Världens rikaste anka fyller 70 år – bjuder på sina bästa ekonomitips

Foto: Disney

Joakim von Anka fyller 70 år och det firas i Sverige när den legendariske Kalle Anka-skaparen Don Rosa besöker Stockholm den 20 november. Ett klassiskt pengabad står då också på programmet. Dessutom bjuder Joakim von Anka, efter stor vånda, på sina bästa ekonomitips. Till exempel hur man går plus på semestern.

Joakim von Anka, eller Scrooge McDuck som han heter i originalet, gjorde entré i Kalle Ankas värld redan i december 1947. Mannen bakom Joakim von Anka är serieskaparen Carl Barks som inspirerades av Ebenezer Scrooge, som också är en riktig snåljåp, i Charles Dickens berättelse En julsaga. 

För att förstärka Joakims gnidna karaktär gav Barks honom dessutom ett skotskt ursprung. Förr fanns det nämligen en fördom om att skottar skulle vara snåla av naturen.

Farbror Joakim i Kalle Anka

Farbror Joakim blev så småningom en huvudfigur i Kalle Anka och när Carl Barks gick i pension i mitten av 60-talet, var det redan flera andra serietecknare som hade tagit in farbror Joakim i sina berättelser.

farbror Joakim ekonomitips
Foto: Disney

En som har ägnat en stor del av sin karriär åt att berätta om farbror Joakim är Don Rosa. Hans episka seriesvit Farbror Joakims liv är älskad av många och i anslutning till 70-årsjubileet släpps en efterlängtad och uppdaterad nyutgåva av verket.

För första gången på 13 år får svenska läsare och fans också en chans att träffa denna anklegendar i Stockholm. Don Rosa besöker Bergrummet i samband med nyutgåvan av boken Farbror Joakims liv. Det är Don Rosas förmodligen mest kända verk och handlar om hur Joakim von Anka gick från att vara skoputsare i Skottland som 10-åring, till att bli världens rikaste anka.

Förutom boksignering och möte med fansen arrangeras en rad Ankeborgsinspirerade aktiviteter på Bergrummet. Besökare som vill känna sig som världens rikaste anka kan ta ett dopp i ett badkar fyllt med guldpengar, putsa skor (med referens till Joakims första intjänade pengar), prova Joakims klassiska outfit, och mycket mer. Dessutom visas exklusiva originalteckningar från Don Rosa.

Don Rosa från Louisville i Kentucky skapade Disney-serier i över 25 år och anses av många som den största Kalle Anka-skaparen någonsin, tillika en folkbildare av rang. Rosas storslagna äventyrsberättelser är förankrade i verkligheten och hans historier har blivit utgivna i otaliga utgåvor, och är älskade av fans världen över.

don rosa kalle anka
Don Rosa. Foto:  Jano Rohleder

Farbror Joakims liv är en svit på tolv kapitel som Don Rosa skrev och tecknade från mitten av 1991 till slutet av 1993. Verket skildrar olika perioder av Joakim von Ankas liv och är baserat på Don Rosas noggranna research och fakta från gamla serier av Carl Barks. Varje kapitel berättar sin del ur Joakims liv – från den allra första tiden som ung, hårt arbetande skoputsare i Glasgow i Skottland, till en rad episka äventyr som Joakim dras in i efter att ha begett sig till det stora landet i väst.

I Egmonts Publishings nyutgåva har Don Rosa själv bidragit till flera finputsningar – både vad gäller teckningar, text och färgläggning. Utöver Rosas egna kommentarer om serien innehåller den nya boken extramaterial i form av manusskisser, illustrationer, seriereferenser och tolv nya illustrationer tecknade av Rosa 2017.

Farbror Joakims liv bok
Från Farbror Joakims liv. Foto: Disney
Serieruta från boken Farbror Joakims liv. Foto: Disney
Från boken Farbror Joakims liv. Foto: Disney

Fabror Joakims ekonomitips

Farbror Joakim är inte bara världens rikaste anka, han är också världens snålaste. Men efter stor vånda har han ändå bestämt sig för att bjuda på några ekonomitips i samband med sin 70-årsdag. Fast de som vill får såklart mer än gärna swisha honom en slant för besväret.

 • Låna gärna ut saker, men glöm inte att ta betalt
  Om din granne vill låna din gräsklippare, ta fem kronor i timmen för slitaget. En hemmabiokväll med kompisar är mysigt, men eftersom det är ditt filmabonnemang får dina vänner såklart betala en slant, glöm inte heller att ta ut en elavgift av alla som besöker ditt hem.
 • Gå plus på semestern
  Ta reda på vilka produkter som är billiga i landet som du ska åka till och bunkra upp ordentligt. Är det många svenskar på resmålet kan du ta med dig lakrits, knäckebröd, kaviar och andra oumbärliga livsmedel och sälja på plats.
 • Mode är överskattat
  Varför se ut som alla andra – gör som jag och hitta din helt egna stil. Håll dig sedan till den och lär dig att sy så behöver du nästan aldrig köpa nya kläder.
 • Släktingar = gratis arbetskraft
  Gör som jag och låt dina släktingar jobba gratis. Även om de är odugliga och lata så finns det säkert några uppgifter som de kan hjälpa till med.
 • Kvackify-abonnemang behöver inte kosta
  Övertala en kompis att skaffa Kvackify så kan du lyssna gratis.
 • Skaffa aldrig husdjur
  Visst är hundvalpar gulliga, men de är också väldigt dyra i drift. Erbjud dig istället att vara hundvakt, eller varför inte kanin- eller vandrande pinne-vakt, så kan du samtidigt tjäna en hacka.
 • Kasta ingenting – allt kan öka i värde
  Till och med en kapsyl kan vara värd flera tusen kronor, bara den är tillräckligt ovanlig och det blir den efter att du har sparat den i 50 år.
 • Placera pengabingen nära din bostad
  Det blir alldeles för dyrt att åka till Malta varje gång du ska ta ett pengabad.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *