10 berömda författarhotell

Att bo på hotell är för mig så mycket mer än bara ett ställe att övernatta. Ofta innebär det ett välkommet ombyte av arbetsmiljö där jag får utlopp för min kreativa sida på ett helt annat sätt än hemma. Därför passar jag gärna på att både skriva och läsa så mycket jag bara hinner i samband med hotellvistelser.

Det är inte bara jag som verkar att gilla hotellen för deras inspirerande arbetsmiljö. Många berömda författare har jobbat, bott, semestrat och till och med avlidit på hotell. Som bekant är jag mycket intresserad av kreativa personers rutiner och arbetsmiljöer. Därför har jag nedan några exempel på hotell som på ett eller annat sätt bidragit till några berömda författares skrivande och på så sätt förtjänar sin plats i litteraturhistorien.

Varför enbart läsa dessa författares romaner på semestern, när du även kan bo såsom de gjort när de författat sina mästerverk?

1. Ernest Hemingway, Gran Hotel La Perla (Pamplona, Spanien)

roomlaperlahotel

Ända sedan Hemingway publicerade Och solen har sin gång 1926, har folk från hela världen vallfärdat till Pamplona för tjurrusningsfesten San Fermin. Stadens hotellrum reserveras långt i förväg, inklämda mellan samma torg och barer som Hemingway skrev om.

Under nio dagar pågår den fest i juli, som fortfarande utspelar sig på samma sätt som Hemingway beskrev i slutet av 20-talet. Det är uppenbart att Hemingway älskade staden (en kärlek som uppstod när han vistades här 1923) och känslorna är ömsesidiga. Staden har namngett en av sina gator Paseo Hemingway och staden lockar fortfarande besökare på grund av författarens forna närvaro.

Gran Hotel La Perla var Hemingways favorithotell, och kallas för La Montoya i Solen har sin gång. Hans hotellrum var rum nummer 217, idag omnumrerad 201, och det är bevarat i samma skick som när han bodde där. Icke att förglömma vid ett besök, är att slå sig ner på Café Iruña, en art nouveau-dekorerad restaurang som Hemingway frekvent intog sina måltider på.

exteriorlaperla
Exteriör av Gran Hotel La Perla.
restaurante
Restaurangen i hotellet.

2. Tennessee Williams, Hotel Elysée (New York, USA)

elysee_williams_svit
Elysee Williams sviten.

Tennessee Williams brukar anses tillhöra en av grundbultarna i amerikansk teaterhistoria. Han skrev även noveller, uppsatser och poesi, men är mest känd för de pjäser han skrev. Många är numera klassiker och flera av dessa pjäser har sedan blivit till film. Mest känd är kanske Katt på hett plåttak, som fortfarande spelas för fulla hus och som bland annat filmatiserats med Elizabeth Taylor och Paul Newman i huvudrollerna.

Precis som Hotel Concorde i Paris, har Elysée varit hem för många filmstjärnor (Marlon Brando och Ava Gardner), artister, idrottsmän och författare. Williams är inte den enda författaren som bott här, även Jimmy Breslin, Mary McCarthy och Sidney Sheldon har flertaliga gånger vistat hotellet. Men Williams var inte enbart på hotellet som gäst. Faktum är att han gjorde hotellet till sitt hem under 15 år av sitt liv, och avled även här 1983, i Solnedgångssviten (the Sunset Suit).

Williams liv på hotellet gav upphov till ett hav av anekdoter. Bland annat sägs gäster runt Williams svit ha fått omackorderas på grund av hans ständiga smattrande på skrivmaskinstangenterna – klockan 05:00 på morgonen…

elysee_kattpahettplattak

elysee_bibliotek
Biblioteket i hotellet.

3. Agatha Christie, Pera Palace Hotel (Istanbul, Turkiet)

christieroompera
Agatha Christies rum vid Pera Palace Hotel.

Pera Palace Hotel i centrala Istanbul är ett hotell med historia. Byggt 1892 med syftet att husera Orientexpressens passagerare ståtar det med att vara ”det äldsta europeiska hotellet i Turkiet”. Även detta hotell förekommer i Hemingways romaner.

I Snön på Kilimanjaro blir huvudkaraktären, författaren Harry, boende på hotellet när han ansluter sig till armén under ockupationen av Istanbul under Första världskriget. Men hotellet är mer känt för sin koppling till deckardrottningen Agatha Christie. Det var här författaren fann skaparandan till sin mest berömda roman, Mordet på Orientexpressen.

Christie bodde i rum 411 under en resa på väg till Baghdad med sin man, som var på väg till en arkeologisk utgrävning i Irak. Att stiga in på hotellet får en att inse exakt hur mycket Christie tog intryck av Pera Palace. Här blir man på ett par sekunder transporterad hundra år tillbaka, och det afternoon tea som författaren njöt av, serveras fortfarande till musiken av en flygel. Agatha Christie-fans får inte missa möjligheten att äta middag på the Orient Express Restaurant, som ligger vägg i vägg med hotellet. Restaurangen är fylld med fotografier och kuriosa som speglar de olika delarna av hennes liv.

exteriorpera
Exteriör av hotellet.
patisserie-pera
Tesalongen.
Lobbyn.

4. Marcel Proust, Grand Hotel de Cabourg (Cabourg, Frankrike)

ext_cab

The Grand Hotel de Cabourg är ett av Frankrikes ståtligaste hotell och är förevigt ihopkopplat med Marcel Proust, som älskade att bo här. Proust semestrade i Cabourg redan som barn, och när han återkom i vuxen ålder beskrev han det som att ”återvända till mina lyckliga år”, och här hittade han alltid stoft att bygga sina romaner på.

Cabourg omges av en atmosfär som tagen från la belle epoque, som Proust så detaljerat beskrev i sina texter om den franska överklassen. Stadens 1800-talshus som tillhörde Paris aristokrati förhöjer Cabourgs charm. Staden centreras kring sitt Grand Hotel och dess många rader av fönster med havsutsikt.

Hotellet tillika dess kasino innehar även en prominent roll i Prousts mästerverk På spaning efter den tid som flytt. Andra franska berömdheter som bott på detta hotell är bland annat musikerna Edith Piaf och Charles Aznavour.

chambre double balcon
Ett av rummen på The Grand Hotel de Cabourg.
balcony_cab
Utsikt från balkongen.
lobby_cab
Lobbyn.

5. Stephen King, The Stanley (Colorado, USA)

stanley_exterior

Har ni sett The Shining? I så fall kanske du känner igen The Stanley i Estes Park, Colorado. Stephen King övernattade med sin fru på detta hotell, vilket sedan manade honom till att skriva en av världens mest berömda skräckromaner och senare även skräckfilm.

The Stanley öppnade 1909, och är känt som ett av Amerikas mest hemsökta hotell, med andra ord inget för lättskrämda resenärer. Gäster har upprepade gånger berättat om syner och rapporterat objekt som saknade, och hotellet har undersökts för paranormal aktivitet av diverse TV-program. Med dess ödsliga läge och knarrande trappor är det inte underligt att King här fann stoft till sin historia.

Om du mot förmodan inte skulle känna åtminstone ett par hår i nacken resa sig av att vandra genom hotellets långa korridorer, kan du alltid knappa in kanal 42 på tv:n i ditt rum. Där spelas nämligen jämt den oklippta versionen av Stanley Kubricks filmatisering av The Shining.

stanley_room
Ett av rummen på The Stanley.
stanley_staircase
Trappuppgång.
stanley_bar
Baren vid The Stanley.

6. Goethe, Hotel Elephant (Weimar, Tyskland)

exteriorelephant

Hotel Elephant ligger i hjärtat av Weimar, och med sin nära relation till Johann Wolfgang von Goethe känns det närmast som om en vistelse här väcker den litterära historien till liv igen. Det är nämligen som att kliva in i det 17- och 1800-tal som Goethe levde i.

Rummens inredning är en salig blandning av art deco och art nouveau, och väggarna täcks av olika överdådiga konstverk. De många bord och stolar på gatan utanför hotellet ger gästerna en känsla av italiensk småstadscharm, precis densamma som Johann Wolfgang von Goethe beskrev så hjärtligt redan på 1800-talet. Goethe var stammis på Hotel Elephant och firade bland annat sin 80:e födelsedag på hotellets restaurang.

De originella weimarska specialiteter som Goethe uppskattade så mycket, serveras fortfarande i hotellets källarvalv. Goethe dog i mars 1832 i just i denna stad, hans älskade stad, och ligger begravd i kapellet ”furstegraven” i Weimar.

roomelephant
Ett av rummen på Hotel Elephant.

room2elephant

7. Oscar Wilde, The Cadogan Hotel (London, Storbritannien)

ext_cado

The Cadogan Hotel ligger i den trendiga stadsdelen Knightsbridge i London, och byggdes år 1887. Här sägs Oscar Wilde har hittat sin konstnärliga sporre – och rumlat runt ordentligt. Ganska snart efter att hotellet öppnat, närmare bestämt den 6 april 1895 i rum nummer 118, blev nämligen herr Wilde arresterad just här.

Han anklagades för att ha ”utfört oanständiga handlingar med andra manliga personer”, det vill säga: han häktades för att han var homosexuell. Trots att Wildes vänner bönade och bad om att han skulle fly landet, valde Wilde att stanna och blev sedermera dömd skyldig för sina ”brott”. Han blev avkunnad dom till straffarbete under två hårda år. Den scen som utspelade sig i rum 118 denna natt, har blivit förevigade i poeten John Betjemans tragiska dikt The Arrest of Oscar Wilde at the Cadogan Hotel.

Rummet finns fortfarande kvar, och är uppkallat efter Oscar Wilde. Rummets design är en hommage till författarens flamboyanta liv och leverne. Hotellet har även en välkänd cocktailbar och afternoon tea serveras fortfarande ”in the drawing room”.

oscar_cado
Oscar Wildes rum på Cadogan Hotel.
Svit i hotellet.
Svit i hotellet.

8. Antoine de Saint Exupéry, Hotel Concorde Lutetia (Paris, Frankrike)

exterior-lutetia

Hotel Concorde Lutetia ligger i centrala Paris mest fashionabla distrikt, Saint-Germain-des-Prés, och bara ett stenkast från Eiffeltornet. Hotellet karaktäriseras av en vacker fasad som en gång imponerade på författaren Antoine de Saint Exupéry.

Tack vare sitt oemotståndliga läge blev hotellet efter sitt färdigställande år 1910 en naturlig knytpunkt och mötesplats för stadens mest välbärgade författare, skådespelare, politiker och konstnärer. Hotellet blev känt som ett andra hem för dessa digniteter och de här personernas stjärnglans lever kvar som en glamorös gloria än i dag.

Hotellrummen är moderna med djärva snitt och mönster, skulpturer och målningar. Vissa rum har utsikt mot Eiffeltornet, och man kan föreställa sig att de Saint Exupéry blickade ut över tornet när han författade ett av sina mest kända verk, novellen Den lilla prinsen (Le Petit Prince).

Andra berömdheter som frekvent vistat hotellet är bland andra Henri Matisse, Pablo Picasso, Andre Gide, James Joyce, Samuel Becket och Concorde var ofta även hem åt den berömda dansösen Joséphine Baker (i sällskap av sina sex barn!).

H™tel LUTETIA - 2819
Art nouveau-baren på hotellet.
suite-lutetia
Svit.

9. Truman Capote, Hotel Monteleone (New Orleans, USA)

Baren vid Monteleone.
Baren vid Monteleone.

Den världsberömda amerikanska romanförfattaren, novellisten och dramatikern Truman Capote, föddes som sonen till en 16-årig skönhetsdrottning i New Orleans. Capote skrev om de svaga, sköra och vackra människorna och deras klättring på den sociala stegen.

Mest känner vi kanske igen den förtjusande men trasiga Holly Golightly, den förvirrade fröken Sook och den otroligt ensamme Collin Fenwick. Capote påminde alltid sina läsare, genom hans romaner och berättelser, att det finns människor i världen som inte alltid håller sig inom ramarna, men att de måste behandlas med vänlighet och förståelse – precis som alla andra. Man vet aldrig vad en människa har för historia. Vem i början av Breakfast at Tiffany’s kan exempelvis förutspå att Holly Golightly är tagen rakt från vischan och har en bonde till man i bagaget?

Under hela sitt liv var Capote förtjust i att berätta för journalister att han var född på Hotel Monteleone. Egentligen bodde hans mor på Hotel Monteleone under tiden fram till hans födelse, och hotellets personal transporterade henne till ett sjukhus när det var dags, och det var också där förlossningen verkligen ägde rum.

Monteleone_Exterior
Exteriören på hotellet.
Monteleone Hotel Room 865 Preferred King
Rum på Monteleone Hotel.
Monteleone_lobby
Lobbyn.

10. Diane Ackerman, Library Hotel (New York, USA)

library_hotellet

Library Hotel i New York osar litteratur. Runtom hotellet är over 6000 böcker utspridda och under detta tak har ett antal författare huserat, bland annat David Baldacci, Nelson DeMille, Dava Sobel och måhända mest känd – Diane Ackerman.

Denna amerikanska författare har gjort sig mycket omtyckt genom att kombinera poesi, historia och populärvetenskap i sina böcker. I en av hennes mest berömda verk, A Natural History of the Senses, skriver Ackerman att den största romansen är den med livet och att denna går ut på att leva så varierande som möjligt och nära ens nyfikenhet.

Library Hotel har tolv våningar med teman som samhällskunskap, språk, vetenskap, teknik, konst, religion, filosofi, historia, litteratur och allmänbildning – varje rum har sedan ett ledmotiv som djupdyker i exempelvis statsvetenskap, asiatiska språk, dinosaurier, reklam, mode, erotisk litteratur, antiken, filosofi och mytologi. Var annanstans, om inte här, kan en underhålla sin nyfikenhet?

library_uteservering
Uteterass.
library
Ett av rummen med egen terass.

library_balkong

library_terass

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *