Välj rätt solglasögon till sommarens aktiviteter

Kommer du att spendera din sommar vid havet, ute i skogen eller på vägarna? Rätt glas både skyddar dina ögon från farliga UV-strålar och hjälper dig att se bättre under sommarens olika aktiviteter. Här tar vi fram några tips för dig som söker efter solglasögon till sommaren.

Awet Tesfamariam, optiker och chef för kliniska frågor på Synoptik, tipsar om vad du ska tänka på när du väljer solglasögon.

– Solglasögon finns i många olika färger och att hitta rätt glas för dina behov är lika viktigt som att hitta bågar som du trivs med. I trafiken kan det till och med bli en fråga om säkerhet, säger Awet Tesfamariam.

Grått glas för aktiviteter vid vatten

För segling, strand och vattensport, använd ett grått glas som är polariserande, det tar bort solreflexer och bländningar från vattnet. Dessutom gör det polariserande glaset att du får ett bra djupseende och uppfattar omgivningen bättre.

Ray-Ban med grå glas.

Brunt och grått glas för bilkörning

Vid bilkörning fungerar ett brunt eller grått glas bäst. Här är det också viktigt att ha polariserande glas för att undvika bländande reflexer från vägbanan. Vid dimma eller mörker är gula glas bäst.

Ray-Ban med bruna glas.

Gult, orange eller grönt glas i skog och mark

Vid golf och aktiviteter i skog och terräng är ett gult, orange eller grönt glas idealistiskt, det gör att man lättare urskiljer nyanser i det gröna. Dessutom kompenserar det snabbt för ljus- och skuggväxlingar.

Vid utomhusaktiviteter med mindre grönska passar ett brunt glas bra. Det framhäver kontraster och gör det lättare att se vägar, skyltar och hinder om du exempelvis joggar eller cyklar.

Gröna glas.

Grönt glas mest mångsidigt

Om du vill ha ett allroundglas som passar i alla väder så är grönt glas att föredra. Det ger korrekta färger och tydliga kontraster för de flesta aktiviteter och väder. Många uppskattar också bruna glas då de ger en varm och behaglig färgton.

Övriga tips för val av solglasögon

Se till att solglasögonen är CE-märkta, då har de ett fullgott skydd mot UV-strålning. UV-strålning kan ge långsiktiga skador på näthinnan och barns ögon är extra känsliga för solens strålar. Alla Synoptiks solglasögon är CE-märkta.

Bra passform är också viktigt för att skydda ögonen från reflexer och bländningar. Ögonbrynen ger ett naturligt skydd men se till så att glasen sitter bra vid näsan. I miljöer med mycket reflexer, som på havet, ger välvda glas som finns på sportigare modeller bäst skydd.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *