Mode för män 2022

Hur ser herrmodet ut 2022? Här har vi samlat snyggaste mode för män 2022, med allt från det klassiskt herrmode till de senaste trenderna. Vi har utforskat allt utbud bland herrmode på nätet och utforskat alla modekollektioner för att ta fram de stiligaste herrplaggen för varje säsong. Vi uppdaterar sidan med jämna mellanrum – allt för att du skall ha enklare att hitta snyggaste herrkläder på nätet.

Det som varit speciellt med det senaste årets mode för män är att vi påverkats av läget gällande coronapandemin. Det har gjort att bland annat kläder för hemmabruk hamnat mer i fokus. När vi nu går över herrmode 2022 märker vi en stark längtan till ett mer normalt leverne och det kommer att påverka hur vi klär oss.

Innehåll visa

Var hittar man snyggaste mode för män?

herrmode 2022
Ralph Lauren Purple Label 2022

Det finns många källor för inspiration inom herrmode 2022. För dig som söker efter bästa herrmodebutiker online rekommenderar vi alltid kvalitetskläder. Care of Carl är Sveriges främst herrmodebutik för exklusiva herrplagg i premiumskiktet. Internationellt är det Mr Porter som är etta. Alla herrmodebutiker online har sina egna specialområden som de är starka inom.

Farfetch är en annan stark kandidat för dig som söker efter kvalitetsplagg online. På denna sajt hittar du också begagnade modeller av lyxklockor från märken som Patek Philippe – något som är oerhört svårt att hitta online.

En stark uppstickare inom klassiskt herrmode är svenska John Henric som har en mycket intressant höst- och vinterkollektion på gång.

Om du vill hitta ett större utbud av plagg genast när de lanseras kan vi rekommendera att du går in direkt på hemsidan hos ett visst märke. Inom klassiskt herrmode 2022 gillar vi framförallt kollektionerna hos Oscar Jacobson och Stenströms.

Här hittar du snyggaste herrmode 2022

bästa herrmodebutiker på nätet 2022
bästa butiker för herrkläder online
bästa herrmodebutiker online 2022
bästa webbshop för herrkläder 2022

Hur man klär sig snyggt

Vi har alla olika uppfattningar om vad som är en snygg och elegant stil. Mycket handlar om symmetri och förmågan om att kombinera färger och olika plagg. Passformen är i fokus då det handlar om att klä sig snyggt. Längre ner hittar du våra bästa stiltips under respektive kategori av plagg.

Vi har skrivit många guider om hur du klär dig snyggt. Här hittar du en av dessa, där vi skriver om hur du klär dig snyggt på budget. Vi har också delat med oss av stiltips gällande klassiskt herrmode i flera omgångar.

Stiltips! Hämta intryck från hur man klädde sig under 1930-talet och ända fram till 1950-talet när du söker inspiration till din stil 2022. Du hittar stilinspiration både i filmer och serier från nämnda årtionden, men även äldre modemagasin är en bra inspirationskälla.

Trender inom herrmode 2022

trender herrmode 2022

Det finns några trender som är framträdande när vi kollar på rådande herrmode 2022. Här är några av de viktigaste övergripande trenderna inom herrmode 2022:

Hållbarhet i fokus

trender mode för män 2022

De senaste åren har vi sett att allt fler modeaktörer ställt om sin produktion för att anpassa sig till rådande samhällstrender. Det finns ett ökat intresse för miljöfrågor och det gör att konsumenter shoppar mer medvetet. De flesta modeaktörer ser nu till att ta fram plagg i återanvända material och försöker också få in ett ökat miljötänk i allt från produktion till leverans.

Ökat kvalitetstänk

kvalitet trender inom herrmode 2022

Delvis som ett resultat av mer medvetenhet kring miljöfrågor finns ett större intresse kring kvalitet i dagens samhälle. Det slit-och-släng samhälle vi haft inom modebranschen de senaste årtiondena är alltmer på väg bort och nu finns ett stort intresse för handgjorda plagg och material. Det syns inte minst inom herrmodet.

Ny materialteknologi

Teknologin är på snabb frammarsch även inom materialteknologin. Det påverkar även modebranschen till stor del. Vi ser klassiska plagg som kostymer i stretchmaterial, som gör dem mer praktiska och lättanvända. Det är många plagg som tjänar som så kallade hybridplagg, där man kombinerar egenskaper som traditionellt sett funnits inom funktionsplagg med klassiska herrmodeplagg.

Tekniken styr våra shoppingvanor

trender inom shopping herrmode 2022

En av de största förändringarna som vi kommer att få se de närmaste åren finns i våra shoppingvanor. I och med coronapandemin var det allt fler som började handla på nätet. Det gjorde också att det blev allt intressantare för alla modeaktörer som verkar på nätet att ta fram bättre verktyg för att särskilja sig i konkurrensen. Fler och fler herrmodesajter online fokuserar nu på allt från liveshopping till mer smarta verktyg för att prova kläder. De närmaste åren får vi med säkerhet också se fler kliva in i metaversum. Där kommer du att kunna kliva in i modebutiker och prova kläder, samt få stiltips.

Omvärldsfaktorer påverkar våra behov

snyggaste herrmode online 2021
Herrmode från Eton.

Det går dock inte att bortse från omvärldsfaktorer när vi analyserar modeåret 2022. Aldrig tidigare har dessa haft en större inverkan på hur vi klär oss. När vi tvingas till isolering blir det större behov av stanna-hemma-plagg och när restriktionerna lättar har vi mer behov av att klä upp oss. Vi såg detta tydligt under 2021 och det kommer att fortsätta även under 2022.

Etiska frågor viktigare

En viktig del av vårt shoppingbeteende styrs numera även av etiska frågor. Ovan nämnda kvalitetstänk har även ytterligare en aspekt. Vi har blivit mer medvetna om produktionsförhållandena i de låglöneländer en stor del av kläderna tillverkas i dagens läge. Därför är det även viktigt för oss som konsumenter att veta ursprunget på de kläder vi bär.

Livet efter corona

När vi pratar om omvärldsfaktorer kan vi inte undvika att prata om coronaviruset. Till skillnad från hur läget var under största delen av 2020 kunde vi se en ljusning i sikte gällande pandemin under andra halvan av 2021. Det påverkade även modebranschen och de kläder vi började använda. Efter ett år fyllt av begränsningar längtade vi efter att få klä upp oss igen. Tyvärr såg vi en tillbakagång till hur det sett ut tidigare i och med av Omikron-viruset snabbt spred sig. Under slutet av 2021 var det återigen många samhällen som stängde ner för att undvika smittspridning.

När vi nu är på andra halvan av 2022 ser vi att lättade restriktioner gjort att festmode fått ett stort uppsving. Studentfester och bröllop var igen på schemat vilket gjorde att många passade på att införskaffa nya kostymer. Vi förutspår också en livlig festsäsong under hösten och vintern när många nu återvänder till kontoren.

Om vi går tillbaka i historien har vi 1920-talets extravaganta mode som följde på den förra stora pandemin, den spanska sjukan. Ett virus som ägde rum mellan 1918-1920 och skördade flest liv i mänsklighetens historia på så kort tid. Detta var också en tid där man även nyligen kommit ur ett världskrig samtidigt som de internationella konjunkturerna vände uppåt.

stiligt mode för män hösten vinter 2022

Nu har visserligen en stigande inflation som plågar världsekonomin. Men detta är knappast tillräckligt för att dämpa intresset för en mer extravagant herrstil.

När de flesta länder nu lättat på eller helt tagit bort sina restriktioner har det lett till att det finns ett enormt sug efter festkläder. Med andra ord verkar det som att våra förutspåelser om ett uppsving i festmode blivit besannade.

Stiltrender inom herrmode 2022

När vi går in mer i detalj i de olika kollektionerna inom herrmodet 2022 hittar vi en del anmärkningsvärda detaljer. Vi fortsätter blicka tillbaka till 1930-talet och ett par årtionden framåt för inspiration. I svåra tider har vi människor en tendens att blicka tillbaka till gångna tider då allt verkade enklare – vi blir nostalgiska.

Här är de största stiltrenderna inom mode för män 2022:

Klassiskt och tidlöst herrmode

Det som är helt klart är att 1930-talets herrmode visat sig allt starkare i de kollektioner som lanserats under de senaste åren. Vi hittar också mycket stilinspiration från 1940- och 1950-talet i de kollektioner som nu lanseras.

Det finns överlag ett större intresse för det klassiska och tidlösa inom herrmodet. Vi hämtar inspiration från gamla filmer och tidningar, samt sociala mediekanaler som inriktar sig på klassiska herrkläder.

Stilrena och klassiska detaljer

Speciell inom klassiskt mode för män 2022 finns ett större fokus på detaljerna. Här är några av de viktigaste detaljerna att hålla koll på inom herrmode 2022:

  • Detaljer som dubbla eller enkla frontveck på byxorna
  • Uppslag på byxbenen
  • Fokus på material – exklusiva tyger och stretchmaterial
  • Öppen krage på pikéer
  • Dubbelknäppning på rockar och kavajer
  • Breda slag på kavajer och rockar
stilrent mode för män vinter 2022

Det är några av de detaljer som du bör hålla utkik efter inom herrmodet 2022. Under rubriken mode för män 2022 nedan hittar du våra tips för snygga nyckelplagg inom olika kategorier.

Färger inom herrmode 2022

trendfärger mode för män vinter 2022

Under de senaste åren har jordiga färger blivit mer framträdande i herrkollektionerna. Detta är tydligt oavsett säsong. Vi hittar många i en färgskala som går från ljusa beige och naturvita till mörkare bruna och olivgröna färger. Till hösten och vintern kommer ändå mer mörka färger komma in i bilden. Hit hör färger som olika nyanser av brunt, beige, navy och grått.

trendfärger herrmode vår sommar 2022

Till sommaren hittar vi mer blekta och ljusare färger. När vi kollar in nyckelplaggen i herrmodekollektionerna för våren och sommaren 2022 ser vi också en hel del pastellfärger. Det är klart att inspiration hämtats från 1950- och 1960-talet när man sökt inspiration för färgsättning av plaggen. Två av vårens och sommarens stora trendfärger inom herrmode 2022 är ljusare nyanser av olivgrönt och beige.

Även sandfärger finns väl representerat i kollektionerna.

färgtrender inom herrmode 2022

En annan trendfärg som kommer starkt till vårens och sommarens kollektioner är senapsgult, som du hittar i mitten av färgskalan. Det är en vintagefärg som passar in väldigt bra till många av säsongens nyckelplagg.

Stiltipset! Mer dämpad och mörkare färgskala behöver inte betyda tråkig klädsel. Använd mycket ton-i-ton för att få fram en stilig helhet. Våga kombinera ljusgrått och beige till vintern. Bär olika nyanser av blått för att få till en monokrom stil. Det handlar om att våga experimentera med färger!

Funktionsplagg inom klassiskt herrmode

Samtidigt som vi gärna går tillbaka till tidigare årtionden för inspiration, kan vi också en snabb utveckling inom materialteknologin. De flesta klassiska modemärken som har under de senaste åren lanserat resekollektioner med stiliga herrplagg i stretchtyger. Det är en trend som blivit allt populärare i och med att allt fler jobbar hemifrån.

material herrmode 2022

Hybridplagg där du hittar inslag av både klassiska stilrena herrplagg och träningskläder blir allt vanligare. Du hittar också tvättbara kostymer hos t.ex. Hugo Boss. En av de stora trenderna de senaste säsongerna har även varit att flera märken från vitt skilda industrier samarbetat för att ta fram nya typer av plagg. Här kan bland annat nämnas samarbetet mellan anrika brittiska Henry Poole och Gore-Tex.

Exklusiva och hållbara tyger

mode för män vinter 2022

Vi män har blivit mer intresserade av de plagg vi bär. Kvalitet är mer än enbart ett marknadsföringsord som används hos modemärken numera. Dagens män är intresserade av historien bakom de kläder vi bär och därför också mer krävande. Vi är redo att betala mer för en kashmirrock väl medvetna om hur följsamt detta tyg är att bära.

Som ett resultat ser vi också att många modemärken i allt högre grad lanserar nya plagg i exklusiva material till nya kollektioner. Ett större intresse för kvalitet och exklusiva tyger har också fostrat en ny generation av män som är intresserade av klädvård.

Snyggaste mode för män 2022

snyggaste mode för män 2022

Vi har äntligen kommit fram till sektionen där vi tar fram de snyggaste plaggen kategori för kategori. I anslutning till varje kategori ger vi er också våra bästa stiltips. På Gentlemannaguiden gillar vi en klassisk och tidlös stil. Vi vill inspirera till att du hittar plagg som kan användas flera säsonger utan att slaviskt behöva följa trender.

snyggt herrmode 2022

Vi börjar från snyggaste herrkläder för den säsong som nu är aktuell – nämligen höst- och vintermode. Längre ner hittar ni även snyggaste vår- och sommarplagg. Tidigare i år har vi redogjort för herrmode vår/sommar 2022 och nyligen publicerade vi även trenderna inom herrmode hösten/vintern 2022.

Mode för män höst/vinter 2022

mode för män höst vinter 2022

De nu aktuella trenderna inom mode för män 2022 innehåller mycket av det vi sett gällande trenderna inom herrmode tidigare säsonger. Det finns dock vissa skillnader. Ovan nämnda klassiska vintagedetaljer syns ännu klarare i det klassiska herrmodet. I kollektionerna hos de främsta herrmodehusen ser vi allt fler nyckelplagg med inspiration hämtats från 1930-talet och några årtionden framåt.

Förra året vid denna tidpunkt var vi ännu i isoleringstider, medan vi nu har fått en viss smak på hur det känns att kunna återvända till våra jobb samt resa. Det har även påverkat de kollektioner som nu lanserats på modesajter online 2022. Framförallt kan vi se att allt fler aktörer lanserar flexibla plagg i stretchtyger. Det är en genomgående trend även hos de mest traditionella av modehus.

Snygga tröjor och skjortor – herrmode höst/vinter 2022

snygga tröjor herrmode höst vinter 2022

Tröjor är ett av nyckelplaggen i garderoben vintertid. Inom herrmode 2022 ser vi ett allt större intresse för stickade tröjor i lyxig kashmir och andra exklusiva tyger. Även merinoull är ett populärt och mångsidigt tyg för tröjor oavsett årstid.

Bland de märken som rönt stort intressen för sina högklassiga tröjor i kashmir märks bland annat italienska Piacenza Cashmere och Gran Sasso. Även John Smedley och People’s Republic of Cashmere är två märken som är kända för sina tröjor av lyxig kvalitet.

bästa skjortor för män 2022

Bland skjortor har stretchtyger blivit populära när vi tar steget in i hösten 2022. Det märks hos de senaste kollektionerna som båda de svenska skjortspecialisterna Stenströms och Eton lanserat. Tack vare nya material är det enklare än någonsin tidigare att hitta bekväma skjortor med bra passform.

Ett märke som tagit detta till ytterligheter är Shaping New Tomorrow, som helt fokuserar på herrplagg i innovativa stretchtyger. Det gäller allt från kostymer och kavajer, till chinos och skjortor.

Stiltipset! Turtle neck tröjor i tunn ullkvalitet har alltid varit populära att bära innanför kavajen. Vi rekommenderar också att du använder långärmade pikétröjor som ett alternativ till skjortan denna höst och vinter. Det är både stiligt och bekvämt – speciellt om du bär en tunn variant i merinoull.

Byxor inom mode för män höst/vinter 2022

Byxorna är ett av de plagg som är i fokus då det gäller rådande trender inom klassiskt herrmode. Inom modet gällande byxor för män är det detaljrikedom som det handlar om just nu. Samtidigt kan vi också se att många märken förenklat sina byxmodeller och satsat mer på enkla frontvecka och lite lägre midja än vad som var fallet inom herrmodet förra hösten och vintern.

Dubbla frontveck, höga midjor och uppslag är klassiska detaljer som fanns i många herrmodekollektioner under förra året. Dessa finns fortfarande kvar, men i höst- och vinterkollektionerna 2022 kan vi även skönja en viss förenkling av byxmodet.

När du letar efter snygga byxor online kan vi speciellt rekommendera de italienska byxspecialisterna Briglia 1949, PT01 och Incotex. De har många byxmodeller med tydliga frontveck och stilig silhuett.

Det är detaljer som återfinns även i den andra av de stora trenderna, plagg för att kunna klä oss bekvämt. Korsningar mellan klassiskt skräddade byxor och gympabyxor har blivit alltmer vanliga.

Här syns den populära byxmodellen Terry från Filippa K som även finns i flanell denna höst och vinter. Detta är en avslappnad kostymbyxa som går att använda i många olika sammanhang.

Det har också blivit allt vanligare med stretchmaterial även i mer dressade modeller av byxor. Även detta är en del av det ökade fokuset på resekollektioner med mer lättburna plagg i jobbsammanhang. Detta är en tydligt trend som vi kommer att få se mer av för varje år som går.

Redan idag finns nämligen tekniken att tillverka dressade byxor i slitstarka och miljövänliga material. Något som bland annat märket Shaping New Tomorrow bevisat.

snyggaste mode för män 2022 herrbyxor
Höst- och vintermodet från italienska Briglia 1949.

Stiltips! En stilren detalj som många glömmer är uppslagen. Dessa hittar du numera hos både formella och mindre formella byxor. Tillsammans med höstens och vinterns skomodeller blir detta riktigt snyggt.

Snyggaste ytterplaggen för män höst/vinter 2022

rock med dubbelknäppning mode för män 2022
Höst/vinter kollektion från Cesare Attolini.

I och med att klassiska klädesplagg fått en allt mer framträdande roll inom herrmodet ser vi också fler ytterplagg där man tagit detta i beaktande. Vi ser ett ökat intresse för dubbelknäppta rockar och liknande detaljer som ofta förknippas med det klassiska herrmodet.

Bland detaljerna märks också breda slag och bröstficka hos en ytterrock av klassiskt snitt. Hos mer avslappnade modeller är funktion ofta det viktigaste och speciellt inom detta område har vi kunnat se mängder av nya plagg i kollektionerna de senaste åren.

I den kommande kollektionen hos svenska uppstickaren John Henric ser vi bland annat dessa stiliga modeller av dubbelknäppta rockar. Här hittar du alla de klassiska detaljer som behövs på en stilig ytterrock.

En av de riktiga klassikerna bland rockar för män är ändå den som man ofta benämner Mac Coat efter brittiska märket Mackintosh. Detta är en väldigt användbar typ av rock för det svenska vädret oavsett säsong. Den har ett vattenavvisande tyg med bra andningsförmåga som håller ute både vatten och vind.

Bland höstjackor för herrar 2022 ser vi flera modeller där de populära överskjortorna blivit till skjortjackor (mer om överskjortor nedan). Dessa kommer i material som flanell och tweed som gör dem användbara både som jackor eller alternativ till kavajen. Till vänster ser vi exempel på en Norfolk skjortjacka som är starkt på intågande inom herrmodet.

Kashmir i rockar kom allt tydligare fram redan under fjolåret. Till mode för män vinter 2022 är dessa också klart framträdande hos ett antal märken, däribland Oscar Jacobson. Detta är det ultimata tyget för den som uppskattar kvalitet.

Till hösten blir alltid jackor från Barbour populära. I Sverige har vi en förkärlek till brittiskt herrmode och speciellt till hösten finns mängder av funktionella ytterplagg i kollektionerna hos klassiska brittiska märken.

Detta är en klassisk modell av höstjacka för herrar som aldrig går ur modet. Numera används den också på bred skala såväl i städer som landsbygd.

En av de största fördelarna med jackorna från Barbour är att de kan användas både med jeans och chinos för en avslappnad, men samtidigt elegant stil. Du kan även använda dem med både sneakers och kängor. De längre modellerna av Barbour-jackor kan t.o.m. användas tillsammans med kostym.

Läs vår artikel om jackor från Barbour om du vill veta mer om skillnaderna mellan de olika modellerna och hur du bäst klär dig i dessa.

snyggt mode för män 2022

En mycket praktisk modell av jacka för hösten och vintern är den klassiska duffeljackan. Här är det dufflar från brittiska Gloverall som är ohotad etta. Dessa tillverkas i England i en kraftig ullblandning.

En mycket snygg och praktisk jackmodell oavsett om du väl klä dig ledigt eller stil under vintern eller kallare höstdagar. Eftersom modellen är rätt lång är den praktisk även att använda även till kostym om du önskar något mer värmande än en klassik ytterrock.

Ytterligare en stilig modell av av jacka inom det klassiska herrmodet är dunjackor i kavajinspirerad modell. Italienska Herno är en av de absolut främsta då det gäller att ta fram snygga jackor av denna modell.

För dig som letar efter ett varmare alternativ till ytterrocken är detta ett utmärkt val.

Stiltips! Till kostymen bör du alltid bära en längre ytterrock. Det gäller dock att också se till att färgmatcha denna med byxorna. Bär aldrig beige mot beige. Navy eller mörkblått kan du dock bära ton-i-ton.

Yttervästar – herrmode höst vinter 2022

snyggaste mode för män 2022 yttervästar

Bland nyckelplaggen för män har västar numera en självklar roll. Det finns en orsak till att västen valdes till årets modejulklapp 2021. Lager-på-lager är en av de absolut största trenderna oavsett årstid.

Stiliga herrvästar kan bäras på många olika sätt. Innanför ytterrocken för att ge extra värme till svala vinterdagar eller som den är utanför en tröja eller skjorta. Den kan även användas utanpå kostymen för att ge en avslappnad elegans i äkta italiensk stil. För vårens skiftande väder är det ett oumbärligt plagg.

Yttervästen är även idealisk att använda över en tröja under tidig höst. Med andra ord är det ett väldigt mångsidigt plagg som kan rekommenderas till varje mans garderob.

snygga västar för män höst vinter 2022

Både Stenströms och Oscar Jacobson har några av de stiligaste modellerna av västar på marknaden hösten och vintern 2022. Här hittar du flera modeller med bröstficka och kroppsnära passform.

Till hösten kan vi rekommendera västar tillverkade i vattenavvisande polyamidväv som du hittar hos flertalet märken – bland annat svenska Eton. Detta är en elegant väst som passar till många sammanhang.

I sin höst- och vinterkollektion 2022 har Stenströms bland annat lanserat en väst i exklusiv jersey med 4-vägsstretch som syns till höger.

Stiltips! Ge akt på detaljerna när du köper en väst. Det kan vara bra att ha flera olika modeller. Vill du använda dunvästen till skräddade plagg kan en mer dressad och tunn variant rekommenderas. Bröstficka på västar är också en detalj som är värd att hålla koll på.

Kostymer och kavajer inom mode för män höst/vinter 2022

snygga tweedplagg online vintern 2022

Kostymer och kavajer är ofta i fokus då det gäller klassiskt herrmode. Till vintern kommer alltid tjockare och varmare material till kostymerna. Flanell och tjockare tweedtyger blir igen aktuellt att bära. Det gäller även denna vinter där vi ser många snygga kostymer i herrkollektionerna.

Precis som på ytterockarna märks också fler dubbelknäppta kavajer i kollektionerna hösten och vintern 2022. Även stickade kavajer och kavajer i stretchtyger är starka trender denna säsong.

Ett hett tips för hösten och vintern är att skaffa en kavaj i mjukt material, likt en cardigan. Det är ett mångsidigt plagg, speciellt i dessa tider när allt fler jobbar hemifrån. Fördelen med detta plagg är även att det är enklare att hitta rätt passform på kavajen.

stenströms herrmode höst vinter 2022

Ett tips är att skaffa en mörkblå stickad kavaj eftersom denna färg kan användas i så många olika sammanhang. Stenströms har en stilig modell av mörkblå stickad kavaj i sin höst- och vinterkollektion 2022.

Ta en koll även på italienska märken som Lardini om du söker snygga okonstruerade kavajer för hösten och vintern 2021. Läs mer om snygga kavajer för män här!

Bland de svenska herrmodemärken som kommit ut med snygga kostymer i flanell märks Oscar Jacobson. I deras höst- och vinterkollektion finns både ljus- och mörkgrå samt mörkblå kostymer i flanelltyg. Du hittar även kritstrecksrandiga kostymer i flanell från märket.

snyggaste mode för män 2022

Stiltipset! Det finns många sätt att göra en kostym eller kavaj mindre formell. Använd dig av en långärmad piké eller polotröja under kavajen. Du kan även använda dig av sneakers för att variera din stil. Införskaffa gärna också en stickad kavaj. Den är lämplig att använda sig av både till vardag och fest.

Skor inom herrmode höst/vinter 2022

klassiska skomodeller för män 2022

Skomodet är kanske det som ändrar allra minst mellan säsongerna. Kanske främst eftersom vintrarna numera tenderar att bli allt varmare. Det är dock få som använder sig av loafers under vinterhalvåret.

Vi har plockat fram några modeller av snygga höstskor för män i en skild artikel. Det finns också flera olika klassiska skomodeller för herrar som kan rekommenderas för hösten och vintern.

För tidig höst är loafers en stilig skomodell, medan stiliga modeller av kängor och boots blir mer aktuella mot senhösten och vintern. Bland de skor som är speciellt stiliga märks alltid Chelsea Boots. Men de är något mer svårburna än snörkängor eftersom du bör se till att ha en stor del av lästen synlig för att skorna skall komma till sin rätt.

Du bör också se till att ha tillräckligt smala byxor när du bär Chelsea Boots. Chucka Boots och andra typer av kängor gör det enklare att bära rätt byxor till skorna.

Bland absoluta måsten i herrgarderoben märks Oxfords. Satsa hellre på ett par i mörbrunt/cognac än svart. Det är en mer elegant färg i de flesta sammanhang. Brogues ligger något under Oxfords i formalitetsgrad, men det är ett väldigt stiligt och hållbart alternativ till hösten och vintern. Speciellt om du satsar på skor från någon av de engelska mästarna Crockett & Jones eller Loake 1880.

skor för män höst vinter

Även gällande skor har vi sett ett allt större intresse för hantverket under de senaste åren. För den som gillar kvalitetsskor är handgjorda skor en självklarhet. Kvalitet är inne och det är speciellt märkbar då det gäller skohantverket.

För Care of Carls 10-års jubileum lanserades en kollektion av klassiska skomodeller i ett samarbete mellan anrika brittiska Crockett & Jones och Tärnsjö Garveri. En kollektion som vi verkligen kan rekommendera om ni är intresserad av klassiska skomodeller.

Stiltips! Det lönar sig verkligen att satsa på kvalitet när det gäller skor. Det gäller inte endast hållbarhet. Det är en underbar känsla att bära handgjorda kvalitetsskor i prima läder.

Festmode för herrar höst/vinter 2022

snygga festkläder för män 2022

Det var tydligt att intresset för festmode var stort sommaren 2022. Efter några år av uppskjutna studentfester och bröllop var det igen dags att fira. Det innebär bland annat att kostymer sålde mer än på flera år. Även smokingar blev mer intressanta inom herrmodet i samband med att festandet återupptogs.

Nu när många återvänt till kontoret blir det fler tillställningar som ställer krav på uppklädd klädkod. Även till årets jul- och nyårsfester kommer det återigen att finnas stort intresse för att klä upp oss.

Ovan nämnde vi kort om kostymen. Här kan du läsa mer i detalj om kostymen.

snygga smokingar herr

Det finns dock få mer utpräglade festplagg än smokingen. Detta var ett plagg som var en självklarhet att bära under de flesta typer av fester under herrmodets gyllene era, dvs. första delen av 1900-talet.

Med ett större intresse för klassiskt och tidlöst herrmode ser vi nu fler män bära smoking under fester. Under nyårsfester är det en tradition hos många att bära smoking, men vi ser också att allt fler plockar fram smokingen under resten av året. Om du vill vara lite mindre formell kan du gärna använda dig av smokingkavajer i sammet och i andra färger än svart.

Satsa gärna på en smokingkavaj med dubbelknäppning och breda slag. Hos Oscar Jacobson hittar du många modeller av smokingkavajer med både runda sjalslag och spetsiga slag.

Stiltipset! Till smoking bär man aldrig bälte. Om du behöver hjälp med att hålla byxorna uppe är det hängslar som gäller. Du bär heller aldrig slips till smokingkavaj, utan alltid fluga. Svarta skor är alltid valet till smoking. Det behöver inte nödvändigtvis vara lackskor, men helst glansiga oxfords i högklassigt läder.

Accessoarer inom herrmode hösten/vintern 2022

Accessoarer är underskattade inom herrmodet som ett sätt att bli mer stilig. I brist på smycken är vi ofta begränsade då det gäller att göra klädseln mer personlig. Det finns dock några undantag. Här tar vi fram några accessoarer inom herrmode att satsa på hösten och vintern 2022.

Snygga halsdukar och scarves för män

snygga halsdukar och scarves för män 2022

Halsdukar och scarves är en av de populäraste accessoarerna inom herrmodet till hösten och vintern. En trend är speciellt märkbar gällande denna accessoar inom mode för män 2022 – vi ser allt fler halsdukar i lyxig kashmirull.

Halsdukar i kashmir hittar du inte enbart hos lyxiga italienska märken numera, utan även bland många andra herrmodemärken. Begg & Co och Piazenca Cashmere är några framstående märken med lyxiga halsdukar i kashmir, men du hittar dem även hos bland annat brittiska Johnstons of Elgine.

En stilig scarf är också en accessoar som hör hemma i garderoben hos en riktig gentleman. Bland annat John Henric har ett stort utbud av stiliga Paisley-mönstrade scarves.

Stiliga herrhandskar 2022

snygga handskar herr 2022

Handskar har en lång och gedigen historia inom herrmodet. Ett talande exempel är att du hittar aktörer som Dents som har en historia av handskmakeri som sträcker sig ända tillbaka till 1700-talet.

Numera hittar du snygga skinnhandskar som du kan använda utan att behöva ta av dem när du scrollar på en touchscreen. Perfekt om du inte vill ta av handskar under kalla vinterdagar!

Glasögontrender herr 2022

glasögontrender herr 2022

En av de viktigaste accessoarerna inom herrmode är glasögon. Detta är en modeaccessoar som inte enbart hjälper oss att se bättre. Den uttrycker även personlighet och förstärker din personliga stil. Inom herrmode 2022 är retroinspirerade glasögon med 1960-tals vibbar en av de största glasögontrenderna för herrar 2022.

Ovan är några retroinspirerande bågar från Tom Ford som är riktigt stiliga och som är en av de snyggaste trenderna inom glasögon för män 2022.

För att få en bra balans mellan form och funktion så finns det ett antal viktiga aspekter att ta hänsyn till när man ska välja glasögon eller solglasögon, allt ifrån CE-märkning till filterkategorier. På Alltomlinser.se kan du hitta bra information om vad man bör tänka på när man väljer solglasögon, glasögon eller linser.

Armbandsur inom herrmode 2022

lyxklockor online 2022

Med ett ökat intresse för det klassiska herrmodet och hantverket ser vi också att män fokuserar mer på klassiska armbandsur. I och med introduktionen av smartwatches på marknaden var det många som trodde att intresset för klassiska automatiska urverk skulle försvinna. Istället såg vi en motreaktion där nu exklusiva lyxklockor blivit hett eftertraktade på marknaden.

I dagens läge är det svårt att få tag på både nya och begagnade modeller på klassiker som Rolex Daytona, Cartier Tank och Patek Philippe Nautilus – bara för att nämna några klassiska armbandsur. Det har också gjort att priset på dessa dyrgripar skjutit i höjden.

Det finns dock sajter som Mr Porter och Farfetch där du kan hitta både nya och begagnade klockor. Om du inte känner att plånboken är redo för att investera i en lyxklocka kan vi rekommendera märken som Seiko och D1 Milano som har riktigt snygga modeller av kostymklockor i sitt utbud. Du får givetvis inte samma kvalitet, men i väntan på att göra plånboken tjockare kan det vara ett beaktansvärt alternativ.

Kepsar för män höst/vinter 2022

snygga kepsar till vintern 2022

Inom herrmodet var det en självklarhet att bära hatt eller keps oavsett årstid fram till 1960-talet. Sedan dess har det varit rätt sällsynt med svenska män som bär hatt eller keps. Som tur håller detta nu på att ändra i takt med det större intresset för klassiskt herrmode. Nu ser vi allt fler män som bär stiliga och klassiska brittiska kepsar eller hattar.

Vi kan speciellt rekommendera ullkepsar av typen Bakerboy Cap från anrika Lock & Hatters som är en mångsidig modell som passar många olika stilar.

Snygga klassiska hängslen

snygga hängslen för män 2022

Det är alltså stor detaljrikedom inom klassiskt herrmode hösten och vintern 2022. För att förhöja stilen finns också många knep att ta till då det gäller accessoarer.

Bland annat i Bond-filmen No Time to Die såg vi Daniel Craig använda sig av hängslar till både kostym och smoking. Just nu är det inne att använda sig av hängslar snarare än bälte inom herrmodet. Här mer här om hängslar inom herrmodet.

För dig som söker efter klassiska hängslar av högsta kvalitet kan anrika Albert Thurston rekommenderas. Ett märke som grundades 1820 och som sedan dess burits av prinsar, kungar och presidenter. Detta var även valet för James Bond i den senaste filmen.

Stiltipset! Använd aldrig något annat än hängslar när du bär smoking. Även med byxor som har dubbla frontveck bör du helst använda dig av hängslar snarare än bälte för att hålla byxorna uppe.

Snygga manschettknappar

snygga manschettknappar på nätet

Manschettknappar är vid sidan om armbandsuren herrmodets riktiga juveler. Gör för vana att köpa skjortor med dubbla manschett och bär alltid manschettknappar till denna skjorta. Det är en elegant detalj som inte skall underkskattas. Precis som med klockan är en oerhört skön känsla att ha snygga manschettknappar av hög kvalitet runt handlederna.

snygga manschettknappar herr 2022

Om du äger ett kvalitetsur kan vi rekommendera de manschettknappar med originalurverk som du hittar hos IFL Watches. Här finns bland annat manschettknappar med urverk från Omega representerade.

Stiltipset! Använd helst manschettknappar med guld- och silverdetaljer vid mer formell klädsel som t.ex. smoking. Svarta detaljer passar också väl in på denna klädstil. Till vardagskostymen kan du ta ut svängarna mer gällande färg och modell på manschettknapparna. Detta är en detalj inom herrmodet som du gärna kan äga många olika varianter av. Visste du att manschettknappar är ett populärt samlarobjekt bland konnässörer inom herrmode?

Bekväma kläder för hemmabruk höst/vinter 2022

snyggaste mode för män 2022 pyjamas

De senaste årens stora trend har varit kläder för hemmabruk. Det är något som fortfarande är aktuellt när vi tar steget över till hösten och vintern 2022. Många av oss jobbar nämligen fortfarande stora delar av veckan hemma. Det gör att Stanna-hemma-mode ännu är populärt och lär vara så även framöver.

2020 års modejulklapp var hoodien och året innan var det Loungewear. Två modekategorier som i allra högsta grad är aktuella inom herrmode hösten och vintern 2022.

Tidigare har många nöjt sig med gympabyxor och -tröjor vid hemmabruk. Men nu kan vi även se ett ökat intresse för klassisk Loungewear hos allt fler män. Hit hör allt från pyjamas med klassiskt snitt och morgonrockar i kortare modell utformade som rökrockar.

Det finns flera snygga modeller av morgonrockar i lyxig siden t.ex. hos specialisten inom Lounge Wear Londonbaserade Derek Rose.

Klassiska morgonrockar är mer aktuella än någonsin i och med att vi jobbar mer hemifrån. Nu är det allt fler som använder dessa som ett slags multiplagg för att vässa stilen hemma. Använd gärna tofflor i vintagemodell från Crockett & Jones för en snygg kombination.

snygga klassiska tofflor för hemmabruk vintern 2022

Oscar Jacobson har också lanserat handtillverkade inneskor i 100% äkta fårskinn i samarbete Sheperd of Sweden. En kollektion vi kan rekommendera om du söker högklassiga tofflor för hemmabruk.

Svenska märket CDLP lanserat en linje med hemmaplagg i form av stilrena pyjamas och morgonrockar. Ta en koll på deras plagg i färgen burgundy och navy om ni vill ha snygga hemmaplagg denna vinter!

Ovan hittar ni några exempel på snygg sidenpyjamas från Derek Rose och CDLP.

snyggaste mode för män 2022 lyxig loungewear

Stiltips! Morgonrockar kan vara ett mångsidigt plagg som du använder över din vanliga kläder om du vill klä dig stiligt i hemmamiljö. Det är hur många gammaldags gentlemän klädde sig under herrmodets gyllene dagar på 1930- och 1940-talet. Det har definitivt en uppiggande verkan att även se till att klä sig väl även hemma.

Snygga regnplagg inom herrmode 2022

Höstens absoluta nyckelplagg hör regnkläder och accessoarer. Med de vintrar vi har nuförtiden är dessa plagg även högaktuella för denna säsong. I detta sammanhang är brittiska märken i fokus eftersom det är många som specialiserat sig på just denna nisch.

Barbour och Mackintosh är de mest kända märkena, men håll även ett öga på Manchesterbördiga Private White V.C. om du söker högklassiga ytterrockar för utmanande väder.

Även danska Rains är ett märke som tillverkar lätta regnrockar med hög stilfaktor. Dessa är tillräckligt stiliga att kombinera även kostym under en regnig dag, även om vi i första hand rekommenderar en Mac Coat tillsammans med paraply för den ultimata klassiska stilen.

Det är alltför få som tänker kvalitet när de införskaffar paraplyer. Med tanke på hur vintrarna ser ut hos oss numera är det viktigt att satsa på hållbara paraplyer som är tillräckligt starka för blåsigt väder.

Brittiska Fox Umbrellas är ett av de mest anrika bland kvalitetsparaplyer på marknaden. Här hittar du paraplyer med dekorativa djurmotiv på handtagen. Paraplyerna är också tillverkade i en hållfast metallkonstruktion som gör det till en av de bästa paraplyerna på marknaden.

Då det gäller väskor och portföljer är detta en underskattad stildetalj i herrgarderoben. Nuförtiden finns också alltfler modeller i praktiska vattentäta material som kanvas och vaxat läder. Kolla speciellt in modellerna från Mismo och Filson. Här finns mängder av snygga portföljer och väskor för krävande väderförhållanden.

Stiltips! Se till att hålla dig klä dig enligt rådande väder. Det finns många alternativ bland stiliga kläder med skydd för både regn och vind i dagens läge. Detta ger också bättre hållbarhet för dina favoritplagg.

Herrparfymer höst/vinter 2022

bästa herrparfymer hösten vintern 2022

Till hösten och vintern blir mer djupa och starka parfymer aktuellt att bära igen. Några av de mest populära parfymerna för tillfället är parfymer från agarträdet, även kallat oud. Det är det lyxigaste inom parfymvärlden och en doftnot som osar exklusivitet.

Även dofter med lädernoter blir alltid populära till den kyligare säsongen. I flera fall kombinerar man oud och läder i parfymerna. Detta är onekligen en vinnande kombination, något som bland annat utsökta Floris Leather Oud är ett bevis på.

Det är en doftnot som speciellt kan rekommenderas för utekvällar eller dejtande.

För vardagen kan någon av de klassiska herrparfymerna på marknaden rekommenderas. Det finns en del herrdofter som behållit sin popularitet över åren och en av de allra främst som vi kan rekommendera är Green Irish Tweed från exklusiva parfymhuset Creed. En klassiker med närmaste magiska doftegenskaper, som är speciellt lämplig för höstens och vinterns kallare väder.

Stiltips! Ha flera olika parfymer att variera mellan beroende på tillfälle. Använd en lättare vardagsparfym och tyngre och exklusivare parfymer för fester. Detta är upplyftande för sinnet och signalerar till din hjärna att du tillfället är speciellt.

Snyggaste herrstilar vår/sommar 2022

Vår- och sommarmodet för män är intressantare än på mycket länge. Klassiska herrstilar genomsyrar många av de kollektioner som lanseras i dagsläget och det syns klart även i herrmodet för våren sommaren 2022. Här är lite tips för herrstilar att satsa på denna vår och sommar innan vi går in på enskilda plagg.

Byxor med hög midja och frontveck

Byxor är en kategori som är i fokus inom herrmode vår/sommar 2022. Satsa på hög midja och frontveck på dina byxor, oavsett om det handlar om långbyxor eller shorts. Det är ett oerhört enkelt sätt att uppgradera stilen när du bär överskjorta eller piké. Bär gärna loafers till denna typ av byxor.

Det är genomgående en lösare silhuett på både byxor och tröjor denna vår och sommar. Ledig elegans är det som gäller även inom klassiskt herrmode. Det finns många knep att ta till om du vill klä dig snyggt denna säsong.

Överskjortan och safaritema

Några av de nyckelplagg som bör finnas i varje man garderob i våren och sommaren 2022 är överskjortan och safarijackan. Dessa är mångsidiga plagg i många sammanhang, oavsett om du vill klä dig städat eller avslappnat.

Du kan även använda denna typ av jacka/överskjorta till en mer städad look, som du får exempel på lite längre fram.

Satsa på en tidlös sommarstil

herrmode sommar 2022

Kvalitet och klassiska detaljer är alltså i fokus inom herrmode 2022. Det gäller inte minst då det blir varmare längre fram på året. När sommarvärmen är det ett antal nyckelplagg som bör finnas i varje mans garderob.

snyggt herrmode sommar 2022

Dressade badbyxor i 60-tals stil tillsammans med Terry-pikéer är sommarens hetaste stiltips för stranden. Med dessa plagg som grund har du en stil du kan bära både till stranden och till lunchen/middagen efteråt – utan att du ens behöver göra något klädbyte innan du beger dig till uteserveringen.

Stiltips! Vi rekommenderar att du hämtar intryck från 1930- och 1940-talet när du söker efter stilinspiration för våren och sommaren 2022. Inom strandstilen är det 1960-talet som tjänar som stilinspirations Hämta även inspiration från italienarna då det handlar om att kombinera vårens och sommarens nyckelplagg.

Färgerna inom herrmode vår/sommar 2022

färgtrender herrmode vår sommar 2022
trendfärger herr vår sommar 2022

Ovan gav vi er en kort genomgång av färgtrenderna inom herrmodet 2022. Här tar vi er närmare in på de färger som gäller denna vår och sommar. Trendfärgerna för våren och sommaren 2021 var jordiga och naturnära. Även 2022 rör oss i en färgskala från ljusa naturvita och beiga till mörkare nyanser av olivgrönt och brunt.

I kollektionerna ser vi också nyckelplagg i senapsgula nyanser. Vi rör oss i rik skala av beige- och sandfärgade nyanser. På ytterligheten av skalan finner vi beige-bruna färger som nästan övergår i orange. Det är något vi bland annat kunde se i presentationen av BOSS herrmode för våren och sommaren 2022.

Både bland italienska märken och hos våra främsta svenska herrmodemärkena ser vi många snygga plagg i dessa jordiga färger i säsongens kollektioner.

Till sommaren kommer också mer pastellfärger in i bilden. Det finns mycket vintageinfluenser just nu inom färgvalen till olika kollektioner. Speciellt i typiska sommarplagg som badbyxor och pikétröjor finns många varianter av mintgröna och ljusgröna pastellfärgade plagg.

Stiltipset! Jordiga färger är ett säkert val gällande de flesta vår- och sommarplagg. När det handlar om pastellfärger gör du det säkrast att använda dessa bland komplementplagg som t-shirts och accessoarer. Speciellt om du vill satsa på tidlösa plagg som håller många säsonger.

Hur man kombinerar färger i kläder?

En av de svåraste konsterna för många är förmågan att kombinera färger på ett snyggt sätt. Det är kanske inte så självklart som det kan verka. Att enbart tillämpa färgteorier garanterar nämligen sällan en stilren helhet. Att färgkombinera snyggt är till stor del en konstform och handlar väldigt lite om vad som är snyggt i teorin.

snygga festkläder herr

Därför rekommenderar vi att du tar intryck av stiliga outfits på sociala medier eller liknande om du vill få till en snygg helhet. Det handlar även om att pröva sig fram med olika kombinationer tills du hittar rätt. I många fall kan helt oväntade färger passa riktigt bra ihop.

Då det gäller färgerna i vår- och sommarmodet rekommenderar vi att använder mycket kompletterande färger när du klär dig. Det är populärt med sandfärgade och beiga färger på ytterplagg som kavajer och kostymer. Tillsammans med det är alltid vita tröjor och skjortor ett säkert kort. Men använd även brunt, beige och sandfärgat för att komplettera din outfit.

Stiltipset! Sök dig till kompletterande färger i liknande nyans när du använder jordiga färger. Ovan har du några exempel på hur du får till en sober helhet genom att använda en lite ljusare nyans av sandfärgade tröjor tillsammans med olivgrön och ljus kostym.

sommarens mode för män 2022
Herrmode från Eton Shirts.

Snyggaste mode för män vår/sommar 2022

Det finns en del nyckelplagg inom herrmode som är valt att fokusera på vår och sommaren 2022. Nedan tar vi er igenom dessa kategori för kategori:

Snygga festkläder herr vår/sommar 2022

festkläder herr bröllop 2022

Sommaren är årets stora festsäsong vid sidan av jul- och nyårsfirandet. Speciellt då det gäller bröllop. Men detta är även säsongen för studentfestligheter. Hur klär man sig då till ett bröllop som gäst? Ett säkert kort är alltid en mörkblå kostym, men till sommaren är det många som vill klä sig mer sommarfräscha färger.

Det finns inga egentliga regler för hur du kan klä sig till ett vår- eller sommarbröllop om det inte uttryckligen finns nämnt i inbjudan. Kostym är dock att rekommendera och för ändamålet passar ovannämnda vår- och sommarkostymer utmärkt.

Det märks verkligen att sommaren 2022 är speciell inom herrmodet. I stort sätt alla de mest framstående herrmodesajterna i Sverige satsar nu på speciella avdelningar med tips och råd för hur du klär dig inför fester. En av dessa är Care of Carl som nyligen lanserade sin avdelning Festive där du hittar sommarens feskläder. Även sajter som Oscar Jacobson har lanserat fina guider inför sommarens festsäsong.

Under avdelningen Festive hos Care of Carl hittar du bland annat de snygga linnekostymer som nyligen lanserades exklusivt hos sajten i samarbete med Oscar Jacobson. Dessa linnekostymer har byxor med hög midja och frontveck och kommer i flera läckra färger.

Vi rekommenderar speciellt linnekostymer till vårens och sommarens fester. Använd gärna en linnekostym i ljusbeiga färger. Det är en klassisk sommarkostym som aldrig går ur mode. Stiliga modeller är t.ex. Jamonte från Tiger of Sweden och Egel från Oscar Jacobson.

Den sistnämnda finns också i stretchig bomullskvalitet – ett perfekt val av kostym för sommarens festligheter!

Vi svenskar är generellt sett väldigt försiktiga med att sticka ut då det gäller herrkläder för fest. Våga stick ut och använd oväntade kombinationer som en gräddvit smokingkavaj tillsammans med mörkblå byxor med hög midja och dubbla frontveck. Till vänster ser vi ett exempel på detta från exklusiva Ralph Lauren Purple Label.

Du kan gärna också använda en dubbel- eller enkelknäppt ljus kavaj istället för smokingkavaj för en stilig sommarstil till fester.

Stiltips! Våga bär vit smokingkavaj till sommaren. Den är en klassiker som var vanlig i den manliga garderoben under 1930-talet. När vi nu återvänder till festmodet under sommaren 2022 är det hög tid att klä sig i det stiligaste som finns – den vita smokingkavajen.

Snygga jackor och rockar – herrmode vår sommar 2022

snygga jackor till våren sommaren 2022

På våra breddgrader kommer det alltid att finnas ett behov av ytterplagg även på våren. Längre ytterrockar likt de vi nämner nedan i vår genomgång av vintermodet kan vara nödvändiga en lång bit in på våren. Läs mer om snygga vårjackor för män här.

snyggaste jackor för män vår sommar 2022
Skjortjacka i safarimodell från Oscar Jacobson.

Det är ändå tunnare varianter av jackor som blir populära ju längre in på våren vi kommer. En jacka som bibehållit sin popularitet över många säsonger är Field Jackets. I och med att olivgröna nyanser nu är en av vårens och sommarens absoluta trendfärger är denna jacka mer populär än någonsin.

Fieldjackor med midjebälte är eleganta och passar utmärkt om du vill klä dig städat under våren och sommaren. Tunnare varianter av Bomberjackor och jackor från Barbour är också klassiska ytterrockar som alltid håller stilen.

Vi kan också rekommendera Harrington-jackor från brittiska Baracuta. En jacka som tidigare setts som aningen ”gubbig”, men som nu blivit het bland män igen.

Stiltips! Använd gärna Field Jackets till en mer ”städad stil”. Byxor med pressveck och piké är utmärkt att kombinera för att få till det lilla extra i din stil.

Snygga överskjortor våren och sommaren 2022

Överskjortor är en av de absolut största trenderna gällande modeplagg för män. Överskjortan har blivit oerhört populär de senaste åren tack vare dess mångsidighet och numera används den både som alternativ till jackor och kavajer.

Det finns många sätt att bära en överskjorta. Det mest traditionella sättet är att bära den över en tröja eller piké, men den passar även till skjorta och slips för att ersätta kavajen.

Bland vårens och sommarens modefärger märks jordiga färger i beige, olivgrönt och terrakotta. Det är också färger som stiliga på överskjortor. Överskjortor eller overshirts, som de också kallas, finns hos de flesta märken i vår- och sommarkollektionerna 2022.

Stiltipset! Överskjortan kan ersätta en kavaj för att få till en elegant italiensk stil. Använd gärna olivfärgad eller beige överskjorta till ljusa pressade byxor med piké eller skjorta och slips. Under tidig höst kan loafers användas för en städad look och sneakers om du vill klä dig mer avslappnat.

Snygga linnekläder herr 2022

Linnekläder är hetare än någonsin i herrmodet våren och sommaren 2022. Det finns ett enormt intresse både för överskjortor och kavajer i linne och linnebyxor för män. Linnetyget har en speciell karaktär som gör att det är både svalt och stiligt till sommarhalvåret.

En beige linnekostym hör hemma i var mans garderob. Även kombinationen vita linnebyxor med en olivgrön överskjorta är en stil som utstrålar italiensk elegans.

Linnekavajen Keith med linnebyxorna Jack från Morris Heritage till höger är några av sommarens snyggaste linneplagg för män. Denna finns i tre olika färger. Lägg märke till uppslagen på byxorna – en oerhört elegant detalj som du inte hittar på många andra linnebyxor!

Även linnekostymerna med kavajen Egel från Oscar Jacobson är något vi varmt kan rekommendera om du vill klä dig stiligt våren och sommaren 2022.

Stiltipset! Välj skor enligt passform på linnebyxorna. Om du bär linnekostym eller linnebyxor med Slim Fit-passform passar det utmärkt med loafers. För linnebyxor med bredare passform är det bäst med sandaler eller tofflor. Vik upp benen en aning på linnebyxorna för att undvika att de släpar i marken.

Snygga jeans herr vår sommar 2022

snygga jeans herr vår sommar 2022

Jeans kommer alltid att vara ett av våra nyckelplagg oavsett årstid. Det finns få andra plagg som är så användbara som jeans i vardagen. Till våren och sommaren ser vi att både rakare och lösare modeller av jeans blivit populärare. Det är inte endast hos kvinnor som vi ser att så kallade ”High-waist” jeans blivit populära, utan även hos män har denna modell börjat användas i allt högre grad.

Bekvämt och ledigt är nyckelorden då det gäller jeansmode för män 2022. De allra tajtaste modellerna av jeans med låg midja är något som blivit allt mindre populära 2022. En välkommen utveckling om du frågar oss.

För våren och sommaren rekommenderar vi speciellt lösa och ljusa jeans som är enkla att kombinera med jordiga färger som beige, brunt och olivgrönt. Dessa passar också väldigt bra att kombinera med stilrena sandaler.

Levi’s modell 501 var världens första blåjeans och är en av de mest moderiktiga ännu inom herrmodet 2022. De har en normalhög midja och är tillverkade i stretchig bomullskvalitet – numera finns de även i ekologisk bomull. Vårt toppval bland jeans för dig som vill klä dig snyggt i jeans detta år tack vare deras mångsidighet!

Stiltipset! Det absolut viktigaste att hålla koll på vid val av jeans är den skomodell du använder. Till stilrena tofflor kan jeans med breda och raka ben med fördel användas. För sneakers och loafers bör du dock helst använda dig av jeans med en aning smalare byxben för att få till en stilig helhet. Undvik som de ultratajta modellerna av jeans såtillvida du inte använder en högre skomodell som Chelsea Boots.

Snygga kostymer och kavajer – herrmode vår sommar 2022

Några av nyckelplaggen inom klassiskt herrmode kommer alltid att vara kavajer och kostymer. Bland de kostymer som finns i vår- och sommarkollektionerna märks lättare tyger i linne och en ljusare färgskala än i höstens och vinterns kollektioner.

Det finns några saker att hålla koll på när du väljer herrkostymer eller -kavajer för våren och sommaren 2022. Kostymer som har kavajer med dubbelknäppning har kommit starkt i många kollektioner denna säsong. Dessa kostymer har ofta en något lösare passform.

Även stickade kavajer har blivit populära på marknaden. Fördelen med stickade kavajer är att de är flexibla och gör det betydligt enklare att välja rätt storlek oberoende kroppsform.

Även om vi märker fler kostymer med mer klassisk silhuett inom herrmode är fortsättningsvis kostymer med smal passform populära. Likt de linnekostymer du hittar hos Oscar Jacobson ovan.

snygga kostymer herr sommar 2022

Trendfärgerna inom bland kostymer inom herrmode vår sommar 2022 är olika nyanser av jordiga färger, som brunt, beige, naturvitt och beige. Färger som är enkla att kombinera för en snygg helhet.

snygga kläder herrmode vår sommar 2022

De märken som vi speciellt rekommenderar för kostymer och kavajer är Oscar Jacobson, Lardini och Boglioli. Håll även koll på utbudet hos Farfetch om du letar efter stiliga kavajer ifall storlekarna är slut hos Care of Carl. Där hittar du samma utbud av italienska herrmodemärken.

Stiltips! Bär kostymen med piké denna sommar. Det ger ett avslappnat intryck och är också ett enkelt sätt att klä sig stiligt inför sommarkvällarna. Lämna bort bältet och bär gärna loafers tillsammans med kostymen till sommaren.

Byxor inom herrmodet vår och sommar 2022

Det som är speciellt märkbart är att vi män nu hittar allt fler variationer bland klassiska chinos inom klassiskt herrmode vår sommar 2022. Modeller av byxor med hög midja och dubbla frontveck som hämtat inspiration från klassiska ghurkabyxor lanseras hos allt fler märken. Det skall vara enkla eller dubbla frontveck och gärna med extra detaljer som t.ex. spänne i midjan.

Det är speciellt italienska märken som PT01, Briglia 1949 och Incotex du skall hålla utkik efter om du letar efter snygga herrbyxor av denna stil. Modellen till höger kommer från Briglia 1949 och innehåller alla de detaljer du kan önska av ett par herrbyxor 2022.

Italienska Lardini är även ett av de märken som i sin vår- och sommarkollektion varje år kommer ut med nya snygga modeller av byxor med hög midja och dubbla frontveck. Framförallt hos Farfetch hittar du många snygga byxor från Lardini just nu.

Stiltips! Satsa på byxor med dubbla frontveck tillsammans med överskjorta eller kavaj. Pikétröjan är också väldigt snyggt att bära tillsammans med denna typ av byxor om du stoppar in den innanför byxorna. Om du vill få till en mer städad look när du bär överskjorta är byxor med enkla eller dubbla frontveck ett självklart val.

Snyggaste pikéer – herrmode vår sommar 2022

Ett av vårens och sommarens nyckelplagg för 2022 är pikétröjan. Även då det gäller detta klassiska plagg ser vi allt fler modeller med alternativa tyger och skärningar vid halsen. Nu får det gärna vara modeller med öppen krage, utan den traditionella knäppningen.

Det mest klassiska märket gällande pikétröjor är Sunspel, men till denna sommar än det många andra märken som satsat hårt på att få fram nya snygga modeller. Pikétröjan Riviera från Sunspel är en klassiker i varpstickad, ventilerande bomullsmesh, kallad Quality 75. Denna tröja var ursprungligen skräddarsydd för Daniel Craig i rollen som James Bond i filmen Casino Royal.

Till våren och sommaren 2021 lanserade Eton en ny modell av piké med öppen krage. Denna kommer i ett lyxigt bomull-linne som är snygg att bära med en ofodrad kostym eller en överskjorta. Vi rekommenderar även att du tar en titt på vår- och sommarkollektionen hos Oscar Jacobson. Här finns mängder av snygga pikéer med öppen krage. Dessa har också riktigt stiliga mönster och färger denna säsong.

Stiltipset! När du väljer pikétröja är det viktigt att tänka på passformen. Välj gärna en modell med lite kortare ärmlängd. Satsa på en modell med öppen krage denna vår och sommar. Det ger en elegant klassisk stil och den är enkel att kombinera med andra nyckelplagg som byxor med frontveck och kavaj eller överskjorta.

Snyggaste shortsen – herrmode vår sommar 2022

snyggaste shorts herrmode vår sommar 2022

Det som är speciellt med herrmode sommaren 2022 är att vi nu ser allt fler dressade modeller på shortsen. Bort med Bermuda-shortsen och satsa istället på shorts med frontveck och slag!

Denna modell av ghurka-shorts hittar du bland annat hos Lardini. Även de andra byxspecialisterna PT01 och Briglia 1949 har snygga stilrena shorts med frontveck.

Modellen till vänster med frontveck och uppslag i stretching bomullsväv från Briglia 1949 är ett säkert val till sommaren. Den finns i många olika färger.

Vi kan även rekommendera Orlebar Brown och deras shortsmodell av klassikern Bulldog samt Norwich för dig som vill ha snygga shorts med sidospännen.

Men för dig som vill klä dig stiligt med shorts kan vi också rekommendera dessa korta modeller från Morris och J. Lindeberg. De är tillverkade i en stretchig bomullskvalitet som är bekvämt att bära och framhäver benen på ett snyggt sätt. Båda modellerna finns i många stiliga sommarfärger som vit, beige, taupe och olivgrönt.

Stiltipset! När du väljer ett par shorts med frontveck är det en bra idé att kombinera med piké. Bär shortsen med stiliga sandaler eller sneakers snarare än loafers. Seglarskor är även ett säkert val.

Snyggaste skorna inom herrmode vår och sommar 2022

snyggaste sommarskorna för män 2022

Om du använder dig av en dressad modell på shortsen passar loafers även till detta. Bland de mest hållbara och klassiska modellerna av loafers hittar du hos framstående brittiska skomakare som Crocket & Jones och Loake 1880. Men även italienska Santoni har flera klassiska modeller.

Vi har alltid haft en speciell förkärlek till loafers som sommarskor här på Gentlemannaguiden. Det är mycket mångsidiga skor som passar till det mesta, oavsett om du använder chinos eller kostym.

För en ren look till sommarens garderob passar olika typer av Penny Loafers utmärkt. Men även Tassel Loafers är snyggt till många olika typer av sommarplagg. Ovan är två klassiska modeller vi kan rekommendera om du letar loafers till kostym, Cavendish från Crockett & Jones och Grant Penny Loafer från Loake 1880. Det är svårt att hitta mer stiliga loafers på marknaden!

Den förstnämnda finns i många olika nyanser och material, vilket gör det enkelt att hitta en modell som passar just dina behov.

En annan modell av sommarsko som andas ledig elegans är sneakers. Dessa skor har blivit allt populärare inom herrmodet både till mer formell klädsel och fritiden.

När du väljer sneakers får det gärna vara modeller i läder för bästa hållbarhet. Satsa också på stilrena färger som helvitt eller brunt/beige. Mocka är också ett material som är riktigt snyggt på sneakers!

Bland de märken bland stilrena och minimalistiska sneakers som vi kan rekommendera för våren och sommaren 2022 finns Common Projects, Axel Arigato, Zespa och Buttero (längst ner).

En skomodell som finns väldigt väl representerad i herrkollektionerna våren och sommaren 2022 är sandaler. Detta är kanske främst känt som en utpräglad sommarsko till mer lediga sammanhang, men som vi sett exempel på hos bland annat kampanjerna från Oscar Jacobson kan det också vara riktigt snyggt tillsammans med en mer städad outfit.

Skorna är oerhört viktiga då det gäller att få till en stilig helhet och vi utmanar dig att våga använda sandaler även till linnekostym denna sommar!

Sandaler är ändå det självklara valet till short och linnebyxor. Även till jeans ger det en avslappnad elegans. Vi rekommenderar speciellt att du satsar på sandaler i läder som t.ex. Birkenstocks eller modellen Nevada från Church’s. Två oerhört eleganta sandaler för sommaren!

Stiltips! Variera mellan loafers, sneakers och sandaler, beroende på om du vill ha en ledigare eller mer formell vår- och sommarstil. Kom ihåg att satsa på skovård. Bär aldrig smutsiga skor! Det får även skorna att hålla stilen betydligt längre. Vi rekommenderar även att du använder strumpor som inte syns innanför vårens och sommarens skor för att maxa stilen. Du hittar denna typ av strumpor bland annat hos Falke.

Snyggaste accessoarerna inom herrmode vår och sommar 2022

herrmode vår sommar 2022
Vår- och sommarmode från Eton.

Då det gäller sommarens accessoarer är scarves och bandanas även detta år en riktigt snyggt tillägg till den manliga garderoben. Vad är skillnaden mellan scarves och bandanas kanske du frågar? Scarves är i allmänhet lite längre och fylligare – lite som en traditionell halsduk, men tunnare.

Bandanas å andra sidan är en större modell av den klassiska bröstduken.

Bland de som erbjuder snyggaste mode för män 2022 gällande Scarves och bandanas märks bland annat svenska Eton.

bandanas online herr

Men framförallt är det ändå John Henric som står för det bästa utbudet av bandanas för män online. Här hittar du många olika färger och modeller av bandanas.

Stiltipset! En av sommarens hetaste trender är överskjortan. Till den passar det alldeles utmärkt att använda sig av bandanas.

Vårens och sommarens solglasögon 2022

solglasögon herrmode vår sommar 2022

En av vårens och sommarens självklara accessoarer är ett par snygga solglasögon. Vi rekommenderar speciellt klassiska modeller av solglasögon som håller stilen över flera säsonger. Bland de mest klassiska modellerna som finns på marknaden märks de från italienska Persol och Ray-Ban. Men håll även ögonen på märken som Oliver Peoples och TBD Eyewear.

Det finns knappast något område inom herrmode som det i samma utsträckning lönar sig att satsa på kvalitet som när det gäller solglasögon.

Den sistnämnda har många snygga modeller som dessutom är väldigt prisvärda. Modellen Donegal är en av dessa. Hos Oliver Peoples hittar du några av marknadens snyggaste klassiska modeller, som t.ex. kollektionenerna Gregory Peck och Cary Grant. Benämnda efter de tidlösa modeller av bågar som dessa två stilikoner inom herrmode bar.

På länken hittar du ytterligare tips på bästa solglasögon för män.

Stiltips! Tänk även på ansiktsformen när du väljer solglasögon. Om du har en rund ansiktsform är det bra att använda lite bredare bågar. Solglasögonen kan fortfarande ha en rund form, men vid fästena skall de helst ha bredare konstruktion.

Snygga herrsmycken 2022

snygga smycken herr 2022

Smycken har blivit allt populärare även bland män. Det gäller allt från användning av ringar och armband till halsband. Traditionellt har vi svenska män varit rätt sparsamma vid användning av smycken och ofta har vi begränsat oss till klockor och förlovnings- och vigselringar.

Det verkar dock som att vi nu hämtar inspiration från det italienska herrmodet, där smycken är en naturlig del av den personliga stilen. Där använder man ofta även smycken väl synligt som en del av ett mer formellt mode. Läs mer om snygga herrsmycken här!

Några av våra favoriter bland de märken som finns bland herrsmycken är Skultuna, Tom Wood och Le Gramme. Märken som alla har stiliga och uttrycksfulla ringar, armband och halsband i utbudet.

Stiltipset! Du behöver inte begränsa dig till endast ett armband per arm, utan kan mycket väl lägga till armband med pärlor, tillsammans med guldarmband eller andra typer av armband. Kom ihåg att smycken är ett utmärkt sätt att uttrycka en personlig stil!

Snygga resväskor herr 2022

snygga resväskor herr 2022

När vi nu kan resa mer fritt igen har det även blivit dags för många av oss att uppdatera med nya snygga resväskor. Det finns en del att tänka på vid val av resväskor. I vår artikel om bästa resväskor 2022 har vi sammanfattat några av de viktigaste kriterierna vid val av resväska.

Design och stil är naturligtvis viktigt, men kvalitet och funktion är om möjligt ännu viktigare. Som tur finns det ett bra utbud på marknaden numera där både funktion och design är i toppklass.

Resväskorna från TUMI har generellt sett fått väldigt bra betyg i tester och är också stiliga. Detta är resväskor som kommer att hålla i en livstid.

Bland övriga resväskor vi kan rekommendera är kändisarna favoritresväska, italienska Bric’s. Speciellt modellen Bellagio är riktigt läcker med sina vintage-detaljer.

Även brittiska Globe-Trotter har några av de stiligaste resväskorna i vintage-stil på marknaden. Detta är en riktig Statement-resväska för dig som gillar klassiskt herrmode.

Tipset! Även om du kanske inte reser varje månad lönar det sig att satsa på det bästa du har råd med gällande resväskor. Det sparar en hel del pengar i längden att slippa byta ut resväska varje år på grund av söndriga delar. Även gällande funktion sparar det mycket huvudbry om du genast satsar på bra kvalitet.

Snygga weekendbags för män

snygga weekendbags herr 2022

För kortare resor räcker det oftast med endast en weekendbag som handbagage. Det gäller också om du endast planerat en weekendresa där du inte behöver packa med stora mängder kläder.

Det finns många modeller av snygga och praktiska weekendbags för män på marknaden just nu. En weekendbag i läder eller mocka är alltid stilrena alternativ. Här kan bland annat nämnas weekenddbags från italienska Anderson’s och Bric’s som några av de stiligaste modellerna på marknaden.

Även Weekendväskorna i nylon från Mismo är både stiliga och lätta weekendväskor att bära med sig under kortare resor.

Badmode inom herrmode sommaren 2022

snygga simbyxor herrmode vår sommar 2022

Vi har redan tidigare kunnat konstatera att även badshortsen nu blivit allt mer dressade. Det gäller i allra högsta grad i kollektionerna inom herrmode vår sommar 2022. Det är till stor del 1960-talet med klassiska James Bond-filmer som tjänat som inspiration till många av kollektionerna.

badmode herrmode vår sommar 2022

Orlebar Brown har med sin Bulldog-kollektion tagit fram några tidlösa modeller bland shorts och badbyxor som är speciellt snygga till denna sommar.

Utmärkande för denna kollektion är midjespännen. De flesta av modellerna är också korta. För den som vill vara snygg till stranden skulle vi rekommendera denna modell på badshorts.

Även inom badmodet ser vi gärna att männen lämnar hem speedosen och badshortsen i bermudastil denna sommar och satsar på en mer klassisk look!

För att få till en snygg helhet rekommenderar vi pikétröjor i frottétyg. Det är både ett snyggt, bekvämt och hållbart alternativ för den som få till den rätta looken till sommarens badäventyr.

Ovan syns två modeller av kortärmade skjortor i frottétyg från svenska uppstickaren OAS. Ett märke som har många snygga sommarplagg inom herrmode sommaren 2021, med allt från badbyxor till pikéer och badrockar.

Ett annat bra alternativ som snygg och avslappnad strandklädseln är en kortärmad skjorta med fritidskrage. På engelska benämns den ofta också Camp Collar-krage. Just denna detalj kan utgöra hela skillnaden mellan om en kortärmad skjorta upplevs som stilfull eller ”gubbig”.

Skjortorna ovan kommer även de från OAS.

Generellt kan sägas att strandstilen är mer uttrycksfull än på mycket länge inom herrmode sommaren 2022. Det skall vara mycket geometriska mönster både både badbyxorna och de skjortor du bär till stranden. Inte helt olikt den stil som var så populär under 1970-talet.

Hit hörde också heldräkter i frotté likt de du hittar hos Stenströms i deras sommarkollektion 2022. Denna kombination hittar du i hela sju olika färger.

Stiltips! Satsa på en kortärmad skjorta med camp collar-krage att bära tillsammans med badbyxorna till och från stranden. Det ger dig en elegant strandstil, oavsett om du bär den knäppt eller helt öppen.

Vår och sommarparfymer 2022

bästa herrdofterna vår sommar 2022

Det som utmärker parfymer till sommaren är att vi ofta ser lättare marina doftnoter och citrusdofter komma fram under denna årstid.

Det finns dock en doftnot utöver detta som vi speciellt rekommenderar till sommaren 2022. Pröva på parfymer med doftnoten bärnsten, eller Amber som det heter på engelska. Det är en doftnot som passar speciellt väl efter en utflykt på stranden och ger en väldigt behaglig doftaura runt sig. Även för festkvällar är bärnstensdofter riktigt behagliga.