet skulle gå en ljus framtid till mötes.

Som jag tidigare nämnt är det fysiskt guld som bör ligga som grund för en väldiversifierad portfölj för tillfället. Men jag kan dock inte låta bli att lägga en del av mina pengar i företag som utvinner guld och silver, dvs. så kallade guldgruveaktier. Som jag nämnt i ett tidigare inlägg har dessa guldgruveaktier en inbyggd hävstång som oftast reagerar minst 3 gånger i förhållande till guldpriset. En uppgång av guldpriset på 1 % innebär alltså i så fall en kursuppgång på 3 % för dessa aktier. Det samma gäller naturligtvis även när guldpriset går ned.

Riskerna är naturligtvis mycket större vid placeringar i enskilda företag och deras aktier. Vid en bred nedgång av aktiemarknaden riskerar de att delvis dras med i fallet, framförallt ifall banker och andra finansiärer får problem. Men i huvudsak torde guldpriset utgöra grunden för dessa företags lönsamhet. Speciellt med tanke på att en stor del av företagen i sektorn gör vinster vid guldpriser på runt 800 dollar per uns. Det gäller även att komma ihåg att många av dessa företag varit tvungna att slimma sin organisation och se över sina kostnader under de senaste årens prisfall. Något som gjort att de har det bra ställt inför framtiden.

Det om guldet. Vad annat är intressant för tillfället ur min synvinkel? Själv håller jag noggrann uppsikt över silver för tillfället. Silver, som även kallas för ”den fattiges guld”, har ett bredare användningsändamål än guldet. Silver används även det både till smycken och som placeringsobjekt, men även som industrimetall används det på bred skala. Att silvret är momsbelagt i största delen av Europa skvallrar en del om vilken syn man har på silvret runtom i världen.

Det som man dock bör komma ihåg då det gäller silver är att det är en av de ”råvaror” som är mest manipulerat i hela världen genom olika terminskontrakt och annan ”pappershandel”. Om dessa skulle motsvara tillgången på silver skulle priset ligga på en helt annan nivå.

En annan sak som gör att silvret bör hållas under uppsikt är det så kallade Gold/Silver Ration som börjar ligga på en historiskt hög nivå. Denna får man helt enkelt genom att dividera guldpriset med silverpriset. Vid dagens priser ligger det alltså på runt 81. Vad som är och bör vara normalt för denna Ratio tvistar de visa om, men faktum torde kvarstå att silver är verkligt billigt just nu.

Det har gjort att åtminstone jag har köpt en del silver den senaste tiden. Silver är som bekant momsbelagt i Sverige liksom i stora delar av övriga Europa. Via den estniska sajten Liberty Silver kan man dock köpa sitt silver momsfritt ännu så länge. Troligen blir silvret momsbelagt även i Estland från och med juli, så det gäller att passa på ifall man vill köpa till rabatterat, momsfritt pris.

Hittills har jag köpt en last av myntklassikern Amerikansk Silver Eagle och planerar att inom den närmaste tiden köpa Österrikisk Philharmonic.

7ae9b5e3-bc1b-4270-9787-0ea981e45e18
Framsida av en Amerikansk Silver Eagle.
a1ddf0d6-78b4-494a-a722-db827d466d6e
Baksidan (ursäkta för den något suddiga bilden).
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *