Allt om herrmode 2024: Trender, färger och stiltips för män

”Modes passent, le style est èternel” 

Yves Saint Laurent

Det finns en bild av ett evigt herrmode. En dröm om den permanenta garderoben. Men alla som studerat mäns klädsel genom tiderna vet att inget är permanent. Till och med herrmodet utvecklas framåt. Allt det vi kallar traditionellt herrmode idag är 200 år eller yngre. Mycket av det vi finner naturligt var nyheter bara tio år sedan.

Men stil – kunskapen om plagg, material och passformer kombinerat med ett estetiskt sinne – ändras inte.

I den här guiden listar vi trender, färger och stilar inom herrmode 2024. För att ge dig inspiration, idéer, stiltips – eller kanske modet att plocka fram något ur din existerande garderob?

Grunderna i herrmode

Vad är herrmode och hur förhåller det sig till modet i stort?

På Gentlemannaguiden skiljer vi mellan catwalk-modet och herrmodet. Medan catwalk-modet handlar om att utmana andra och bryta konventioner så handlar herrmode snarare om att uttrycka sig själv. En personlig stil behöver inte vara unik eller provocerande – allt handlar egentligen om vem du är och vill bli sedd som.

Det välklädda herrmodet förstärker klassiskt manliga drag, framhäver våra fördelar och kompenserar för det där naturen inte var lika generös med. Estetik – vad som är vackert – följer urgamla principer om proportion och färgmatchning.

Viktigast av allt så handlar inte herrmode om dyra plagg, även om det kan verka så. Det går alldeles utmärkt att klä sig väl med billigare plagg. Kvalitet är dessutom oftast det allra billigaste valet.

Fem trender i herrmode 2024

1. Avslappnad elegans

Den största trenden inom herrmode 2024 är den avslappnade elegansen. Efter ett 2010-tal med slim fits har trenden vänt runt. Pandemiåren skapade en önskan om att klä sig bekvämt och när vi återvänder till arbetsplatserna och skolorna så följer modet med. Och helt ärligt – vem klagar?

Inspirationen går att se i 1940- och 1950-talets mode för män. Efter en lång era av uniform-inspirerat mode bröt herrmodet med traditionerna tvärt, och kostymerna blev luftiga och rymliga.

Rymligare rockar, dubbelknäppta draperade kavajer och byxor med hög midja och sittveck är några av årets nyckeltrender i herrmodet. Till och med skorna blir bekvämare, med ofodrade chukkaboots och sköna loafers som några exempel.

avslappnad elegans, en trend I herrmode 2024
Stile Latino

2. Fokus på materialen

En annan tydlig trend är hur materialen blivit mer i fokus. Kashmir, kamelhår och andra exklusiva naturmaterial förekommer allt oftare, även i herrmodet för massmarknaden. Men se upp, för kvaliteten kan skilja sig mycket mer än vad namnet gör gällande.

I kostymer, skjortor och byxor fortsätter också linne vara populärt, vilket passar perfekt till sommaren. I framför allt skor men också jackor har mocka blivit ett trendmaterial.

kashmir en trend i herrmodet 2024
Orazio Luciano

3. Harmoniska nyanser, kontrastrika mönster

2023 anade vi återkomsten av starka accentfärger. Men 2024 går mer än något annat år i harmoniernas tecken. Modemässan Pitti Uomo var fylld av finstämda variationer på beige, grått och brunt.

Istället är det mönstren som skapar intresse. Genom att hålla färgerna ton-i-ton och istället variera vävtekniker och mönster skapas en väldigt diskret men påtaglig elegans.

Giorgio Giangulio

4. Skräddade plagg

Modeindustrins digitalisering har gjort det måttsydda (made to measure) kläder till ett massmarknadsfenomen. Bland svenska husmärken har t.ex. Eton och Oscar Jacobson numera program för måttsytt.

I den exklusiva klassen har modefenomen som Pitti Uomo ökat intresset för skräddade kläder. Klassiska skrädderier som Götrich och relativt nystartade Atelier Saman Amel hittar nya, yngre målgrupper.

Oscar Jacobson

5. Sökandet efter hållbarhet

Trots – eller tyvärr ibland på grund av – bruket av naturmaterial så är hållbarheten i vår konsumtion ett problem. Samhällets oro speglar sig också i herrmodet.

Bland syntetiska alternativ till bomull blir kvaliteten högre. Borta är 1900-talets obehagliga syntetfibrer. Nu handlar det istället om material som lyocell / tencel, miljövänliga alternativ till bomull men som andas väl och är komfortabla.

Fler tillverkare drar också nytta av återvunna material – t.o.m. klockvärlden börjar ta till sig situationen, där svenska TRIWA gått i bräschen med klockor i t.ex. återvunnen plast från haven och fossilfritt stål.

Vintage fortsätter att vara ett annat sätt att klä sig mer hållbart, som dessutom passar bra under lågkonjunkturen. Fina vintage-butiker för herrmode har börjat dyka upp, både online och i större städer, och bland annat CareOfCarl har expanderat sitt vintage-sortiment.

Färgskalorna i herrmodet 2024

En naturlig palett

I grunden fortsätter herrmodet att präglas av naturinfluenser och det syns i vårens och sommarens trendfärger för herrmode. Vitt och beige står i centrum, kompletterat med naturliga nyanser av grönt och blått.

Ton-i-ton

Utanför Sveriges gränser syns också mycket av bruna och guldiga färgskalor – tänk dig en solnedgång över savannen, med den bruna jorden som bas. Fantastiskt elegant och perfekt för sommaren.

Golden Hour

Säg den trend som inte samtidigt lockar fram en mottrend. På horisonten kommer nya starka accentfärger, med mättade nyanser av grönt, blått, rött och gult. Än så länge är det tidigt, men du kan se den i pikéer, stickade tröjor och accessoarer.

Herrmode 2024: Nyckelplagg för våren och sommaren

Så var vi framme vid det roligaste: kläderna. Här har vi samlat några av nyckelplaggen från vårens och sommarens kollektioner inom herrmodet. Det här är plaggen som återkommer bland kollektioner från olika modehus.

Field jackets

Field jackets – jackor modellerade kring den ikoniska arméjackan M65 och dess föregångare – är inga nykomlingar, men de fortsätter att vara aktuella. Kombinationen av avslappnade passformer och de historiska dragen passar väl in i trenderna.

Den som söker en klassisk modell kan välja bomull eller ripstop (slitstarka nylontyger) i någon naturlig nyans. Men i år finns det också många alternativ i mocka och andra alternativa material för den som söker lite variation.

Tiger of Sweden

Skjortjackor

Skjortjackor är nära besläktade med field jackets. Det här har varit ett av plaggen som utvecklats främst på 2020-talet, som ett uppklätt alternativ till uddakavajen. Precis som en field jacket är de ofta utrustade med bröstfickor, men tygerna är tunnare och mer avsedda för att kunna bäras inomhus.

Här finns också möjligheter att experimentera med materialen. Merinoull, denim, bomullstwill och mocka är bara några av många alternativ.

Eton Shirts

Dubbelknäppta kavajer

Den dubbelknäppta kavajen och -kostymen associeras ofta med konservativa värderingar – kritstrecksrandiga bankirer och marinblå klubbkavajer. Men sedan några år tillbaka syns den också som ett informellt ytterplagg.

Med svala naturmaterial som bomull och linne ger den elegans utan att bli för varm. Blir det ändå för svettigt så kan du prova att bära den uppknäppt, om det är tydligt att det är just en mer avslappnad variant.

Boglioli

Fem snabba om herrmodet 2024

Hur ska män klä sig 2024?

Några av de största trenderna är den avslappnade silhuetten, exklusiva material, skräddade plagg och hållbara designval.

Vilka är årets viktigaste plagg för män 2024?

Dubbelknäppta kavajer, skjortjackor och klassiska raka jeansmodeller är några av vårens och sommarens trendigaste plagg i herrmodet 2024.

Vilka skor är populära inom herrmodet 2024?

Loafers och moccasneakers hör till de mest populära modellerna i år.

Vilka är trendfärgerna inom herrmodet 2024?

Den naturliga paletten är dominerande, från vitt, beige, brunt till grönt, blått och pasteller

Vad betyder herrmode?

Herrmodet är precis som det vanliga modet en samling trender i hur män klär sig. Men herrmodets fokus bygger på att uttrycka sig själv och sitt förhållande till sin omgivning, snarare än att utmana normer och konventioner. Det leder till långsammare cykler och mer fokus på faktorer som materialkvalitet och passform.